Джорджо Наполитано: президентът, извел Италия от еврокризата, почина на 98 години

На фона на политическа безизходица Наполитано неохотно се съгласи на втори седемгодишен мандат през 2013 г. - първият италиански президент, който е преизбран

09:23 | 23 септември 2023
Автор: Лоренцо Тотаро и Алберто Брамбила
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джорджо Наполитано, бившият италиански президент и бивш комунист, който помогна за възстановяването на доверието на пазара във финансите на страната през 2011 г. по време на кризата с държавния дълг в Европа, почина. Той беше на 98 години.

Наполитано е починал в петък в болницата Salvator Mundi в Рим, според новинарската телевизия Ansa, която не дава веднага причината за смъртта. Ansa съобщи по-рано този месец, че Наполитано е бил откаран в болница.

Настоящият президент Серджо Матарела каза в съболезнователно изявление, че Наполитано е „насърчил укрепването на общностните институции за все по-авторитетна и обединена Европа“.

Наполитано служи в продължение на десетилетия в долната камара на парламента и като министър в правителството, преди да бъде избран за президент през 2006 г. Въпреки че постът е до голяма степен церемониален, Наполитано се очерта като ключов италиански контакт за световни лидери като тогавашния германски канцлер Ангела Меркел и тогавашния френски президент Никола Саркози по време на дълговата криза, когато Италия беше на ръба на фалита.

Докато мнозинството на тогавашния министър-председател Силвио Берлускони се разпадна на фона на спадащото доверие на инвеститорите, Наполитано проучи италианския политически и бизнес елит, за да изгради консенсус за бъдещето на страната. Берлускони подаде оставка на 12 ноември 2011 г., а Марио Монти, бивш еврокомисар, положи клетва четири дни по-късно. Доходността на 10-годишните италиански облигации падна от почти 7% по това време до по-малко от 2% три години по-късно.

На фона на политическа безизходица Наполитано неохотно се съгласи на втори седемгодишен мандат през 2013 г. - първият италиански президент, който е преизбран. (Прецедентът се повтори с неговия наследник Серджо Матарела.) Наполитано избра кмета на Флоренция Матео Ренци да стане най-младият премиер на Италия през 2014 г. и често се консултира с него за начините да измъкне Италия от икономическата криза.

Той имаше постоянен поток от посетители в президентския дворец "Квиринал" в центъра на Рим, включително папа Франциск през 2013 г. и президента на САЩ Барак Обама през 2014 г. Наполитано подаде оставка в началото на 2015 г., но запази титлата сенатор за цял живот, чест, която получи през 2005 г.

Със своя перфектен английски той помогна за популяризирането на Италия и Европа с книги и лекции, включително двуседмично турне в САЩ през 1978 г., в което той говори за „взаимната зависимост на Европа“, според резюме в New York Times.

„Европейската история също премина през тъмни периоди и показа отрицателни страни, но има обединяваща нишка – това е великата европейска култура“, каза Наполитано в интервю за обществената телевизия RAI през 2014 г.

"Любим комунист"

Наполитано помага за издаването на марксистки писания като член на антифашистката съпротива по време на Втората световна война. Десетилетия по-късно, като президент, той защити пазарната икономика и подкрепи призива на работодателското лоби Confindustria икономическият растеж да се превърне в стълб на държавната политика заедно с фискалната строгост.

Този вид прагматизъм накара бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър да го нарече „моя любим комунист“, каза Наполитано пред вестник Corriere della Sera в интервю от 2001 г.

Политическото пътуване на президента „трябва да се постави в контекста на антифашистката съпротива и следвоенна Италия“, каза през 2011 г. Рикардо Барбиери, който беше главен европейски икономист в Mizuho International Plc в Лондон. Наполитано беше „водещата фигура в реформистко крило на италианската комунистическа партия и привърженик на прехода към социалдемократическа позиция."

Роден на 29 юни 1925 г. в Неапол, Наполитано е син на адвокат. Той се присъединява към Комунистическата партия през 1945 г. „по морални и културни причини“, един от многото млади хора, „интелектуално огладнели от фашизма“, според профил от 2008 г. в Le Monde Diplomatique.

Той получава диплома по право от Неаполския университет през 1947 г. с дисертация по политическа икономия. Той е избран за първи път в италианския парламент през 1953 г. и, с изключение на изборите през 1963 г., е преизбиран в избирателния район на Неапол до 1996 г., според уебсайта на италианския президент.

След като войниците на Варшавския договор смазаха антисъветското въстание през 1956 г. в Унгария, убивайки около 3000 души, Наполитано защити официални лица в Москва, твърдейки, че репресиите не само спряха „контрареволюцията, но допринесоха за световния мир“, според статия от 2006 г. в Corriere della Sera.

През 1969 г. Наполитано помогна за частичното отцепване на най-голямата комунистическа партия в Западна Европа от хардлайнерите на Кремъл, на фона на критиките срещу решението на Съветския съюз да потуши движението Пражка пролет в Чехословакия предходната година.

Наполитано помогна за написването на изявлението на своята партия за „дълбоко несъгласие“ относно инвазията, като същевременно изрази солидарност със Съветския съюз, пише Виктор Заславски, историк от университета LUISS в Рим, в книга от 2008 г.

"Мъж на годината"

Той се ангажира повече с европейската политика, като беше член на Европейския парламент и Северноатлантическата асамблея, както се наричаше Парламентарната асамблея на НАТО.

С падането на Берлинската стена италианските комунисти в крайна сметка се превърнаха в демократи от левицата и по-късно се сляха в лявоцентристката Демократическа партия.

Повече от 40 години след Пражката пролет Наполитано отново се оказа, че търси „трети път“ за италианската политика. Докато мнозинството на Берлускони се разпадаше и инвеститорите изхвърляха дълга на страната, президентът започна да търси нови опции на фона на влошаваща се криза с държавния дълг.

Италианската версия на списание Wired го обяви за своя човек на годината за 2011 г. На 86 години „Наполитано демонстрира изненадваща бързина през последните дванадесет месеца, за да остане свързан с реалността, с една дума, „свързан“, пише в него.

Неговата подкрепа за икономическата позиция на Confindustria, мълчалива критика към подхода на тогавашния финансов министър Джулио Тремонти, насочен само към строги икономии, дойде, когато той засили преговорите с различни италиански политически брокери.

Монти, безпартиен технократ, който прокара идеята за съчетаване на „растеж със строгост“ в поредица от статии в Corriere, цитира Наполитано в четири от статиите, завършвайки авторски материал, като цитира призива на президента към италианците да се присъединят към „обща кауза“ за доброто на страната си.

Берлускони, консервативен медиен магнат, който влезе в политиката през 1994 г., често хулеше комунистите, заявявайки, че те все още са заплаха за страната дълго след разпадането на Съветския съюз. Въпреки че Берлускони винаги е имал публично сърдечни връзки с Наполитано, той не криеше мнението си за бившия комунист, като през 2009 г. каза, че „знаете на коя страна е той“.

През 1959 г. Наполитано се жени за Клио Битони, състудент по право от университета в Неапол, която специализира трудово и селскостопанско право, според президентския уебсайт. Те имат двама сина, Джовани и Джулио.