Мегасделките на Exxon и Chevron показват защо дните на лесния петрол свършиха

Chevron се срина с близо 7%, а Exxon затвори с 1,9% по-ниско миналата седмица, въпреки че цените на петрола се повишиха поради повишеното напрежение в Близкия изток

07:53 | 30 октомври 2023
Автор: Кевин Кроули, Мичъл Ферман, Дейвид Уете
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. прекараха последните дни, обяснявайки на инвеститорите защо искат да похарчат 114 милиарда долара заедно за две мегасделки. В петък техните отчети за приходите разкриха защо е трябвало да го направят.

Производството на петрол на Exxon се движи близо до най-ниското ниво от сливането му с Mobil Corp. преди повече от две десетилетия. Chevron разкри проблеми за ключови проекти за растежа в Казахстан и Пермския басейн в Западен Тексас и Ню Мексико.

Накратко, дните на лесно нарастване на производството на петрол свършиха.

Реакцията на пазара беше бърза и брутална. Chevron се срина с близо 7%, а Exxon затвори с 1,9% по-ниско, въпреки че цените на петрола се повишиха поради повишеното напрежение в Близкия изток. За ветерана-финансист на шистов петрол Дан Пикъринг, отговорът на акционерите разкрива опасения относно бизнеса с изкопаеми горива, особено в сравнение с други сектори като технологичния.

„Добре дошли в петрола“, каза Пикъринг, основателят на базираната в Хюстън Pickering Energy Partners. Инвеститорите „не вярват, че този бизнес може да бъде устойчив, те не вярват в дисциплината на тези компании. Те предпочитат Amazon днес или може би всеки ден."

За разлика от своите европейски съперници, Exxon и Chevron инвестираха сериозно в изкопаеми горива чрез бума на ESG през последните четири години. Въпреки това е трудно да се намерят нови доставки на суров петрол. Проучването в морето е скъпо и непредвидимо. Шистовите полета в САЩ изпитват спад в ръста на производството, тъй като най-добрите площи вече са разработени.

И двете компании направиха последните си придобивания от позиция на сила в сравнение с това, където бяха по време на разгара на пандемията. Скок в цените на енергията миналата година доведе до рекордни печалби. Цените на акциите им скочиха, давайки на ръководителите на Exxon и Chevron солидни запаси кеш, с които да купуват по-малки конкуренти.

Покупката на Pioneer Natural Resources Co. от Exxon за 62 милиарда долара, обявена преди две седмици, ще я превърне в доминиращ производител в Пермския басейн. Chevron заяви миналия понеделник, че купува Hess Corp. за 52 милиарда долара, което ѝ дава дял в един от най-големите и бързо развиващи се петролни проекти в света в Гвиана.

И двете сделки са изцяло транзакции с акции с малки премии за поглъщане и са най-големите в петролната индустрия от повече от осем години. Като такива те заплашваха да засенчат отчетите за приходите на Exxon и Chevron. Но съществуващите операции не избягаха от вниманието на инвеститорите.

Chevron разкри още едно забавяне и превишаване на разходите по своя проект Tengiz в Казахстан на стойност 45 милиарда долара и че паричният поток на Tengiz ще бъде с около 1 милиард долара по-малък от предишните прогнози, когато най-накрая влезе в експлоатация през 2025 г.

Exxon има много по-силен профил на растеж, тъй като вече е установила позиция в Гвиана и е продала активи с по-висока цена. Но производството на тексаския петролен гигант е средно само 3,69 милиона барела петролен еквивалент на ден през третото тримесечие, близо до дъно от две десетилетия, тъй като растежът от Гвиана и Пермския басейн не успя да компенсира това въздействие на продажбите на активи, съкращенията на производството на ОПЕК и естествените спадове в производителността, които засягат всички нефтени находища.

За да влоши нещата, Exxon каза, че печалбите от химикали, отдавна смятани за ключова област за растеж на Big Oil, са се сринали със 70% спрямо предходното тримесечие.

„Индустрията все още се възстановява от въздействието на пандемията и по-ниските нива на капитал, които навлизат в индустрията, за да компенсират изчерпването“, каза главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс в интервю за Bloomberg.

Chevron предложи списък с технически проблеми в Пермския басейн: ограничения за производството на отпадъчни води, високи нива на въглероден диоксид в природния газ, производствени партньори, които изпитват затруднения при фракинга. По-малките съперници се оплакваха от подобни проблеми, докато басейнът се разширяваше до най-голямото шистово петно в света, необичайно е да се чуват подобни подробности от петролен гигант.

„Това е пример за узряването на басейна“, каза Пикеринг. „Това, което е изненадващо, е, че Chevron го споменава, защото обикновено те са голяма компания и не биха навлеззли в дребни подробности толкова много.“

Отстраняването на такива проблеми вероятно ще увеличи разходите. Глобалната нефтена и газова индустрия се очаква да увеличи разходите с около 10% тази година до 545 милиарда долара, според JPMorgan Chase & Co., в допълнение към увеличението с 34% миналата година. По-рано миналата седмица изпълнителният директор на Halliburton Co. Джеф Милър напомни на инвеститорите за това, което отдавна е едно от най-големите предизвикателства в индустрията, особено в шистовия сектор.

„Реалността е, че трябва да вършите повече работа, за да останете на едно място.“