Бейли: Твърде рано е да говорим за разхлабване

Андрю Бейли, гуверньор на BoE

13:30 | 23 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Има момент, в който спираме да затягаме монетарната политика, защото тази седмица дойдоха много добри новини за инфлацията. Добре дошла новина. Можехме да видим, че инфлацията пада, но тези данни са добри, защото е по-ясен от очакваното знак.

Но работата не е свършила още.

Не можем да сме доволни от положението.

Задачата ни е да върнем инфлацията на 2% и да я задържим там.

Задачата още не е изпълнена и ние ще продължим да работим.

Мнозина обаче смятат, че това е пикът. Другите централни банки също забавят цикъла на повишения. Логично ли е да мислим, че следва намаление?

Не. Не прогнозирам изобщо това. Не водим никакви дискусии за намаляване на лихвите, защото това би било много прибързано.

Задачата ни е да намалим инфлацията. Според мен имаме много работа. Остава още много. Окуражаващо е, но се страхувам, че не можем да сме доволни и ще следим внимателно сигналите, както правим винаги.

Имате ли усещане, че лекарството работи?

Да. Ефектите на направеното през последните почти 2г на тази ограничаваща политика. Тя означава, че можем да видим последиците от политиките и можем да видим, че ефектът е какъвто сме очаквали – да се намали инфлационния натиск върху икономиката.

Тревожите ли се за това, което става на петролния пазар с цените на горивата? МВФ пусна доклад, в който каза да се не бърза с поздравленията. Правите ли сравнение с петролния шок от 70-те години на 20в?

Наистина е прибързано да празнуваме, защото остава още много работа. Да, следим много внимателно петролния пазар и трябва да го правим.

Освен това трябва да сме много внимателни в оценките си за него. Колко устойчив ще бъде, какви последици ще има за икономиката. Така че следим много внимателно.