Републиканците печелят Камарата на представителите с изключително слабо мнозинство

Изборите слагат край на четири години демократичен контрол в Камарата, който видя приемането на най-големите законопроекти за инфраструктурата и изменението на климата в историята

08:29 | 17 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Републиканците си осигуриха 218-те места, необходими за мнозинство в долната камара на Конгреса седмица след междинните избори в САЩ, предаде Bloomberg.

Макар маржът на партията в Камарата на представителите да е изключително малък, той е достатъчен, за да спре дневния ред на президента Джо Байдън за следващите две години.

Демократите ще запазят контрола над Сената, когато новият Конгрес се свика през януари.

Крайното разпределение на местата още не е известно, тъй като все още се очакват резултатите от няколко места.

Републиканците - които се надяваха да си върнат контрола над двете камари - не оправдаха очакванията по време на междинните избори миналата седмица. Сега се очаква Републиканската партия да спечели между 218-223 места в 435-местната камара.

Кевин Маккарти, който беше избран от редови републиканци във вторник за техен кандидат да замени демократа Нанси Пелоси като следващ председател на Камарата на представителите, отпразнува, че е "официално обърнал" камарата.

За да бъде избран за председател, лидерът на републиканското малцинство в настоящата Камарата на представителите трябва да спечели подкрепата на мнозинството от 435 членове на пълния състав.

Пелоси даде знак, че няма да се откаже тихо от поста си, като обеща в изявление в сряда вечерта, че нейната партия ще упражни "силен лост над малкото републиканско мнозинство".

Пелоси не каза нищо в прессъобщението си за това дали планира да остане като лидер на малцинството, на фона на спекулации във Вашингтон за нейното бъдеще.

Президентът Байдън поздрави Маккарти и предложи да работи с републиканците за постигане на резултати за американците.

„Както казах миналата седмица, бъдещето е твърде обещаващо, за да бъдем хванати в капана на политическата война“, каза президентът демократ.

Партията на Маккарти се надяваше, че сравнително ниската популярност на президента, упоритата инфлация и фактът, че избирателните карти на Конгреса бяха преначертани от ръководените от републиканците щатски законодателни органи, ще допринесат за победите им на междинните избори.

Вината за слабото представяне от миналата седмица до голяма степен се стовари върху двама партийни лидери: бившия президент Доналд Тръмп и лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл.

Във вторник вечерта бившият президент официално обяви трета кандидатура за Белия дом през 2024 г. от имението си Мар-а-Лаго във Флорида.

Във Вашингтон в сряда Макконъл беше подновен като лидер на малцинството в Сената, отблъсквайки предизвикателство от републиканеца Рик Скот от Флорида.

Колкото и да е малко, мнозинството в Камарата на представителите дава на републиканците контрол върху комисиите с правомощия за призовка, което им позволява да изпълнят предизборните обещания да разследват администрацията и семейството на Байдън, както и социални медии, за които консерваторите твърдят, че са предубедени срещу тях.

Републиканците също така обещаха да намалят държавните разходи, да разширят производството на изкопаеми горива и да разширят данъчните облекчения от ерата на Тръмп за богатите. Голяма част от този дневен ред обаче ще бъде оставена да умре в контролирания от демократите Сенат.

За бизнеса връщането на контрола на републиканците в Камарата премахва възможността за увеличаване на корпоративния данък, предпочитано от демократите, като същевременно намалява промените в реформите за насърчаване на работната сила към законната имиграция. Но пазарите може да станат турбулентни в средата на следващата година, ако републиканците изпълнят заплахите да държат тавана на дълга на нацията като заложник, за да принудят президента да приеме съкращения на разходите.

Дневният ред на Байдън ще бъде до голяма степен блокиран от Камарата на републиканците, но тяхното предимство е едно от най-малките, спечелени от която и да е партия на междинни избори в днешно време.

Изборите слагат край на четири години демократичен контрол в Камарата, който видя приемането на най-големите законопроекти за инфраструктурата и изменението на климата в историята, масивна програма за стимулиране на борбата с коронавируса, преразглеждане на здравната система Medicare и историческа инвестиция в производството на полупроводници в САЩ.

След Втората световна война партията, която държи Белия дом, е загубила средно 26 места в Камарата на представителите и четири места в Сената. Демократите на Барак Обама загубиха 63 места в Камарата през 2010 г., а републиканците на Тръмп 40 места в Камарата през 2018 г.