Chevron придобива Hess за 53 милиарда долара в най-новата петролна мега сделка

Придобиването цели да затвърди позициите на американските гиганти на върха на международната петролна и газова индустрия. Сделката беше единодушно одобрена от управителните съвети на двете компании и според изявлението трябва да приключи през първата половина на 2024 г.

16:50 | 23 октомври 2023
Автор: Джеймс Херон,Лаура Хърст
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Chevron Corp. се съгласи да купи Hess Corp. за 53 млрд. долара - сделка, целяща да стимулира ръста на производството, тъй като американската петролна индустрия залага на трайното бъдеще на изкопаемите горива.

Според изявление на компаниите от понеделник, при сделката с всички акции Chevron ще плати 171 долара на акция за Hess, което представлява премия от около 10% спрямо 20-дневната средна цена. Акционерите на Hess ще получат 1,025 акции на Chevron за всеки дял на Hess, което ще даде на компанията обща стойност на предприятието от 60 млрд. долара, включително дълга.

Придобиването ще даде на Chevron значителна опора в Гвиана, южноамериканската страна, която е един от най-новите производители на петрол в света. Според изявлението то ще позволи по-бърз ръст на производството и по-щедра възвръщаемост за инвеститорите.

"Наградата тук е Гвиана", казва Питър Макнали, анализатор в Third Bridge Group. "И тя само се увеличава", откакто преди по-малко от десетилетие в страната беше открит петрол, каза той.

Това е втората голяма сделка в петролната индустрия на САЩ само в рамките на няколко седмици. Exxon Mobil Corp. се съгласи да купи производителя на шистов нефт Pioneer Natural Resources Co. за 58 млрд. долара, залагайки на това, че нефтът и газът ще останат централни в световния енергиен микс през следващите десетилетия.

Придобиването ще затвърди позициите на американските гиганти на върха на международната петролна и газова индустрия. Въпреки че европейските им колеги си върнаха част от благоразположението на инвеститорите, като пренасочиха акцента си от нисковъглеродната енергия обратно към изкопаемите горива след инвазията на Русия в Украйна, оценките на Exxon и Chevron остават далеч по-високи.


Разлика в оценките/Американските гиганти се търгуват с огромна премия спрямо европейските си съперници

"Тази комбинация дава възможност на Chevron да засили дългосрочните си резултати и да подобри допълнително портфолиото си от предимства чрез добавяне на активи от световно ниво", се казва в изявлението на председателя и главен изпълнителен директор Майк Уирт.

Сред независимите американски петролни компании Hess има дълга и богата история в сравнение с шистовите новаци, които доминират на пазара през последните години. Според уебсайта на компанията тя е основана през 1933 г. от 19-годишния Леон Хес, който започва да управлява един-единствен камион за доставка на гориво и постепенно се разраства до автопарк и петролен терминал в Ню Джърси.

Hess купува първия си танкер през 1948 г., построява петролна рафинерия през 1957 г., а през 1960 г. открива първата от емблематичните си зелено-бели бензиностанции, които стават обичайна гледка в североизточната част на САЩ. Когато Леон Хес се пенсионира през 1995 г., той е изградил мултинационална компания с активи в Северно море, Аляска и Карибите.

Гвиана

Според изявлението закупуването на Hess ще даде на Chevron 30% собственост върху повече от 11 милиарда барела еквивалент на възстановими ресурси в Гвиана, един от най-големите нови производители на петрол в света. Освен това се добавят площи в Мексиканския залив и Бейккен - по-малък от Пермския шистов басейн в САЩ, където производството вече е достигнало своя връх.

Според изявлението сделката ще повиши очакваните петгодишни темпове на растеж на производството и свободните парични потоци на Chevron и ще ги удължи през следващото десетилетие. Възвръщаемостта на инвеститорите също ще се повиши, като компанията очаква да препоръча 8% увеличение на дивидента си за първото тримесечие през януари и още 2,5 млрд. долара за обратно изкупуване на акции след приключване на сделката.

Сделката беше единодушно одобрена от управителните съвети на двете компании и според изявлението трябва да приключи през първата половина на 2024 г. Тя подлежи на одобрение от страна на акционерите на Hess, регулаторните органи и други обичайни условия за приключване.

Morgan Stanley & Co. LLC е водещ финансов консултант на Chevron, заедно с Evercore. Goldman Sachs & Co. LLC действа като водещ финансов съветник на Hess заедно с JP Morgan Securities LLC.