Планът на демократите да представят републиканците като твърде радикални изглежда успя

Кандидатите за ключови щатски постове, които подкрепят лъжите на Доналд Тръмп за изборни измами през 2020 г., трупаха поражения през изборния ден

19:55 | 9 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Джо Байдън и неговите демократи винаги са знаели, че ако имат шанс да избегнат поражение на междинните избори в САЩ, това ще дойде от представянето на републиканците като твърде радикални, за да управляват.

Тази стратегия изглежда успя във вторник, тъй като демократите се представиха много по-добре от очакваното в редица състезания за Камарата на представителите, лишавайки републиканците от бързото и голямо мнозинство в долната камара, очаквано от проучванията на общественото мнение.

Междувременно надеждите на демократите да запазят контрола над Сената се засилиха, след като Джон Фетерман, вице-губернатор на Пенсилвания, победи с малко подкрепяната от Доналд Тръмп телевизионна знаменитост Мехмет Оз.

Общият резултат за момента е, че демократите успяха да постигнат нещо близко до равенство в състезания, които изглежда бяха предопределени да им нанесат тежки загуби, подобни на тези, претърпени от Барак Обама и Бил Клинтън по време на първите междинни избори през 2010 г. и 1994 г., коментира Financial Times.

Екзит полове, направени за американските телевизионни мрежи, определиха инфлацията като най-голямото безпокойство за избирателите. Байдън се бори да овладее растящите цени, като инфлацията е достигнала 40-годишни върхове през по-голямата част от годината. Въпросът помогна на републиканците и екзитполовете показаха, че е особено важен за тях.

Но правото на аборт бе на второ място, след като през юни консервативните съдии от Върховния съд отхвърлиха конституционното право на аборт. Това предполага, че проблемът е изиграл роля в ограничаването на изборните щети за демократите, като е активизирал тяхната база и е спечелил колебаещите се и гласуващите за първи път. Разликата между половете в надпреварата в Пенсилвания беше показателна: 57 процента от жените гласуваха за Фетерман, докато само 43 процента гласуваха за Оз.

По-общо казано, Байдън и демократите бяха достатъчно успешни в заклеймяването на републиканците като „MAGA екстремисти“ – препратка към лозунга на Тръмп „Да направим Америка отново велика“ – за да покажат, че те са прекалено предани на непопулярния и два пъти публично порицаван от Конгреса бивш президент и неговата политика.

Въпреки че изглеждаше, че републиканците имат инерция към деня на изборите, тъй като избирателите се съсредоточиха върху икономическите си опасения, повторното появяване на Тръмп в кампанията заедно с видни кандидати и неговите собствени силни намеци за още една кандидатура за президент през 2024 г. само помогна на демократите.

Резултатите може дори да окуражат Байдън и да го накарат да продължи с намерението си да води кампания за втори мандат в Белия дом.

Ако републиканците спечелят както Камарата на представителите, така и Сената – което остана неясно в сряда привечер, тъй като ключовите състезания все още не са решени – това все пак ще затрудни всички останали законодателни амбиции на демократите и потенциално ще доведе до дестабилизиращи сблъсъци, които биха могли да разстроят пазарите и икономиката.

За момента демократите имат 48 места в Сената срещу 47 на републиканците (от общо 100), и 173 места в Камарата на представителите срещу 199 за републиканците (от общо 435).

Преизбирането на популярни републикански губернатори, включително Рон ДеСантис във Флорида, Браян Кемп в Джорджия, Грег Абът в Тексас и Майк Деуайн в Охайо, също ще бъде напомняне на демократите, че името на републиканците е само частично опетнено от Тръмп. Много от тях се разглеждат като жизнеспособни, дори за предпочитане, алтернативи в по-консервативно настроените щати.

Големите победи за републиканците в Южна Флорида, включително сред латиноамериканците в район, който преди беше крепост на демократите, ще бъдат от особено значение за Байдън и неговата партия.

Но опасенията, че републиканците ще направят голям скок сред малцинствата без висше образование, включително чернокожи и латиноамерикански гласоподаватели, не се оправдаха, както се опасяваха демократите.

Демократите имат свои собствени успехи, включително преизбирането на губернаторите Гретхен Уитмър в Мичиган и Гавин Нюсъм в Калифорния.

Как се справиха онези, които отричат резултатите от 2020 г.

Кандидатите за ключови щатски постове, които подкрепят неоснователните твърдения на бившия президент Доналд Тръмп за изборни измами през 2020 г., трупаха поражения през изборния ден, предаде Bloomberg.

В национален мащаб повече от 225 кандидати за губернатор, щатски секретар, главен прокурор и Конгреса на САЩ отхвърлят резултатите от изборите през 2020 г.

Но най-внимателно наблюдаваните състезания бяха за ключови позиции в променящите се щати Аризона, Мичиган, Невада, Пенсилвания и Уисконсин, които биха поставили победителите в позиция да наблюдават изборите през 2024 г.

Щатският секретар на Ню Мексико Маги Тулуза Оливър победи отричащата изборите Одри Трухильо и спечели втори пълен мандат.

Републиканката направи неоснователни твърдения за широко разпространена измама, наричайки президентските избори през 2020 г. „огромен преврат“.

Трухильо твърдеше невярно, че Тръмп е спечелил Ню Мексико, който той загуби с повече от 10 процентни пункта, и споделя теории на конспирацията, включително че президентът Джо Байдън е заменен от клонинг или двойник.

Щатският секретар на Минесота Стив Саймън победи отричащия изборите Ким Крокет, за да спечели трети мандат във вторник.

Кампанията на Крокет излъчи видео, което показва Саймън, който е евреин, контролиран с марионетни конци от председателя на Soros Fund Management Джордж Сорос, честа мишена на антисемитски теории на конспирацията.

Крокет проведе кампания за съкращаване на периода на предсрочното гласуване и ограничаване на регистрацията на гласоподаватели в същия ден и гласуването по пощата. В радио интервю от 2020 г., което се появи отново по време на кампанията, тя постави под въпрос дали гласоподавателите с увреждания и хората, които не говорят английски, трябва да имат право да гласуват, ако имат нужда от помощ.

Губернаторът демократ на Уисконсин Тони Евърс спечели втори мандат във вторник, побеждавайки републиканец, който постави под въпрос легитимността на изборите през 2020 г.

Губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър победи отричащия изборите Тюдор Диксън във вторник, спечелвайки втори мандат.

След гласуването през 2020 г. Диксън разпространи неоснователните твърдения на Тръмп за широко разпространена измама, като дори написа в "Туитър", че „левичарите“ са планирали „да откраднат изборите“ и каза, че „техните измами са очевидни“.

Марси Каптур победи отричащия изборите и участвал в бунта на Капитолия Дж. Р. Маевски в надпреварата за място в Камарата от Охайо.

Маевски за първи път привлече вниманието, след като използва 120 галона боя, за да превърне моравата си в масивен банер „Тръмп 2020“, който по-късно модифицира на „Тръмп 2Q2Q“ в очевидна препратка към теорията на конспирацията на QAnon.