Тръмп напомни на републиканците, че не могат да се отърват лесно от него

Тръмп държи здраво сърцата и умовете на около една трета от републиканските избиратели и ще пречи на партията да изгради по-здрава и по-мощна национална основа

17:40 | 16 ноември 2022
Обновен: 18:02 | 16 ноември 2022
Автор: Тимъти Л. О'Брайън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доналд Тръмп каза на света във вторник вечерта, че планира да поиска от гласоподавателите втори престой в Белия дом през 2024 г., въпреки че жаравата от последния продължава да тлее.

Би имало значение, разбира се, ако Тръмп отново успее да вземе правомощията на президент на САЩ. Но по отношение на измерването на влиянието, което той притежава в Републиканската партия след междинните избори, на които гласоподавателите отхвърлиха повечето клоуни, които той подкрепяше, неговата пресконференция беше просто представление. Подозирам, че той е организирал своята гала в най-гледаното време поради една основна причина: той иска Републиканската партия и обществеността да знаят, че няма да си тръгне тихомълком. И ще се опита да унищожи всеки републиканец, който се изпречи на пътя му.

С Тръмп винаги е било така. Той се нуждае от светлината на прожекторите и утвърждаването, както другите се нуждаят от въздух. Нямаше никакъв шанс той да позволи последното му национално политическо действие да бъде катастрофата на междинните избори, която го остави категорично етикетиран като губещ. Той вече сглобява скелето на президентска кампания и републиканците, които се опитаха да го убедят да отложи обявяването ѝ до края на балотажа в Джорджия през декември за място в Сената, просто не го разбират.

Тръмп държи здраво сърцата и умовете на около една трета от републиканските избиратели. Мнозинството от републиканците се идентифицират като MAGA, а изобилие от гласоподаватели на Републиканската партия искат Тръмп отново да се кандидатира за президент. Тръмп ще размаха тази лоялност като тояга срещу партийните старейшини, които обмислят да го изоставят. Те може искрено да искат да ухажват умерените републиканци и независимите гласоподаватели, за да избегнат повторение на сегашния провал, когато наближат изборите през 2024 г., но Тръмп ще започне да ги атакува за това достатъчно скоро.

Също така не е ясно дали републиканците наистина имат смелостта да се изправят срещу Тръмп наистина. В края на краищата сенатор Мич Макконъл и конгресменът Кевин Маккарти са били тук и преди. Те за кратко осъдиха Тръмп след бунта на 6 януари през 2021 г., а след това, своевременно, се отдръпнаха от пътя му или се заеха да се съобразяват с него, след като той започна да пропагандира голямата си лъжа - че Байдън е спечели с измама. Маккарти, по-специално, оттогава е станал толкова жаден да ухажва MAGA републиканци, че е овластил хора като Марджъри Тейлър Грийн.

Менгемето на Тръмп все още обременява дискусиите на Републиканската партия относно кандидатите за президент през 2024 г., дори ако междинните избори сигнализираха за ескалираща неприязън към авторитарните сблъсъци и злобни нападки, които определят тръмпизма. Докато гласоподавателите отхвърлиха повечето от видните глупаци, подкрепени от Тръмп, повече от 200 отричащи изборите бяха избрани за щатски и федерални служби и те ще започнат работа в началото на следващата година. Принципни, крайнодесни консерватори (като депутатката Лиз Чейни) и по-умерени републиканци (като бившия губернатор на Мериленд Лари Хоган) всъщност не се появяват в дискусиите на Републиканската партия за възможни наследници на Тръмп. Културни воини, моделирани по Тръмп и влюбени в гротескни политически трикове (като губернатора на Флорида Рон ДеСантис), са тези, за които чувате.

Тръмп гледа на всичко това – неговата лоялна база, други политици, които използват самоличността му, партия, която многократно му се поддаваше – и най-вероятно си мисли: Аз съм оригиналът и много обожаван, така че защо просто не ме изберете отново?

А ако не искат да го направят - пазете се, републиканци. Стояхте отстрани, докато Тръмп подпалваше опонентите, институциите, етиката и закона. Сега, подобно на чудовището на Франкенщайн, което се обръща срещу създателя си, той ще направи същото и с вас, ако не се съгласите с програмата му.

Призивите към Тръмп въз основа на чувството за дълг или отговорност не могат да имат ефект. Той не е в политиката заради никого, освен себе си – и особено не заради легионите избиратели от работническата класа, за които винаги казва, че се бори с Вашингтон. Тръмп направи кариера в казино бизнеса чрез отделянето на работещите избиратели и гласоподавателите от средната класа от техните квартали, като същевременно натискаше предприемачите, които работеха за него. Той играеше подобна игра като президент.

„Обичам тези хора“, каза Тръмп пред CBS през 2016 г. в разговор за избирателите си от средната класа. „Това са моите хора. Обичам тези хора. Наистина. Обичам полицаите. Обичам пожарникарите. По някаква причина и е странно. Но по някакъв начин винаги съм имал страхотни отношения с работниците."

Когато Тръмп помогна за изработването на федерално намаляване на данъците, което облагодетелства заможните и не направи много за работещите американци, той каза на поддръжниците си обратното. „Нашата рамка включва изричния ни ангажимент, че данъчната реформа ще защити домакинствата с ниски и средни доходи, а не богатите и тези с добри връзки“, каза той, когато представи плана. "И това не е добре за мен, повярвайте ми."

Дали достатъчно от избирателите на Тръмп започнаха да вникват в неговите глупости? Има ли вероятност да го изоставят заради алтернативи? Избирателите се развиват, но не съм сигурен, че междинните избори са предоставили достатъчно доказателства, за да знам дали има значителни пукнатини в базата на Тръмп. Независимите и умерени гласоподаватели очевидно не се интересуваха от огнедишащите MAGA, подкрепени от Тръмп по време на междинните избори, и тази динамика ще действа и в президентската надпревара през 2024 г.

Но Тръмп не мисли за разширяване на базата си или за намиране на начини да достигне до независими, които биха направили него и неговото движение сигурен залог за 2024 г. И това е причината Тръмп и Републиканската партия да са заедно като в история със заложници. Тръмп контролира блок от избиратели, който може да му позволи да сее хаос и евентуално да подкопае други кандидати, като същевременно не прави нищо за разширяване на републиканския франчайз. Републиканската партия иска да постави партията на по-здрава и по-мощна национална основа, но Тръмп им пречи.

И така, какъв е изводът от внимателно наблюдаваното президентско изявление на Тръмп? Това е рецепта за междуособици в Републиканската партия и няма лесен изход.

Тимъти Л. О'Брайън е старши изпълнителен редактор на Bloomberg Opinion. Бивш редактор и репортер на New York Times, той е автор на „TrumpNation: The Art of Being the Donald“.