UBS ускорява интеграцията на Credit Suisse - прекратява спасителната схема за $10 млрд.

Най-голямата швейцарска банка заяви, че доброволно ще прекрати спасителната система, договорена като част от покупката на Credit Suisse, включително споразумението за защита от загуби

12:30 | 13 август 2023
Автор: Мириам Балезу, Марион Халфтермайер
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пет месеца след като бе въвлечена в спасяването на Credit Suisse, решението на UBS Group AG да се освободи от правителствената подкрепа ще ускори историческото поглъщане на по-малкия ѝ конкурент. 

Най-голямата швейцарска банка заяви, че доброволно ще прекрати спасителната система, договорена като част от покупката на Credit Suisse, включително споразумение за защита от загуби на стойност 9 млрд. франка (10,3 млрд. долара). Този ход осигурява на UBS повече свобода в начина, по който се справя с по-рисковите активи на несъществуващия си съперник, които ще бъдат поставени в "Неключово и наследено звено" за бизнеси, които тя не желае, заяви лице, запознато с въпроса.

Това се случва в момент, когато работна група в рамките на UBS приключва с решенията относно неосновните бизнеси, като целта е да се изпратят съобщения до всички клиенти през септември, каза друго лице, запознато с въпроса.

Решението на UBS да се откаже от десетцифрена застрахователна полица е най-ясната индикация за увереността на банката в нейната финансова стабилност и последва месеци на надлежна проверка, която даде на кредитора все по-голяма сигурност, че гаранциите вече не са необходими. През май UBS заяви, че благодарение на сделката ще се възползва от неочаквани счетоводни приходи в размер на около 34,8 млрд. долара, когато отчете приходите си по-късно този месец.

Мащабната интеграция вече е започнала. Съкращават се работни места, екипите се пренареждат, а в нюйоркския офис на Credit Suisse на табелката на стената вече пише Credit Suisse AG, компания на UBS Group. 

Но по-голямата част от работата предстои.

"Предстоят ни още много важни събития, някои от които ще споделим с вас, когато отчетем резултатите си за второто тримесечие", заявиха главният изпълнителен директор Серджо Ермоти и председателят Колм Келехер във вътрешна бележка до персонала в петък. 

Тези резултати трябва да бъдат представени по-късно този месец и се очаква да покажат счетоводна печалба в размер на 51 млрд. франка - най-голямата банкова печалба в историята, според оценките малко след обявяването на сделката. 

Политически капитал
Решението за прекратяване на държавната подкрепа трябва да осигури и много политическа подкрепа. Подкрепата на правителството за сделката предизвика множество критики в Швейцария, като парламентът отказа да одобри поглъщането със знаково гласуване, след като общественият гняв се разпространи. Макар че оттогава това недоволство до голяма степен е отшумяло, то остава чувствителна тема.

"Напълно осъзнавам отговорностите, които идват с тази важна задача, и че трябва да работим много, за да избегнем всякакви последствия за данъкоплатците в Швейцария", заяви Ермоти, когато беше назначен за главен изпълнителен директор в дните след обявяването на сделката. 

На пресконференция в петък министърът на финансите Карин Келер-Зуттер отбеляза, че на федералното правителство не се е наложило да изплати нито един франк във връзка със сделката, за която е посредничило.

"На 19 март беше необходимо да се дадат тези гаранции, но винаги съм знаела, че за UBS ще бъде политически трудно да използва тази гаранция", заяви Келер-Зуттер на пресконференцията, като добави, че алтернативните решения биха довели до по-голям риск за данъкоплатците.

Партията на Келер-Зуттер, Свободните демократи, похвали нейното "благоразумно ръководство". Те заявиха пред вестник "Тагес Анцайгер", че спасяването е стабилизирало швейцарския финансов център и дори е донесло на правителството печалба от около 200 млн. франка благодарение на заемите, които е обезпечило.

Тази по-топла политическа атмосфера може да бъде полезна, ако UBS иска да запази швейцарското подразделение на Credit Suisse. 

Съдбата на местната банка е обект на засилено внимание, тъй като компаниите и политиците се притесняват от пазарната мощ, която обединената банка ще упражнява. Общо 10 000 работни места могат да бъдат премахнати, ако двете швейцарски предприятия се слеят, поради голямото припокриване на функциите, заяви пред Bloomberg лице, запознато с въпроса. 

След като поглъщането беше обявено през март, Келехер подчерта, че UBS естествено ще запази това, което беше наречено перлата в короната на Credit Suisse - Swiss Universal Bank. По-късно обаче банката даде заден ход, когато Серджо Ермоти се върна на поста главен изпълнителен директор през април, като заяви, че ще оцени всички възможности, включително публично листване на звеното или отделянето му.  

Премахването на държавната подкрепа ще спести и пари на UBS. Като цяло различните мерки за правителствена подкрепа са стрували на UBS и Credit Suisse 730 млн. франка.

Засега пазарът е съгласен с решението. Въпреки загубата на подкрепата, акциите на UBS поскъпнаха с 4,72% в петък.

"Очакваните загуби от придобитите активи на Credit Suisse може да са по-малки от предполагаемите, тъй като UBS елиминира предпазната мярка от 9 млрд. франка (10 млрд. долара), предоставена от швейцарското правителство като част от сделката, която трябваше да последва първите 5 млрд. франка загуби, поети от придобиващия, свързани с конкретен портфейл. Този ход показва увереността на UBS, че загубите в най-лошия случай могат да бъдат овладяни, след като са извършени стрес тестове на свързаните с тях неосновни активи. Прекратяването може да помогне и в политически план, като осигури гъвкавост за големия комбиниран швейцарски бизнес, като същевременно спести очакваните годишни такси, свързани с предпазния механизъм", казва Алисън Уилямс, банков анализатор, Bloomberg Intelligence.

Но докато финансовите рискове от сделката намаляват, рисковете за репутацията остават. Като се има предвид, че UBS никога не се е нуждаела от държавна помощ, условията, които банката си е осигурила, могат да започнат да изглеждат по-скоро като правителствена благословия за отстраняване на конкурент, отколкото като жизненоважна подкрепа за спасяване. 

Решението на Швейцария да заличи 17 млрд. долара от дълга AT1 на Credit Suisse като част от поглъщането е обект на различни съдебни дела. Притежателите на тези ценни книжа намират новината от петък за разочароваща, тъй като притежателите на акции, а сега и правителството, са получили нещо от сделката.

Мощните брокери в Швейцария също следят внимателно развитието на събитията.

Финансовото състояние на Credit Suisse "очевидно е далеч по-добро, отколкото беше представено", заяви в публикация в LinkedIn Томас Ески, лидер на Швейцарската народна партия, най-голямата сила в парламента. "Много жалко, че претоварената Finma и отчаяният Федерален съвет не гарантираха, че Швейцария ще запази две големи банки."