Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Културата може да служи като мост между България и Япония

Янко Попов, координатор в гр. Мураяма за България, Кейта Тогаши, служител в Община Мураяма, отговарящ за отношенията с България, работи в отед "Обучение за цял живот", Бизнес старт, 03.03.2023

12:26 | 3 март 2023
Обновен: 12:23 | 7 март 2023
Автор: Николета Рилска

Българите и хората в град Мураяма са с много близък манталитет, който допринася за това ние да се разбираме чудесно. България е страната на розите, а Мураяма е град на розите. Ние също произвеждаме череши. Наистина в спортно отношение започна обмена между нас, но се надяваме и в производството да имаме обмен с България. Това заявиха Янко Попов, координатор в гр. Мураяма за България, и Кейта Тогаши, служител в Община Мураяма, отговарящ за отношенията с България, работи в отед "Обучение за цял живот", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.  

Тогаши и Попов разказаха, че например Мураяма е започнал да произвежда лютеница по българска рецепта. Те обясниха, че за целта се използват едни от най-добрите продукти в града, което хем помага да се популяризира българската храна, хем местните продукти.

„Имаме изключително добра база да имаме чудесни отношения. У нас храната е много вкусна, хората са много мили. Българите казват същото за Мураяма“.

Тогаши разказа за отдела „Обучение за цял живот“. Той посочи, че идеята е, да не „оставяме образованието само за малки деца“.

„Няма значение на каква възраст е човек, той винаги би могъл да продължи да учи и да се развива“.

По думите на гостите на японския пазар се продават български стоки като мед и вино, които са много популярни. Според Попов „една от задачите пред България е постоянният контрол на качеството, което понякога липсва на българските продукти“.

„Имаме нужда от още работа по контрола на качеството у нас. Има различни стандарти, които служат за това. Важно е ежедневното обучение за контрол на качеството, японският начин е нещо, което може да се въведе у нас – това се случва в много малък мащаб и в момента. Ако може да се въведе японският стандарт за качеството у нас, нашите продукти ще станат по-конкурентоспособни не само на японския пазар, но и на пазара в Европа“.

Тогаши разказа и как Япония се бори с демографката криза. Той обясни, че проблемът е в липсата на достатъчно новородени деца. Гостът даде за пример Мураяма, който е въвел различни програми, по които се осигуряват се финансови средства за отглеждане на малки деца – част от тях са свързани още преди раждането на детето.

От разговора стана ясно, че на бъдещите родители се дават по 500 хиляди йени, а след раждането на детето те получават по 420 хиляди йени. „След това се подаряват и се финансират неща като детски колички, столчета за кола“, обясни Тогаши. И добави, че мерките продължават и в подкрепа на детските градини и училищата.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.