Руснаците акцентират на цените вместо на обемите петрол

Франсиско Бланч, директор „Глобални суровини“ в Bank of America

15:30 | 13 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Вие точно познахте цената на петрола – Брент е 90-61 долара за барел. Изглежда петролът върви към 100 долара за барел и е напълно ясно, че това е реалността, към която се стремят саудитците, защото удома те имат бюджетни изисквания, фискални изисквания. Ще видим ли 100 долара за барел само защото саудитците го искат?

Възможно е. Бих казал, че има три неща, които движат цените на петрола през последните 3-4 месеца – предлагането, предлагането и предлагането.

Саудитска Арабия съкращава производството вече една година като започнаха през септември 2022, когато цената беше около 95 долара за барел Брент. Очевидно те искат по-високи цени и се опитват да тласнат пазара натам. Новото за последните няколко месеца е, че Русия най-после започна да действа съгласувано със Саудитска Арабия и започна да намалява производството си.

Руснаците дълго време поставяха ударението на обемите вместо на цените, но сега акцентират на цените вместо на обемите. Бих казал, че това е нещо ново за Русия през последните няколко месеца. Освен това има проблеми с рафинериите и продукти като дизела също поскъпват. Всичко това са фактори на предлагането.

В наскоро излязла книга се изследва не срива от 1986, а връзката между Саудитска Арабия и Китай. Ще се справи ли Китай при 100 долара за барел петрол?

Мисля, че саудитците винаги са били много предпазливи и избягват периоди на разрушаване на търсенето. Те отново ще проявят предпазливост, ако цената надскочи 100 долара за барел, защото както видяхме миналата година при природния газ, ако цените са дисбалансирани, можете да изгубите търсенето.

Търсенето на газ от индустрията в Европа днес е по-ниско отколкото по същото време миналата година при 90% спад в цената. Така че, внимавай какво си пожелаваш: ако цените се покачват твърде бързо, страда потреблението.

А днес Китай е най-големият в света вносител на петрол с голяма преднина пред останалите, но икономическите прогнози за страната са много слаби заради предизвикателствата в имотния сектор и търговската война със САЩ, а и технологичният сектор понесе удари. Китай не е в добра икономическа позиция и затова смятам, че ОПЕК+ ще са предпазливи с нарастването на цените.