BоE неединодушно запази лихвата на 5.25%

Гай Джосън, Bloomberg

16:33 | 21 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Какъв е вашият коментар?

Вотът не беше единодушен и това е механизъм за сигнал, че към момента е много трудно да се вземе прецизно решение относно посоката на икономиката или точна прогноза за посоката на икономиката.

Виждаме баланс между данните за инфлацията получени тази седмица и данните за заплатите от миналата. Данните за заплатите бяха силни, но не и тези за инфлацията, обаче някои от факторите, които понижиха инфлацията са твърде волатилни. Затова и в момента не можем да направим прецизна прогноза за това какво ще се случи по-нататък.

Очевидно, Bank of England е решила, че засега може да изчака и да види какво ще се случи през следващите няколко месеца с икономиката.

Те вече 14 пъти повишават лихвите, но дали ще продължат с повишенията или тези 14 ще са достатъчни да са забави икономиката, да се повиши безработицата и да се успокои дебата около заплатите. Ето това искат да видят за сега.

Трябва да отбележа, че те повишиха целта за количествено затягане до ниво по-високо от очакваното. Има известна агресивност в това и е интересно дали това ще задоволи ястребите.

Те обсъждаха 100 милиарда, понижиха до 80 и се заговори за 90, но останаха на 100. Това вероятно е балансът.