За Саудитска Арабия цената от 100 долара за барел петрол вече е факт

Рафинериите получават почти рекордни печалби от превръщането на барел суров петрол в кошница от рафинирани петролни продукти, включително бензин и дизел

10:30 | 14 септември 2023
Обновен: 11:20 | 14 септември 2023
Автор: Хавиер Блас
Адееб Ал Аама, управител на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в средата вляво, и принц Абдулазиз бин Салман, министър на енергетиката на Саудитска Арабия, в средата вдясно. Хофбург във Виена, Австрия. 5 юли 2023 г. Снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg
Адееб Ал Аама, управител на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в средата вляво, и принц Абдулазиз бин Салман, министър на енергетиката на Саудитска Арабия, в средата вдясно. Хофбург във Виена, Австрия. 5 юли 2023 г. Снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg

В света на петрола не съществува такова нещо като ТОЧНАТА цена. Съществуват десетки различни мерки, по една за всеки сорт суров петрол. Финансовият пазар се фокусира върху две: Brent и West Texas Intermediate - сортовете, които се търгуват съответно в Лондон и Ню Йорк. Те предполагат цена, която се колебае около 90 долара за барел. Но от гледна точка на Саудитска Арабия петролът вече достига 100 долара.

Това разминаване отразява ценовата мощ, която Саудитска Арабия придоби през последната година и половина. Тя позволи на Рияд да наложи рекордна премия за своя петрол, особено за американските и европейските клиенти, които търсят алтернативи на руския суров петрол.

Надценката е от значение поради централната роля, която Саудитска Арабия играе на пазара, изпомпвайки приблизително един от 10 барела в световен мащаб. Ценовата стратегия на Рияд подхранва глобалния инфлационен натиск, което може да принуди централните банки да поддържат по-високи лихвени проценти за по-дълго време. В същото време геополитическата сила на Рияд става все по-голяма.

Saudi Arabia
Скъпият саудитски петрол. Цената на основния експортен сорт саудитски суров петрол, известен като Arab Light, изпреварва стойността на бенчмарковете Brent и West Texas Intermediate

В сряда цената на водещия за Саудитска Арабия сорт петрол Arab Light се повиши до почти 98,47 долара за барел в Европа, според данни, събрани от Bloomberg. През последните 40 години Arab Light се е търгувал над 100 долара само няколко пъти - през 2008 г., между 2012 и 2014 г. и през 2022 г. 

Механиката на световния пазар обяснява защо Arab Light се търгува с такава висока премия спрямо внимателно наблюдаваните бенчмаркове Brent и WTI. След разпадането на системата за фиксирани цени на петрола, управлявана от Организацията на страните износителки на петрол в средата на 80-те години на миналия век, пазарите определят цените; влиянието на ОПЕК се изразява в регулиране на производството. 

От 1988 г. насам Саудитска Арабия продава своя суров петрол по дългосрочни договори, основани на формула, комбинираща бенчмарк, като например Brent, и относително малка отстъпка или премия. Бенчмаркът и диференциалът са различни в зависимост от това дали продажбите са за Северна и Южна Америка, Европа или Азия.

През по-голямата част от последните 35 години тези диференциали се измерват в центове, а не в долари. И с изключение на Азия, те са били предимно отрицателни, което означава, че Рияд е продавал своя суров петрол с отстъпка спрямо европейските и американските бенчмаркове. Азия плащаше премия, но тя беше сравнително малка. Между 2000 г. и 2020 г. кралството е начислявало на европейските купувачи средна дисконтна цена спрямо сорта Brent от около 3 долара на барел. Напоследък то прилага премия, която нараства. За септември Саудитска Арабия определи рекордно висока цена на Arab Light, която е с 5,80 долара за барел по-висока от тази на Brent. За американските потребители тази премия също е рекордна - близо 7,25 долара за барел. За Азия премията в момента е по-малка, въпреки че през миналата година тя скочи до рекордните близо 10 долара. 

Saudi Arabia
Рекордни надценки. Рияд налага най-високите досега надценки за своя лек арабски суров петрол за Европа и САЩ, като добавя няколко щатски долара на барел към крайната цена

Възобновената ценова мощ на Саудитска Арабия се дължи на два фактора, единият от които е напълно съзнателен, а другият - плод на случайност. Първият и може би най-важният е, че Рияд взима част от печалбата, която рафинериите получават. В цял свят маржовете на рафиниране - разликата между цената на суровия петрол и стойността на бензина, дизела и другите петролни продукти - достигнаха рекордни стойности поради нарастващото търсене в съчетание с липсата на капацитет за рафиниране. 

Всеки месец Рияд изчислява стойността на продуктите, които една типична рафинерия би произвела, преработвайки саудитски суров петрол, известна на езика на индустрията като брутна стойност на продукта или GPW. Колкото по-висока е GPW, толкова повече продавачът може да таксува рафинерията, без купувачът да се оплаче. От средата на 2022 г. насам GPW на барел саудитски суров петрол рязко нарасна. Затова кралството се грижи рафинериите да споделят част от тази допълнителна печалба. 

Saudi Arabia
Златен марж при рафиниране. Рафинериите получават почти рекордни печалби от превръщането на барел суров петрол в кошница от рафинирани петролни продукти, включително бензин и дизел

Втората причина е, че световният петролен пазар изпитва особен глад за суров петрол, какъвто произвежда Саудитска Арабия. Това е резултат най-вече от дълбоките съкращения на производството, които кралството въведе тази година. Но също така отразява и факта, че най-големият източник на допълнително предлагане на петрол - американските шисти - е много различен от саудитския суров петрол. За много рафинерии, разполагащи със свръхмодерни съоръжения, способни да преработят и най-сложните въглеводородни молекули, саудитският суров петрол е основен продукт, който им позволява да работят по-добре в заводите си. Той е особено подходящ за дизеловото гориво, което е работният кон на световната икономика. За разлика от тях американският шистов петрол дава сравнително по-голямо количество нефтохимически продукти. 

Изводът е, че цените на петрола не само са високи и се покачват, но и са много по-високи, отколкото предполагат бенчмарковете за Brent и WTI. Както през 1973-74 г., по време на първия петролен шок, когато саудитският сорт беше основният пазарен бенчмарк, централните банки трябва да наблюдават цената на арабския петрол, за да преценят перспективите за инфлацията. При сегашното положение картината не е приятна - и се влошава.