Намаляването на добивите на Рияд заплашва цените с волатилност

Торил Бозони, директор на отдел „Петролен пазар“ в МАЕ

15:54 | 13 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Доколко застрашени са световните пазари? Не рискува ли Саудитска Арабия да затегне прекомерно петролния пазар и така да навреди на световната икономика и всички потребители?

Както споменаваме в доклада си за този месец и както предупреждаваме от месеци, пазарът е силно затегнат през втората половина на годината.

По предварителни данни, през август световните запаси с невероятните 75 милиона барела и с удължаването на съкращенията в производството до края на годината от Саудитска Арабия и Русия, глобалното търсене изпреварва предлагането с над 1,4 милиона барела дневно през четвъртото тримесечие.

Това затяга пазара, увеличава волатилността.

През август волатилността на цените на десет годишно дъно и те се стабилизираха около 85 долара. Но след последните съкращения, цените скочиха над 90 долара, над 92 долара за Брент. Ние сме притеснени предвид нестабилната ситуация в икономиката, в която се немираме.

Какъв риск представляват тези цени на петрола за икономиката и инфлацията по света?

Цените все още са по-ниски отколкото бяха миналата година след руската инвазия в Украйна. Но при много високите лихви и желанието на централните банки да облекчат инфлацията, цените на петрола, цените на енергията са ключов фактор в ситуацията. Удълженият във времето ценови риск забавя облекченията в паричната политика, което излага на риск възстановяването на икономиката.