Япония ще изостане, ако държи жените далеч от ръководните постове

Катлийн Хейс, Bloomberg, Токио.

09:00 | 5 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

 

 

В американския Федерален резерв и в Европейската централна банка жените заемат ръководни позиции. В Японската централна банка, през нейната 140 годишна история жена никога не е заемала поста на управител или дори на заместник управител. Рие Нишихара, главен стратег „Японски активи“ в JP Morgan е работила в Японската централна банка повече от десетилетие. Тя смята, че е време BoJ да се увери, че е в крак с глобалните си колеги що се отнася до жените на високи постове.

"С оглед на бъдещия икономически растеж на Япония, с оглед на настоящите формулировки на политиката им и с оглед на редица други аспекти, смятам, че е настъпил моментът Японската централна банка да има жена сред своите лидери", каза Рие Нишихара, главен стратег „Японски активи“ в JP Morgan.

Изглежда, тази година има шанс жена да заеме едно от двете места на заместник управител. В анкета на Bloomberg, бившият служител на  BOJ Юри Окина получи най-много гласове.

"Смятам, че тя познава из основи финансовата индустрия и икономиката. Взимането на решения в управителния съвет на банката би било по-съгласувано между управител и заместник управител, ако тя стане заместник управител", каза Рие Нишихара, главен стратег „Японски активи“ в JPMorgan.

Докато премиерът Фумио Кишида обмисля избора си за ключовите позиции в централната банка, един представител на либерално-демократичната партия и бивш министър на равенството между половете, твърди, че жена би могла да помогне за решаването на някои от най-големите проблеми на Япония.

"Включването на повече жени в управителния съвет на Японската централна банка ще донесе повече чувствителност по теми като: как да се справим със спада в раждаемостта в страната и намаляващото население", каза Кунико Иногучи, бивш министър на равенството между половете.

Токио избра първата жена-кмет през 2016г. Тя казва, че е много важно лицата на изборна длъжност да гарантират, че жените ще получават желани постове, за които не е нужно да се гласува, но за които могат да бъдат избрани.

Юрико Коике, кмет на Токио

Трябва в най-скоро време да ускорим назначаването на жени на постове, на които се взимат решения.

Катлийн Хейс, Bloomberg

С края на втория мандат на Харухико Курода в централната банка, той ще остави някои важни решения по прекратяването на паричните стимули и започването на нормализация в политиката на банката на следващия управляващ екип. Тези решения ще са трудни за взимане и от мъже, и от жени.