Петролът се доближава до $95 за барел, докато световният пазар се затяга

Глобалният бенчмарк Brent напредна над 94 долара за барел след триседмичен период на ръст, който повиши цените с 11%

09:30 | 18 септември 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола продължиха възхода си, тъй като съкращенията на доставките от ОПЕК+ затегнаха пазара. Търговците очакват изявлението на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман на конференция относно политиката на кралството за суровия петрол и мнението за нетната нула.

Глобалният бенчмарк Brent напредна над 94 долара за барел след триседмичен период на ръст, който повиши цените с 11%; WTI се търгува над 91 долара за барел в понеделник. Тъй като Саудитска Арабия и Русия удължиха ограниченията на доставките до края на годината, принц Абдулазиз ще бъде сред основните лектори на Световния петролен конгрес в Калгари по-късно в понеделник.

Суровият петрол в Лондон е с почти 10% по-скъп от началото на годината, тъй като лидерите в ОПЕК+ ограничават производството и перспективите за търсене се подобряват, като САЩ потенциално избягват рецесията точно когато рафинериите в Китай работят на пълен капацитет. На този фон запасите от суров петрол намаляха, докато спекулантите повишиха нетните бичи залози за Brent и американския бенчмарк West Texas Intermediate до комбиниран 15-месечен връх.

Ръстът на петрола ще засили инфлационния натиск по целия свят, точно когато централните банкери, включително тези от Федералния резерв на САЩ, се опитват да определят дали вече са направили достатъчно, за да отблъснат темпа на нарастване на цените чрез повишаване на лихвените проценти. Това ще бъде важна седмица за паричната политика, с решения, които се очакват от Фед и Централната банка на Англия, наред с други.

„Фокусът вероятно ще се насочи към срещата на Фед тази седмица, но нарастващото ограничено предлагане и намаляващите запаси вероятно ще продължат да подкрепят възходящите настроения“, каза Вандана Хари, основател на консултантската компания Vanda Insights.

На физическия пазар рафинирани продукти като дизел все повече показват предупредителни знаци, като световните рафинерии се оказват безсилни да произведат достатъчно промишлено гориво. Цените далеч надминаха тези на суровия петрол.

Широко наблюдаваните времеви спредове на суровия петрол също сигнализират за затягане, като разликата между двата най-близки контракта на Brent е 90 цента за барел в обратно контанго. Това е най-широкият спред от ноември и отразява оскъдни краткосрочни доставки.