Кривата на VIX се обърна за първи път от март, сигнализирайки за дъно на пазара

S&P 500 падна с повече от 1% във вторник до четиримесечно дъно

07:52 | 4 октомври 2023
Автор: Лу Уан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разпродажбата на американските акции всява паника сред търговците на волатилност в мащаб, невиждан след регионалната банкова криза през март. Според извратената логика на Уолстрийт, това поражда надежди, че разгромът на пазарите е към края си.

Тъй като загубите на акциите набираха скорост във вторник поради все още растящата доходност на държавните облигации, професионалистите в дериватите се сблъскаха с повече турбуленции тук и сега, отколкото в бъдещето.

Индексът на волатилността на Cboe, измерител на подразбиращите се колебания в цените в S&P 500, известен като VIX, се повиши с 2,2 пункта до 19,80, тласкайки спот цената над тримесечните си фючърси за първи път от сътресенията в американските банки по-рано тази година.

Настройката, известна като обърната VIX крива, се случи два пъти през изминалата година и двата случая предизвестиха пазарни дъна.

„Доходността на облигациите на САЩ е наистина всичко, което има значение, но обръщането на структурата на VIX е знак, че стресът е изцяло оценен“, каза Крис Мърфи, съръководител на стратегията за деривати в Susquehanna International Group. „Бих искал да видя инверсия на VIX, преди да съм уверен, че този период на продажби е приключил.“

S&P 500 падна с повече от 1% във вторник до четиримесечно дъно, тъй като данните за работните места подхранваха скок в доходността на държавните облигации на фона на опасенията, че Федералният резерв ще поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

„Инерцията на спад ескалира и техническите нива се изваждат от действие. Никой не знае дали по-високите доходности ще нарушат нещо“, каза Майкъл Първс, основател на Tallbacken Capital Advisors. „Но има чувството, че шансовете нещо да се счупи само се покачват с това движение на лихвите.“

VIX се покачи за три поредни сесии, като за кратко надхвърли широко наблюдаваното ниво от 20, за да затвори на шестмесечен връх. Индикаторът за волатилност също се изкачи над тримесечните си фючърси в отклонение от нормалните времена, когато инвеститорите са готови да плащат за договори по-надолу във времевия хоризонт.

Разбира се, с 0,2 пункта, премията на VIX спрямо фючърсите му избледня в сравнение с това, което беше по време на мартенското поражение и разпродажбата, която приключи миналия октомври. Последните два епизода също видяха инверсия, продължила дни и седмици.

И все пак моделът, добавен към нарастващия списък от противоположни индикатори, че избягването на риск може да е достигнало точка, която поставя началото на възстановяване на пазара. Това се случи преди година, когато акциите се повишиха силно, след като всички бяха готови да изпаднат в рецесия и след това бяха изненадани, когато икономиката продължи да се движи.

Добър пример за капитулация са съветниците за търговия със стоки (CTA), които сърфират в импулса на цените на активите чрез дълги и къси залози на фючърсния пазар. Въпреки че се ръководи предимно от сигнали от диаграмите, а не от фундаментални фактори, изселването на групата говори за влошаващите се настроения по отношение на акциите.

През последните пет сесии CTA изхвърлиха над 40 милиарда долара акции, най-много от поне 2014 г., показват данните, събрани от Скот Рубнър от Goldman Sachs Group Inc.

„Може да се влоши, но наближаваме пика на страха“, каза Дейв Луц, ръководител на ETF в JonesTrading.