Демократите запазват контрола над Сената в САЩ след ключова победа в Невада

Резултатът е голям удар за републиканците, които се надяваха на "червена вълна"

08:29 | 13 ноември 2022
Обновен: 08:44 | 13 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Демократите ще запазят контрола над мнозинството в Сената на САЩ, след като спечелиха ключова надпревара в щата Невада.

Очаква се сенаторът Катрин Кортез Масто да победи републиканския претендент Адам Лаксалт, който беше подкрепен от бившия президент Доналд Тръмп. Резултатите в Невада идват след прогнозираната победа на демократа Марк Кели в Аризона и на Джон Фетерман в Пенсилвания, който спечели място, държано преди това от пенсиониращ се републиканец.

Резултатите се равняват на най-доброто представяне на междинните избори за партията с мнозинство в Конгреса от 20 години.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е невероятно доволен и че е време републиканците да решат „кои са“.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър каза, че резултатите показват, че американският народ е отхвърлил това, което той нарече "насилствената реторика" на Републиканската партия.

Демократите вече ще имат 50 места в Сената, а републиканците в момента имат 49.

В Джорджия ще се проведе балотаж през декември. В случай че Сенатът бъде разделен поравно между двете партии, вицепрезидентът Камала Харис има решаващ глас.

Контролът върху Камарата все още не е решен, но републиканците имат предимство с 211 спечелени места от 218, необходими за мнозинство. Демократите спечелиха 203 места и имат шансове за още няколко от тях - особено на Запад. Контролът на Републиканската партия върху Камарата би бил достатъчен, за да потуши всякакви надежди Байдън да води обширна законодателна програма през следващите две години.

Резултатът е голям удар за републиканците, които се надяваха на "червена вълна" - изборно поражение, което би отправило остър укор към президента Байдън и неговите демократи.

Докато републиканците постигнаха скромни печалби и остават фаворити да спечелят Камарата на представителите, демократите се представиха много по-добре от очакваното.

Тръмп - който продължава да настоява, лъжливо, че е спечелил президентските избори през 2020 г. - направи необосновани твърдения относно междинните избори.

„Демократите намират всякакви гласове в Невада и Аризона. Какъв позор, че това може да бъде позволено да се случи!“, публикува той в платформата си Truth Social в петък.

Очаква се Тръмп да обяви, че ще се кандидатира отново за президент през 2024 г., но кандидатите, които той подкрепи, получиха смесени резултати на изборите.

След Втората световна война партията, която държи Белия дом, е губила средно 26 места в Камарата на представителите и четири места в Сената. Демократите за момента печелят едно допълнително място в Сената и губят 9 в Камарата.

Но неконвенционални републикански кандидати, които не са заемали политически длъжности – и които прегърнаха твърденията на Тръмп за изборни измами през 2020 г. – имаха сериозни трудности срещу демократите с по-силно политическо родословие и превъзходно набиране на средства. А решението на Върховния съд от юни, отменящо правата на аборт, и обратната реакция срещу отказа на Тръмп да признае резултатите активизираха кампаниите на демократите, натежали от ниския рейтинг на Байдън.