Министрите на цифровите технологии от Г-7 се споразумяха да се стремят към отговорен AI

Въпросът за това как да се прилагат правилата за използване на генеративни инструменти за изкуствен интелект се превръща в належащ за правителствата по света след публичния дебют на ChatGPT

18:03 | 30 април 2023
Автор: Казаки Нагата
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

В момент, когато нови приложения с изкуствен интелект като ChatGPT завладяват света, министрите на цифровите технологии от Групата на седемте държави призоваха в неделя за ускоряване на дискусиите относно отговорното използване и управление на новите технологии.

Министрите се споразумяха също така да продължат да насърчават безпроблемното и надеждно трансгранично движение на данни - една от ключовите цели на Япония за двудневната среща на Г-7 в областта на технологиите - тъй като все повече държави се стремят да затягат регулациите за потока от данни.

Въпросът за това как да се прилагат правилата за използване на генеративни инструменти за изкуствен интелект се превръща в належащ за правителствата по света след публичния дебют на ChatGPT на OpenAI през ноември миналата година. Оттогава чатбот приложението демонстрира високия си капацитет за справяне с различни задачи, включително намиране и обобщаване на информация, изготвяне на документи и проверка на програмен код.

Технологията е широко разглеждана като променяща правилата на играта, но също така разпали опасения относно възможността тя да убива работни места, като същевременно помага за разпространението на невярна или подвеждаща информация.

Тъй като все повече технологични фирми разработват продукти с генеративен изкуствен интелект, управлението на технологията се превърна в една от основните теми на срещата на Г-7, като почти всички членове изразиха необходимостта от повече разговори по този въпрос.

"Планираме да свикаме бъдещи дискусии на Г-7 относно генеративния ИИ, които биха могли да включват теми като управление, как да се защитят правата на интелектуална собственост, включително авторското право, да се насърчи прозрачността, да се обърне внимание на дезинформацията ... и как отговорно да се използват тези технологии ", се казва в съвместно изявление, публикувано в края на срещата.

"Трябва да ускорим дискусиите, да споделим признанието (за необходимостта от отговорно използване на технологиите) и да изпратим силно послание за това в каква посока трябва да се движим", заяви министърът на вътрешните работи и комуникациите Такеаки Мацумото по време на пресконференция след срещата.

Сега държавите и регионите обмислят начини за регулиране на използването на новата технология.

В Италия загрижеността за неприкосновеността на личните данни накара властите да забранят временно използването на ChatGPT миналия месец, след като се твърди, че услугата за чатботове е събирала данни незаконно. Страната отмени временната забрана в петък.

Междувременно се съобщава, че политиците от ЕС бързат да актуализират проекта за Закон за изкуствения интелект, за да регулират използването на материали, защитени с авторски права. ЕС е известен със строгата си позиция по отношение на защитата на данните и неприкосновеността на личния живот.

В Япония тревогата сред обществеността може би нараства, тъй като последното телефонно проучване на Kyodo News, проведено в събота, показва, че 69,4% от анкетираните призовават за по-строго регулиране на развитието на ИИ.

Въпреки че се очаква повече държави да въведат различни мерки и разпоредби за насърчаване на по-доброто използване на приложенията на изкуствения интелект, министрите от Г-7 се съгласиха, че е необходима известна степен на стандартизация. Те също така споделиха мнението, че технологиите за ИИ трябва да бъдат "ориентирани към човека", като същевременно се противопоставят на използването на ИИ, което би "подкопало демократичните ценности".

Едно от основните постижения на Япония на срещата беше да привлече други членове на Г-7 за популяризиране на своята концепция за свободен поток на данни с доверие, която първоначално беше предложена през 2019 г.

Редица държави и региони прилагат различни подходи за справяне с трансграничните потоци от данни, като някои от тях прилагат строги разпоредби, известни като локализиране на данни.

Държавите, които предприемат мерки за локализиране на данните, обикновено задължават дружествата да съхраняват лични и чувствителни данни в страната. Мотивите за такива политики могат да бъдат различни, като например по-добра защита на личния живот на жителите, повишаване на националната сигурност и даване на възможност на властите за достъп до определени данни, когато това е необходимо.

Регулациите за движението на данни попаднаха в центъра на вниманието, когато през 2017 г. Китай въведе закон за киберсигурност, който изисква мрежовите оператори и други фирми, управляващи критична информационна инфраструктура, да съхраняват лична информация и важни данни в рамките на тази държава, като за изтичането на такива данни се изисква оценка на безопасността.

Според доклад на ОИСР, публикуван през юни миналата година, към 2021 г. в 39 държави са въведени 92 мерки, свързани с локализирането на данни, като по-голямата част от все по-строгите разпоредби са въведени през предходните пет години.

Г-7 се състои от Великобритания, Франция, Съединените щати, Канада, Германия, Италия и Япония, както и Европейския съюз. На техническата среща присъстваха и представители на Украйна, Индонезия и Индия.