Лидерът на Камарата на представителите на САЩ беше свален от собствената си партия

Изгонването на Кевин Маккарти означава повече сътресения, тъй като се задава следващата битка за спиране на правителството на САЩ

07:01 | 4 октомври 2023
Обновен: 09:31 | 4 октомври 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Кевин Маккарти. Снимка: Bloomberg
Кевин Маккарти. Снимка: Bloomberg

Републиканецът Кевин Маккарти беше свален във вторник като председател на Камарата на представителите на САЩ от дисиденти в собствената му партия, слагайки край на бурните си девет месеца на поста и изпращайки разногласния Конгрес в по-нататъшен хаос.

58-годишният калифорнийски политик-ветеран, който направляваше през коварни политически течения, за да предотврати фалит на американския дълг по-рано тази година и затваряне на правителството на 1 октомври, сега става първият председател на Камарата на представителите на САЩ, отстранен от поста си.

Последният път, когато Камарата дори гласува за отстраняването на председателя си, беше през 1910 г. В този случай тогавашният председател Джоузеф Кенън оцеля при теста.

Свалянето на Кевин Маккарти от поста председател на Камарата на представителите на САЩ хвърли Конгреса във вътрешна борба за власт, на фона на ключови крайни срокове за избягване на затваряне на правителството и одобряване на помощ за Украйна – всичко това, докато страната се насочва към президентски избори.

Маккарти загуби лидерския си пост, след като хардлайнери в собствената му партия се разбунтуваха заради компромиса му с демократите, за да предотврати спирането на правителството миналия уикенд. Той каза, че няма да се кандидатира отново за председател и не е мислил да подаде оставка от Конгреса.

Конгресменът Патрик Макхенри пое длъжността действащ председател след гласуването с 216-210 срещу Маккарти, докато Камарата очаква избори за постоянен заместник. Камарата излезе в почивка за една седмица и се очаква да проведе избори за председател на 11 октомври.

Борбата за разходите разкри дълбоките различия между републиканците, които са лоялни на бившия президент Доналд Тръмп, и по-умерените членове - битка, която измъчваше Маккарти, както и неговия републикански предшественик на поста Пол Райън. Тези разделения също доведоха до разочароващи изборни резултати за Републиканската партия през 2018, 2020 и 2022 г.

„Не съжалявам, че преговарях“, каза Маккарти. „Не съжалявам за усилията си да изграждам коалиции и да намирам решения.“

Последните сътресения подхраниха опасенията относно задълбочаващата се дисфункция във Вашингтон сред инвеститорите и политическите лидери по света. Moody’s Investors Service Inc., единственият останал голям кредитен рейтинг, дал най-висок рейтинг на САЩ, предупреди в края на септември, че доверието в САЩ се колебае поради опасения относно „управлението“.

Goldman Sachs Group Inc. заяви в анализ за клиенти, че изгонването повишава риска от спиране на работата на правителството следващия месец. Наследникът на Маккарти вероятно ще бъде под „още по-голям натиск“ да избегне временен финансов пакет или допълнително финансиране за Украйна, каза Goldman.

„Тук се опитваме да оправим бюджета. Имаме Украйна, имаме гранични проблеми. И вътре в Републиканската партия те имат тази гражданска война“, каза депутатът Хенри Куелар, демократ от Тексас, пред Bloomberg. „И по всеки въпрос, особено по границата, не можем да направим нищо, докато не приключат с този дебат.“

Мярката за временно финансиране, която избегне спирането на федералното правителство, даде на законодателите само до 17 ноември да измислят по-трайна замяна.

„Това подкопава цялата тази цел, защото сега те ще бъдат затънали в избори за председател кой знае колко дълго“, каза сенатор Джон Корнин, републиканец от Тексас след гласуването за отстраняване.

Сътресенията във вторник са само най-новите политически катаклизми за републиканците. Настоящият водещ кандидат за президент на партията, Доналд Тръмп, е в съдебна зала в Ню Йорк по дело за гражданска измама. Миналата седмица дебатът между съперниците му за номинацията на моменти граничеше с хаос.

Маккарти едва успя да спечели поста на председател през януари, издържайки исторически 15 кръга на гласуване, преди да вземе чукчето - и само при условие, че на всеки член ще бъде позволено да предложи предложение за отстраняването му от поста му по всяко време. Конгресменът Мат Гетц от Флорида последователно държеше тази заплаха над главата на Маккарти през целия му кратък мандат и предизвика гласуването във вторник.

Въпреки че Маккарти отказваше да се предаде на най-консервативните елементи от своята партия, той запази своята войнствена пристрастност. Той публично разкритикува демократите миналия уикенд заради исканията им за разходи точно в момента, в който можеше да се опита да използва всякаква добра воля, за да предотврати спирането, за да спаси работата си.

Демократите също бяха разгневени, когато той позволи да продължи разследването за импийчмънт на президента Джо Байдън. Нито един демократ не гласува да го спаси във вторник.

През деветмесечния си мандат Маккарти отбеляза някои значителни победи. Той изработи двупартиен пакет за ограничаване на дълга, като се бори с исторически фалит против желанията на същите хардлайнери, които го свалиха във вторник. Той също така успя да предотврати затварянето на правителството, което беше почти неизбежно, докато не сключи сделка с демократите да се приеме бюджет без финансиране за Украйна във войната ѝ срещу руската инвазия.

Тези победи щяха да гарантират сигурност за председателите на Камарата на представителите на САЩ от миналото. Но заради сделката, която Маккарти сключи, за да спечели лидерската позиция, беше нужен само Гетц, помощник на Тръмп, който дълбоко се противопоставяше и на двете сделки, да ускори отстраняването му.

Дори Тръмп, който накара поддръжниците си в Конгреса да не изпълнят дълга на САЩ или да позволят на правителството да затвори, ако не получат всичко, което искат в сделка, се чудеше в публикация в социалните медии във вторник защо републиканците се карат помежду си вместо да атакуват опозицията.