Тръмп обявява третата си кандидатурата за Белия дом въпреки хаоса при републиканците

Въпреки неуспехите на Републиканската партия Тръмп има твърдо ядро от поддръжници, които смятат, че той се бори за тях и ще го подкрепят независимо от всичко

21:00 | 15 ноември 2022
Автор: Марк Никет
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доналд Тръмп е непоклатим в решението си да обяви трета кандидатура за Белия дом, въпреки че все повече републиканци се отказват от бившия президент заради разочароващото представяне на Републиканската партия на междинните избори, за което мнозина в нея го обвиняват.

След като в продължение на седмици се заканваше, че ще се включи в президентската надпревара през 2024 г., Тръмп е готов да направи "много важно изявление" във вторник в 21:00 ч. нюйоркско време, което ще го превърне в първия основен претендент от двете партии, който официално ще обяви кандидатурата си.

И все пак моментът за републиканците трудно можеше да е по-неподходящ. Кандидатите, подкрепени от Тръмп, се провалиха в ключови надпревари на междинните избори миналата седмица, тъй като избирателите отхвърлиха кандидатите отричащи изборите и други лица с крайни позиции по социални въпроси като правото на аборт и образованието.

Това отне на републиканците шанса да си върнат Сената на САЩ и ги остави далеч от значителното мнозинство, което се надяваха да спечелят в Камарата на представителите, въпреки че в понеделник вечерта, близо седмица след приключването на изборите в цялата страна, бяха на едно място от това да спечелят мнозинство там.

В понеделник Тръмп научи още лоши новини, когато Асошиейтед прес съобщи, че Кари Лейк, която неуморно отричаше резултатите от изборите през 2020 година, която той ентусиазирано подкрепяше, е била победена в оспорвана надпревара за губернатор на Аризона.

През изминалата седмица Тръмп се превърна от почти безспорен партиен лидер, чието одобрение имаше огромно символично значение за кандидатите от долната част на листата, в тежест на шията, която дърпа републиканците надолу. Много ключови републиканци и донори сега искат той да отстъпи място на нов лидер като губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който миналата седмица беше преизбран с голяма преднина.

"Партията просто се умори да губи", каза в телефонно интервю бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, бивш помощник на Тръмп, който се превърна в критик и който планира да реши в началото на следващата година дали да се кандидатира през 2024 г.

"Спомням си, че Доналд Тръмп беше човекът, който каза, че ще постигнем толкова много победи, че ще го помолим да спре да печели, защото сме уморени от тях. Е, доста сме далеч от многобройните победи".

Президентът Джо Байдън заяви, че планира да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., но все още не е направил официално изявление. В деня след изборния ден той заяви, че ще оповести решението си в началото на следващата година, след като проведе разговори със семейството си и вземе предвид здравословното си състояние.

Тръмп се стремеше да използва ранното си изявление като начин да попречи на други републиканци, които биха се замислили да водят кампания за Белия дом. Сега обаче, след разочароващите междинни избори, потенциалните претенденти на Тръмп ще бъдат още по-мотивирани, смята републиканският стратег и социолог Франк Лунц.

Сред другите потенциални претенденти на Тръмп освен ДеСантис са губернаторът на Вирджиния Глен Янгкин; бившият вицепрезидент Майк Пенс; бившият държавен секретар Майкъл Помпео; сенаторът от Тексас Тед Круз; сенаторът от Южна Каролина Тим Скот и губернаторът на Мериленд Лари Хоган.

Социологическите проучвания показват, че бившият президент запазва подкрепата на около една трета от базата на републиканците и все още ще влезе в първичните избори през 2024 г. като явен фаворит за номинация на партията. Но във Вашингтон републиканците предлагат да отложат избора си на ново ръководство на Конгреса, докато си изяснят дали партията ще продължи да следва популисткия си курс, ориентиран към културата, или ще се върне към пътя си отпреди Тръмп.

Тръмп се опитва да прехвърли вината върху лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл за пораженията на Републиканската партия, като същевременно се нахвърля върху потенциалните си съперници, което според някои анализатори подсказва, че е притиснат в ъгъла. Той се подиграва на ДеСантис, заплашва да разкрие нелицеприятна информация за губернатора, ако се кандидатира за президент, и манипулира името на Янгкин, за да звучи като китаец.
Самите помощници на бившия президент безуспешно лобираха пред Тръмп да отложи обявяването до 6 декември, след втория тур на изборите за Сенат на САЩ в щата Джорджия, опасявайки се, че той ще отвлече вниманието от усилията на партията от победата, както според мнозина е направил на втория тур на изборите за Сенат в щата през 2021 г.

"Съобщението на Тръмп преди вота в Джорджия ще остане в историята като един от най-самоцелните политически ходове, които някой някога е правил в националната политика", заяви републиканският стратег Скот Рийд, бивш главен политически стратег на Търговската камара на САЩ.

Тръмп пази топли спомени от 2015 година, когато се спусна по златния ескалатор в Тръмп Тауър в Ню Йорк и така обяви влизането си в американската политика, и си е представял, че събитието във вторник в неговия курорт Мар-а-Лаго във Флорида ще бъде още по-драматично, тъй като зад гърба си има редица изборни победи.

Вместо това съобщението идва на фона на хаос и обвинения в Републиканската партия.

Резултатите на подкрепените от Тръмп кандидати, които бяха на балотаж миналия вторник, е 236-38, като осем състезания все още не са решени, според данни на Bloomberg News. Но подбраните от бившия президент кандидати загубиха поне шест надпревари за Сената на САЩ, 12 надпревари за Камарата на представителите и 11 губернаторски поста - много от тях, които републиканските стратези смятаха, че могат да бъдат спечелени с по-малко крайни кандидати.

Тръмп се оплака в постове в социалните мрежи, че не получава достатъчно признание за броя на победите на неговите кандидати. Но 18 от тях се кандидатираха без опоненти, а само 33 се кандидатираха в гласувания, които Cook Political Report оценява като несигурни или конкурентни -- като загубиха повече от половината от тях, според данни на Bloomberg News.

Освен това не е ясно как правните проблеми на Тръмп се отразяват на потенциалната кандидатура. Той е изправен пред множество разследвания за изнасянето на класифицирани документи от Белия дом, както и за ролята му в опитите за отмяна на президентските избори през 2020 г., които доведоха до щурм на Капитолия, при който загинаха 6-ма души. Тръмп и три от децата му също така са обект на дела в Ню Йорк за предполагаемо завишаване на стойността на активите на компанията му за недвижими имоти.

Въпреки неуспехите на Републиканската партия Тръмп има твърдо ядро от поддръжници, които смятат, че той се бори за тях и ще го подкрепят независимо от всичко, казва републиканският стратег Алекс Конант, старши съветник на кампанията на сенатор Марко Рубио в първичните президентски избори през 2016 г. Конант изчислява, че тези избиратели са съставлявали около 35% от електората на първичните избори на републиканците през 2016 г., което е позволило на Тръмп да спечели номинацията въпреки големия брой кандидати.

"Независимо от всичко, Тръмп е фаворит, защото ако започнеш с 35%, е трудно някой да те победи, особено при голяма конкуренция", каза Конант.