Фед и ЕЦБ навлизат с надежда в последната част на 2023 г.

Политиците може би могат да се въздържат от повишаване на лихвените проценти през ноември

18:00 | 1 октомври 2023
Автор: Крейг Стърлинг, Винс Гол
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Политиците от Вашингтон до Франкфурт навлизат в последното тримесечие на 2023 г. с несигурни основания за оптимизъм, че борбата им с инфлацията бележи напредък.

Тъй като ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл и колегата му от Европейската централна банка Кристин Лагард ще говорят през следващата седмица, инвеститорите ще следят внимателно всяка тяхна реакция на трансатлантическите двойни данни, които предложиха намеци за оптимизъм.


Ключовият показател за базисната инфлация се забавя. Като се изключат храните и енергията, предпочитаният от Фед индекс на цените се повиши с най-малко от 2020 г. насам

Докладите от петък показаха, че основната инфлация в еврозоната - която изключва волатилните елементи като енергията - се движи с най-бавния темп от година насам, а часове по-късно стана ясно, че предпочитаният от Фед измерител на базовия ценови растеж се е повишил най-малко от 2020 г. насам. 

След като в събота беше предотвратено спирането на работата на правителството на САЩ, централните банкери ще видят още един кръг от тази серия данни, както и други данни за инфлацията, преди да вземат решение на 1 ноември. Оповестените досега числа биха могли да им позволят да започнат да изграждат аргументи за въздържане от повишаване на лихвените проценти през ноември. 

Преди заседанието си на 26 октомври ЕЦБ ще разполага само с по-пълна версия на данните за инфлацията през септември, а докладът за октомври и оценката за растежа през третото тримесечие са предвидени за след заседанието. 

2
Инфлацията се забавя повече от очакваното

Понастоящем не се очаква по-нататъшно увеличение на разходите по заемите през октомври, а докладът от петък може да започне да подкопава всякакви напъни за повишение на ЕЦБ през декември. 

В понеделник Пауъл ще се присъедини към президента на Фед на Филаделфия Патрик Харкър за кръгла маса с работници и ръководители на малки предприятия. През следващата седмица са планирани изказвания и на регионалните президенти на Фед Лорета Местер, Рафаел Бостик и Мери Дейли.

Лагард, президентът на ЕЦБ, ще произнесе приветствена реч в сряда на конференция, организирана от нейната институция. Вицепрезидентът Луис де Гиндос ще говори същия ден в Кипър, а сред другите оратори за седмицата са главният икономист Филип Лейн и ръководителите на централните банки на Германия и Франция. 

"ЕЦБ вероятно е приключила с повишаването на лихвените проценти. Многобройните показатели за базовото нарастване на цените намаляват, проучванията сочат значително влошаване на активността, а отпускането на кредити е по-слабо, отколкото в дълбочината на кризата в еврозоната. Въпреки това на ЕЦБ все още ще ѝ трябва много време, за да придобие достатъчно увереност да понижи лихвените проценти", смята Дейвид Пауъл, старши икономист в Bloomberg Economics.

На други места по света се очакват няколко решения на централните банки, като лихвените проценти вероятно няма да бъдат променени от Австралия до Индия.  

3
Решения на централните банки за лихвените проценти през тази седмица

По-долу е нашият обзор на това, което предстои да се случи в световната икономика.

САЩ и Канада
Икономическите данни за тази седмица включват двойка важни доклади за състоянието на заетостта. Очаква се докладът JOLTS за август във вторник и данните за заплатите в неселскостопанския сектор за септември в петък да покажат значително по-хлабав пазар на труда. 

Според Bloomberg Economics съотношението между броя на отворените работни места и броя на безработните лица - ключов барометър за напрегнатостта на пазара на труда за Фед - вероятно ще се понижи до 1,4. Наемането на персонал вероятно е намаляло рязко през миналия месец след временния подем през лятото в сектора на развлеченията и хотелиерството, предизвикан от концертните турнета на Тейлър Суифт и Бионсе.

Данните за частния сектор също ще бъдат във фокуса на вниманието.   

В понеделник се очаква индексът на Института за управление на доставките в промишлеността да покаже 11-и пореден месец на свиване. Индексът на ISM за активността в сферата на услугите, който ще бъде обявен в сряда, ще покаже малко по-бавен растеж.

Също в сряда данните на изследователския институт ADP се очаква да покажат умерен растеж на заетостта в частния сектор. 

4
Регионалните данни подкрепят повишаването на ISM

На север заместник-управителят на Банката на Канада Никола Винсент ще говори пред Търговската камара в Монреал, тъй като централната банка преценява неотдавнашното повишаване на инфлацията на фона на забавящата се икономика. 

Данните за работните места през септември ще бъдат важен ориентир за банката, след като докладът за август надхвърли очакванията с двойно по-голям ръст на заетостта и ръст на заплатите от 5,2 % на годишна база.

Азия
В Китай предстои едноседмична ваканция - почивка, която може да се окаже лакмус за потреблението, показващ доколко хората са готови да пътуват и да харчат. Преди това, в събота, данните за PMI показаха, че производствената активност се е върнала към разширяване за първи път от шест месеца, което е още един знак, че някои части на икономиката отново намират почва под краката си.

Данните за търговията в Южна Корея в неделя показаха, че спадът в износа е намалял още повече през септември - положителен знак, че световната търговия се възстановява. В понеделник ще бъдат представени данни за PMI, включително от Индонезия, Малайзия, Тайланд и Виетнам. 

5
Австралийската централна банка ще получи повече политическа подкрепа предвид тежестта на дълга. Коефициентът на обслужване на дълга на австралийските домакинства се покачва

Във вторник Резервната банка на Австралия заседава за първи път под ръководството на новия управител Мишел Бълок, като се очаква централните банкери да запазят лихвените проценти стабилни. Управителният съвет може да обсъди възможността за някаква форма на количествено затягане. 

В сряда ще последва решението за лихвените проценти на централната банка на Нова Зеландия. Анализаторите не прогнозират промяна нито там, нито от Резервната банка на Индия в петък. През седмицата Тайланд, Филипините, Южна Корея и Тайван ще публикуват данни за инфлацията. 

Данните Tankan на Японската централна банка в понеделник ще покажат последното състояние на корпоративното доверие, докато данните за заплатите в Япония в края на седмицата могат да имат отражение върху паричната политика в зависимост от това доколко ръстът на заплатите продължава да изостава от инфлацията - ключов момент, който тревожи японската централна банка.

Европа, Близкия изток, Африка
В Обединеното кралство в четвъртък ще бъде публикувано проучването на Панела на вземащите решения на Английската централна банка, което ще информира длъжностните лица за натиска върху разходите в икономиката. Сред политиците, които ще говорят през следващата седмица, са Катрин Ман и заместник-управителят Бен Броудбент.

Промишлените данни могат да привлекат вниманието в еврозоната, като към края на седмицата се очаква да бъдат обявени германският износ и поръчките. Данните за производството във Франция ще бъдат публикувани в четвъртък. 

Швейцарската инфлация може да се доближи до тавана на централната банка от 2% в публикация във вторник. 

В скандинавските страни в понеделник шведската Риксбанк ще оповести протокола от неотдавнашното си решение за повишаване на лихвените проценти и ще остави отворена вратата за нов ход. 

6
Централните банки в Европа се разминават по отношение на лихвите. Промяна в разходите по заеми от началото на 2023 г.

В цяла Европа и извън нея са насрочени няколко решения за лихвените проценти: 

- В сряда централната банка на Исландия ще реши дали да удължи най-дългия цикъл на затягане на лихвените проценти в Западна Европа. Някои кредитори виждат възможност за увеличение с четвърт пункт.
- Същия ден централната банка на Полша може отново да намали разходите по заемите на последното си заседание преди парламентарните избори, но решението виси на косъм, след като шоковото намаление от 75 базисни пункта през септември заслепи инвеститорите.
- Очаква се на следващия ден централната банка на Румъния да запази разходите по заемите непроменени на ниво от 7%, тъй като инфлацията се колебае близо до 10%.
- В петък Националната банка на Сърбия може да запази основния си лихвен процент на ниво от 6,5% за трети месец в момент, когато инфлацията се понижава.
- Насочвайки се към Африка, централната банка на Кения вероятно ще остави лихвения си процент непроменен на 10,5% във вторник. Гуверньорът Камау Туге заяви, че според официалните власти до края на годината инфлацията ще достигне 5,5-6% поради по-ниските цени на хранителните продукти и намаляването на потреблението на горива.
- В същия ден турските данни вероятно ще покажат, че инфлацията се е ускорила до 61% през септември, според проучване на Bloomberg сред анализатори. Това се случва дори когато централната банка повишава значително лихвените проценти, за да се бори с кризата с разходите за живот в страната.

Латинска Америка
Публикуваният в понеделник показател за БВП на Чили през август може да покаже, че икономиката се е спънала през август след по-добрия от очаквания показател през юли. Широко разпространено е очакването, че активността ще се възстанови през четвъртото тримесечие, без да се задейства алармата на централната банка.

По подобен начин септемврийският доклад за потребителските цени вероятно ще покаже, че инфлацията се е забавила за десети месец, което е повече от достатъчно, за да може Централната банка на Чили да се насочи към трето поредно намаляване на лихвения процент през октомври от сегашните 9,5%. 

7
Оценката по правилото на Тейлър показва, че Централната банка на Чили има възможност за намаляване на лихвите. Целта на правилото е да покаже най-добрия лихвен процент за стимулиране на растежа, без да се повишава инфлацията

Очаква се централната банка на Перу да разшири цикъла си на облекчаване на лихвените проценти с второ поредно понижение от четвърт пункт до 7,25%. Годишната инфлация се забави по-малко от очакваното през август до 5,58%, въпреки че шефът на банката Хулио Веларде очаква тя да намалее до 3,8% до края на годината.

В Колумбия протоколът от заседанието на централната банка в петък и показанията за инфлацията през септември трябва да допринесат за затвърждаване на залозите, че Banco de la República ще стане четвъртата от големите централни банки в региона, целящи инфлация, която ще започне да оттегля рекордни цикли на повишения.

8
Големите централни банки в Латинска Америка намаляват лихвите с натоварен период до 2024 г. Оценки на икономисти за намаляване на лихвените проценти в Бразилия, Чили, Колумбия, Мексико и Перу

Анкетираните от централната банка икономисти виждат намаление с четвърт пункт до 13% през октомври и ставка от 12,5% в края на годината. Според ранния консенсус инфлацията през септември е малко над 11% от най-високото равнище на цикъла от 13,34% през март.