След бунта и преди изборите - растат неизвестните в бюджетната математика на Путин

Предизборният период е време на голямо напрежение за бюджета - социалните разходи трябва да компенсират недоволството от войната

09:01 | 18 юли 2023
Автор: Силвия Уестъл
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Прекъснатият въоръжен бунт на наемниците от "Вагнер" разкри пропускливия вътрешен фронт на Русия, разклати авторитета на президента Владимир Путин и доведе до изтеглянето на хиляди опитни бойци от бойните полета на Украйна.

Отстраняването на последиците ще струва скъпо, особено предвид предстоящите през март догодина избори в една икономика, изтощена от почти 17 месеца война и санкции. А последиците за бюджета ще надхвърлят самата цена за укрепване на позициите в Украйна, които са били обслужвани от група бойци на "Вагнер", наброяваща около 50 000 души. 

Изграждането на по-голямо присъствие в сферата на сигурността около Москва - наред с отделянето на повече ресурси за военни действия - може да накара правителството да увеличи разходите с 5% спрямо настоящия си бюджетен план, според Bloomberg Economics, което означава допълнителни разходи от 1,3 трилиона рубли (14 млрд. долара) през тази година.

Друг вероятен приоритет на Путин, който се стреми към нов шестгодишен мандат, ще бъде да подкупи електората. По оценки на Bloomberg Economics предишните предизборни периоди са били съпътствани от скок на реалните заплати с около 12%, главно в резултат на увеличението на заплатите в публичния сектор.


Отбраната и социалните програми са фискалните приоритети на Кремъл. Топ 5 на разходните категории в руския бюджет

Промяната в сметките, предизвикана от бунта, в крайна сметка ще доведе до раздуване на някои от и без това най-мащабните пера в бюджета, който през първата половина на 2023 г. има дефицит от 2,6 трилиона рубли, или повече от три четвърти от общата сума, планирана от правителството за цялата година.

През тази година фискалните кранчета бяха напълно отворени. Месеци преди бунта Путин обяви увеличение на минималната работна заплата с 18,5% от 2024 г. - повишение, което ще обхване близо 5 милиона души в Русия.

"Ще има и други подаяния, но те вероятно ще бъдат много точно насочени към облекчаване на бедността и възнаграждаване на сражаващите се в Украйна и компенсиране на техните семейства", казва Татяна Орлова от Oxford Economics.

Какво казва Александър Исаков, икономист за Русия, Bloomberg Economics: "Бунтът задълбочава фискалния стрес и ще провали опитите на правителството да стабилизира бюджетния баланс. Разходите за заплати в държавния сектор също ще нараснат, за да се запази подкрепата на основните избиратели, които ще се насочат към урните за гласуване."

Вагнер не струваше евтино и преди бунта, като през изминалата година от държавния бюджет бяха изразходвани над 3 млрд. долара за финансиране на военните операции в Украйна и за заплащане на кетъринг компанията на лидера й Евгений Пригожин за доставка на храна за армията.

Но отговорът на острата заплаха, която се стовари върху 24-годишното управление на Путин, ще се превърне в нова голяма тежест за бюджета, добавяйки към предизборната щедрост. 

Въпреки че според проучване на Фондация "Обществено мнение" в началото на юли руският лидер все още имаше завидно одобрение от 76%, това ниво на подкрепа е най-ниското дори и от септември миналата година, когато Кремъл обяви частична мобилизация на мъжете за участие в боевете в Украйна.

"По-голямото чувство на несигурност, внесено от бунта на Пригожин, може да накара Кремъл да вложи още повече средства в купуването на верността на хората към системата на Путин с цел намаляване на бъдещите изненади", казва Бен Нобъл, доцент по руска политика в Училището по славянски и източноевропейски изследвания към Университетския колеж в Лондон. 

"Не бих се изненадал, ако, особено след бунта, Кремъл се стреми към още по-висок процент гласове за Путин и рекордна избирателна активност на изборите през 2024 г. - но осигуряването на тази цел ще струва много скъпо", казва Нобъл. 

Преразглеждането на бюджета ще бъде предизвикателство, тъй като санкциите и другите ограничения, наложени от САЩ и техните съюзници заради инвазията, намаляват приходите на Русия от износ на енергия. Русия също така продава чуждестранна валута, докато приходите от енергоносители са под заложената в бюджета цел.

Вместо увеличаване на разходите за армията, "по-вероятно е да се преразгледат съществуващите разходи в полза на редовната армия", каза Орлова.

"Епизодът с Вагнер обезкуражава държавата да възлага военните си дейности на частни компании", каза тя. 

Освен промяната на начина, по който правителството изчислява данъците върху петрола, усилията за стабилизиране на публичните финанси до голяма степен разчитат на еднократни мерки като налози върху бизнеса и чуждестранните компании, които се готвят да се изтеглят от страната.

Но може да се окаже, че е в ход по-болезнена равносметка. 

В същия ден, в който Путин проведе извънредни разговори с Пригожин и командирите на "Вагнер" след въстанието, на правителствено заседание министърът на финансите Антон Силуанов предложи повсеместно съкращаване на разходите с 10% в бюджета за следващата година, според руския бизнес всекидневник "Ведомости".

Предложението обхваща т.нар. незащитени разходи - като например разходите за околната среда и икономиката - като същевременно се спестяват средства, предназначени за сигурност и социално подпомагане, съобщава "Ведомости".

Освен че ще поддържат способността на Русия да продължи войната, правителствените политики през следващите месеци ще се отразят на икономиката и по други начини, тъй като бързото нарастване на военното производство вече изкривява растежа.

Стремежът към укрепване на отбраната след похода на Вагнер на 200 км от Москва ще изисква привличането на повече хора за силите за сигурност. Рискът е, че това ще задълбочи недостига на работна ръка, като изтласка частния сектор, което е сред причините Bloomberg Economics да намали оценката си за потенциалния растеж на Русия.

Приоритетите на Путин ще бъдат изложени на показ в бюджета, което ще увеличи цената му в година на избори.

"Предизборният период е време на голямо напрежение за бюджета", казва Кирил Рогов, бивш съветник на руското правителство, който сега ръководи Re:Russia, базиран във Виена мозъчен тръст. "Социалните разходи трябва да компенсират недоволството от войната."