Япония ще има недостиг на над 11 млн. служители до 2040 г.

Това става ясно от проучване на независимия мозъчен тръст Recruit Works Institute

18:00 | 29 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Япония може да се сблъска с недостиг на повече от 11 милиона служители до 2040 г., установява проучване, което подчертава икономическите предизвикателства пред нацията на фона на бързо застаряващото население, съобщава Bloomberg.

Очаква се населението в трудоспособна възраст бързо да намалее от 2027 г., според проучване на независимия мозъчен тръст Recruit Works Institute, публикувано във вторник. Прогнозите са предлагането на служители да се свие с около 12% през 2040 г. спрямо 2022 г., въпреки че търсенето на работна ръка ще остане стабилно, се казва в доклада.

Очакванията са

 Очакванията са недостигът на работна ръка да се изостри в Япония. Графика: Bloomberg

Министър-председателят Фумио Кишида направи обръщането на тенденцията на  намаляваща раждаемост в Япония приоритет за своето правителство. Той също така обеща около един трилион йени (7,6 милиарда долара) за обучение на работници за повече висококвалифицирани работни места през следващите пет години.

Все пак нацията от 126 милиона вече започва да усеща напрежението, като населението в трудоспособна възраст се очаква да намалее с 20% от 2020 г. до 59,8 милиона до 2040 г. според доклада.

Кишида вече търси начини да се справи със сериозния недостиг на шофьори на камиони, който се очаква до следващата година. Проучването също така предупреждава, че недостигът вероятно ще стане остър в трудоемките сектори като транспорта и строителството, както и здравеопазването поради нарастващите изисквания на застаряващото население.

Относителният спад в глобалното икономическо състояние на Япония и подобна криза на застаряването по света означава, че стимулирането на имиграцията не е най-жизнеспособното решение в дългосрочен план, се казва в проучването, ръководено от главния изследовател Шото Фуруя.

Населението на

 Населението на Япония бързо застарява. Графика: Bloomberg

По-ранно изследване на Value Management Institute посочи, че Япония се нуждае от 6,74 милиона чуждестранни работници до 2040 г., или почти четири пъти повече от броя им през 2020 г., за да постигне среден годишен растеж от около 1,24%.

Разделението между селските и градските райони на Япония също ще се влоши с течение на времето, установява проучването, като всички префектури на нацията, с изключение на Токио, са изправени пред недостиг на работна ръка до 2040 г. В префектура Киото ще липсват около 39% от работниците, от които се нуждае, докато северната остров Хокайдо ще има процент на недостиг от близо 32%.

Докладът също така предупреждава, че оценките са относително консервативни, тъй като моделът предполага почти никакъв икономически растеж. Това означава, че всяко значително увеличение на икономическата активност ще направи недостига още по-сериозен.