Убедителната победа на ДеСантис поставя под въпрос успешното връщане на Тръмп

Подкрепените от бившия президент кандидати разочароваха в междинните избори, на фона на смазващото превъзходство на губернатор на Флорида

20:25 | 10 ноември 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доналд Тръмп се опита да привлече към себе си вниманието на всички преди междинните избори в САЩ с множество митинги, интервюта и публикации в социалните мрежи, които намекват, че отново ще се кандидатира за Белия дом, като същевременно засипваше с критики политическите си противници.

Часове след като във вторник урните за гласуване затвориха всички погледи са насочиха към човека, който е смятан за основния съперник на Тръмп за кандидат президентска номинация през 2024 година Рон ДеСантис.

Във вторник 44-годишният губернатор на Флорида постигна категорична победа, като тя беше обявена от Associated Press едва час след края на изборния ден. При 96% от преброенит гласове, републиканецът водеше пред демократа Чарли Крайст с 20 пункта, което е значително повече от 3-те пункта, с които Тръмп надделя над Байдън в щата само преди 2 години.

По време на празненството след победата си, ДеСантис нарече победата „историческа“, като беше избран за нов 4-годишен мандат и заяви, че „очаква с нетърпение това, което му предстои“.

Той не каза дали ще се бори за номинация на партията си за кандидат президент, но се усмихваше, докато тълпата скандираше „още 2 години“ в опит да го накара да прекъсне мандата си и да си и да се бори за по-висш пост в държавата.

“Постигнахме повече, отколкото някой смяташе, че е възможно преди 4 години,” каза ДеСантис. „Сега обаче ни чака още много работа, а моята битка едва сега започва“.

Категоричната победа на ДеСантис беше потвърдена часове след като 76-годишният Тръмп отправи заплахи към него, като предупреди, че „той ще си навреди изключително много,“ ако влезе в надпреварата.

„Бих могъл да ви кажа за него неща, които не са особено ласкави,“ каза Тръмп за ДеСантис или “DeSanctimonious” (от sanctimonious - човек, който се преструва на набожен, бел. ред.), както започна да го нарича от известно време. „Познавам го по-добре от всеки друг, освен вероятно от съпругата му“.

Тръмп не крие желанието си да се кандидатира за президент през 2024 г., въпреки че досега не е обявявал официално кандидатурата си, отчасти по настояване на съветници и лидери на републиканския Конгрес, които го помолиха да го отложи за след междинните избори.

Той също така се позиционира като влиятелен играч в ранните етапи на този междинен изборен цикъл, като подкрепи повече от 300 републикански кандидати, и беше разглеждан като решаващ фактор в първичните избори, проведени по-рано през годината.

Това включваше подкрепа за кандидати за Сената на САЩ в ключови за борбата щати, като известния телевизионен лекар Мехмет Оз в Пенсилвания, Джей Ди Ванс в Охайо и бившата звезда на американския футбол Хершел Уокър в Джорджия. В ранните часове на сряда сутринта обаче се появиха индикации, че няколко подкрепени от Тръмп кандидати са имали проблеми в сравнение с по-умерените републикански претенденти.

В Охайо например, въпреки че Ванс постигна малка победа в Сената, настоящият републиканец и критик на Тръмп Майк Деуайн победи с 26 пункта разлика претендента от Демократическата партия в надпреварата за губернаторския пост Нан Уейли, като 92% от избирателните секции бяха отчели резултатите си.

В Пенсилвания Оз беше победен от опонента си от демократа Джон Фетърман, а избраникът на Тръмп за губернатор Дъг Мастриано загуби с голяма разлика от демократа Джош Шапиро. В Ню Хемпшир умереният републиканец, заемащ длъжността губернатор, Крис Сунуну, бе преизбран, а сенаторът демократ Маги Хасан победи Дон Болдук - републиканския претендент, подкрепен от Тръмп,.

Във вторник, когато резултатите бяха обявени, Тръмп беше необичайно тих на партито, което организира в своя курорт Мар-а-Лаго. Той произнесе кратка реч, в която поздрави шепа спечелили кандидати, които беше подкрепил, включително Марко Рубио, републиканския сенатор във Флорида.

"Това беше една много вълнуваща нощ - каза Тръмп с премерен тон, - и имаме някои състезания, които са горещи и тежки".

Изказванията му значително се различаваха от войнственото настроение, което бившият президент демонстрира на митинг в Охайо предишната вечер, когато се закани - за пореден път - че скоро ще обяви нова кандидатура за Белия дом.

Заявлението на Тръмп, че ще направи "много значимо изявление" следващата седмица в Мар-а-Лаго, изпрати най-силния сигнал досега, че скоро ще се опита да се утвърди отново като доминираща фигура в републиканската политика.

Макар че нито един републиканец не е обявил официално, че ще се кандидатира за президент, Тръмп е широко смятан за основен кандидат за номинацията на партията за президентските избори през 2024 г.

Последните осреднени резултати от социологическите проучвания на RealClearPolitics показва, че той е фаворит сред около половината от редовите избиратели на партията, следван от ДеСантис, който получава подкрепата на малко над 21% от републиканците.

Бившият вицепрезидент на Тръмп, Майк Пенс, е със 7,5 пункта, следван от тексаския сенатор Тед Круз и бившия посланик на ООН Ники Хейли, и двамата с малко под 3 пункта, според средната стойност на проучването. "През 2024 г. най-важното е, че ще си върнем нашия великолепен Бял дом", заяви Тръмп пред тълпата в Дейтън в понеделник.

Дори и бившият президент да е получил шамар от резултатите от междинните избори, във вторник вечерта той застана решително зад действията си.

На въпрос в интервюто до каква степен резултатите на републиканците в междинните избори трябва да се приписват на него, Тръмп отговори: "Не съм съгласен: "Е, мисля, че ако спечелят, трябва да получа цялата заслуга, а ако загубят, изобщо не трябва да ме обвиняват. Но вероятно ще бъде точно обратното", добави той пред News Nation и добави:

"Обикновено това, което ще се случи, е, че когато те се представят добре, няма да ми се отдаде никаква заслуга, а ако се представят слабо, ще обвинят за всичко мен."