Chevron и профсъюзите се съгласиха да спрат газовите стачки в Австралия

Притесненията относно перспективите за намаляване на износа на газ от един от най-големите доставчици в света - и други несвързани с това прекъсвания - предизвикаха скок на цените в Европа и Азия през последните седмици.

10:11 | 22 септември 2023
Обновен: 11:05 | 22 септември 2023
Автор: Стивън Стапчински, Дейвид Стрингър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийният гигант и профсъюзите постигнаха споразумение да прекратят стачните действия в ключовите съоръжения за втечнен природен газ (LNG) в Австралия, които разтърсиха глобалните пазари на горивото.

Работниците приеха предложеното споразумение за заплащането и условията на труд, представено от регулатора на труда в страната, и ще преустановят протестните действия, потвърди в петък в изявление Offshore Alliance, обединяващ два големи профсъюза.

В четвъртък Chevron заяви, че е приела предложението. В петък производителят отказа да коментира решението на членовете на профсъюза.

Притесненията относно перспективите за намаляване на износа на газ от един от най-големите доставчици в света - и други несвързани с това прекъсвания - предизвикаха скок на цените в Европа и Азия през последните седмици. Световният пазар на втечнен природен газ поддържа деликатен баланс, откакто през миналата година доставките на руски тръбопроводен газ за Европа бяха ограничени след инвазията в Украйна.

"Пазарът може да си отдъхне, поне засега, след като въпросът със стачката беше разрешен ", каза Сюзън Сакмар, хоноруван асистент в Правния център на Хюстънския университет. "Но тъй като зимата е съвсем близо, не бих изключила още по-голямо безпокойство, защото студена зима или всяко ново прекъсване на доставките може отново да разтърси пазарите."

Стъпката за приемане на условията на регулатора на практика разрешава спора, който предизвика стачни действия от 8 септември в съоръженията миналата година и Wheatstone, които представляваха около 7% от световните доставки на втечнен природен газ през миналата година. Членовете на профсъюза в обектите на Chevron увеличиха първоначалната вълна от прекъсвания на работата миналата седмица, като започнаха серия от 24-часови спирания на работа.

Около 350 работници се събраха късно в четвъртък и одобриха предложенията на регулатора, които включваха подобрения в надбавките за работа от разстояние и закъснения при пътуване, според Брад Ганди, секретар на Австралийския работнически съюз в Западна Австралия.

Препоръчителни условия от Комисията за справедлив труд:

  • на работниците от платформата Wheatstone се предлага надбавка за натоварване на терен - компенсация за отдалечения характер на работата им и свързаните с нея пътувания - в размер на 103 000 австралийски долара (66 000 щатски долара) годишно; работниците от Wheatstone надолу по веригата и Gorgon да получават 85 000 австралийски долара годишно
  • Всички служители ще получават поне 7000 австралийски долара надбавка за пътуване
  • Chevron ще плаща 4 часа извънреден труд, ако самолетът закъснее с повече от 2 часа в Пърт; ако закъснението е над 4 часа, заплащането ще нарасне до 12 часа
  • Ако служителят изпусне свързващ полет и не може да пътува до следващия ден, Chevron ще плати за настаняване и дневни в размер на 34,95 австралийски долара за закуска, 49,35 австралийски долара за обяд и 69,20 австралийски долара за вечеря
  • Работниците ще получат индивидуални каюти и ще ползват общо пространство само при "изключителни обстоятелства", които Chevron ще трябва да може да обоснове.

"Офшорният алианс сега ще работи с Chevron за финализиране на изготвянето на споразумението и членовете му скоро ще прекратят настоящите стачни действия", казва Ганди в изявлението. Споразумението включва подобрения по въпроси, свързани със заплащането, сигурността на работните места и списъците, каза той.

Австралийският сектор за втечнен природен газ се бори с вероятността за прекъсване на работата от края на юли. Миналия месец Woodside Energy Group Ltd. уреди отделен спор.

Sant Австралийският сектор за втечнен природен газ се опитва да предотврати вероятността за прекъсване на доставките от края на юли. Миналия месец Woodside Energy Group Ltd. уреди отделен спор. Акциите на Woodside и Santos Ltd. - друг производител на втечнен природен газ – се търгуваха почти без промяна към 15:00 ч. в петък в Сидни.

Край на стачките в австралийските заводи за втечнен природен газ | Работниците в заводите Gorgon и Wheatstone на Chevron се споразумяха да разрешат спора, който застрашаваше износа

Цените на газа вече започнаха да се понижават, след като през септември стана ясно, че перспективата за стачки може да не доведе до загуба на доставки, каза Абхишек Рохатги, сингапурски анализатор в BloombergNEF. Сега пазарът ще има повече възможности да поеме други прекъсвания, като тези в Норвегия или САЩ, каза той.

Макар че Австралия не е основен доставчик за Европа, перспективата за пропуснати доставки повиши риска от недостиг на доставки по море - и засилена конкуренция за наличните товари - по време на пиковия сезон на търсенето през зимата в северното полукълбо.