Нетаняху обмисля да спре съдебната реформа, след като уволни министъра на отбраната

Хиляди излязоха по улиците в неделя вечерта, за да протестират срещу предложените от Бенямин Нетаняху реформи

10:02 | 27 март 2023
Обновен: 10:32 | 27 март 2023
Автор: Итън Бронър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обмисля спиране на ремонта на съдебната система на страната след улични протести и несъгласие в собствения му кабинет, съобщиха израелските медии в понеделник.

Издания, включително Ynet и Channel 12, съобщиха за промяната, цитирайки неназовани служители.

Хиляди протестиращи излязоха по улиците в Израел през тази нощ, включително около дома на Бенямин Нетаняху, след като премиерът уволни министъра на отбраната заради драматична реч, критикуваща спорен план за намаляване на властта на Върховния съд.

Шекелът отслабна при отварянето в понеделник и президентът Исак Херцог призова Нетаняху да спре законодателството „в името на единството на народа на Израел“.

През нощта полицията се сби с протестиращи пред резиденцията на Нетаняху в Йерусалим, докато други се събраха близо до министерството на отбраната в Тел Авив в подкрепа на сваления министър Йоав Галант и срещу Нетаняху. Те излязоха на пътя, развявайки израелски знамена и блокирайки движението по главната магистрала за часове.

Развитието последва изявление от кабинета на министър-председателя късно в неделя, в което се казва, че Нетаняху е уволнил Галант по-малко от ден, след като началникът на отбраната се противопостави на премиера, като се появи в ефир и призова за дълго замразяване на противоречивото законодателство.

Предложението на Нетаняху рязко раздели израелското общество, разби пазарите и остави страната все по-изолирана дипломатически. Дългогодишните съюзници, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия и Франция, твърдят, че напълно независимата и силна съдебна система е жизненоважна за функциониращата демокрация.

Предложеният закон е разделен на поредица от законопроекти. Двама ключови членове на партията Ликуд на Нетаняху казаха, че макар паузата да е за предпочитане, те планират да подкрепят последния законопроект, когато бъде гласуван тази седмица.

Законът ще даде на политиците доминираща роля при избора на съдии, включително съдии от върховните съдилища, промяна от сегашната система, при която властват действащите съдии и членовете на юридическата професия.

Поддръжниците на законопроекта казват, че в почти всяка демокрация победителите в изборите избират съдии и те привеждат Израел в съответствие с тази практика. Неговите противници - и те включват стотици хиляди демонстранти всяка седмица, както и бизнес, професионални и военни лидери - казват, че реформата ще концентрира твърде много власт в ръцете на управляващата партия, което ще навреди на демокрацията.

Нетаняху, който отново встъпи в длъжност в края на 2022 г., ръководи най-дясното и религиозно правителство в историята на Израел. Неговите коалиционни партньори отдавна се оплакват, че Върховният съд пречи на техните предпочитани политики, включително лесно разширяване на селищата на Западния бряг, задържане на мигранти, търсещи убежище, и освобождаване на ултраортодоксални мъже от военна служба, за да следват религиозни науки.

Но протестиращите отхвърлиха тези аргументи и видяха, че опасенията им се изразяват от ключови съюзници отвъд океана.

Администрацията на Байдън в неделя повтори призива си за постигане на компромис.

Подчертавайки сложната вътрешна политика в Израел, министърът на земеделието Ави Дихтер първоначално е заявил, че подкрепя Галант в призива за отлагане, според местни медии Но той направи изявление в неделя, в което каза: „Все още съм за. Съдебната реформа е необходима и тя ще бъде извършена.

Бивш ръководител на службата за вътрешна сигурност на "Шин Бет", Дихтер може да бъде помолен от Нетаняху да замени Галант, според съобщения в израелските медии.

73-годишният Нетаняху беше в Лондон, когато Галант зае своята предизвикателна позиция. В четвъртък Галант се канеше да изнесе реч, когато Нетаняху го повика в кабинета си и го убеди да не го прави. След това Нетаняху изнесе реч, в която каза, че напредва с ключови части от законопроекта, но обеща да защити индивидуалните права и правата на малцинствата.

Друг депутат от Ликуд, Ели Далал, който преди това призова за замразяване, също каза в неделя, че ще гласува с партията си за придвижване на законодателството, според новините на Канал 12.

Двама членове на Ликуд, Юли Еделщайн и Дейвид Битан, изявиха подкрепата си за Галант в събота вечер. Повече парламентаристи ще трябва да застанат на тяхна страна, за да попречат на приемането на законодателството, както е планирано.

Сигурността на Израел

Високопоставен служител по сигурността изложи в неделя защо Галант е почувствал необходимостта да говори. Разпадането на израелското единство е истински риск за сигурността, каза служителят, цитирайки увеличаване на заплахите от Иран, радикални палестински групи и Ливан, както и намаляване на възпиращата роля на САЩ в региона.

Официалният служител, който говори при условие за анонимност, каза, че израелското разузнаване може да чуе враговете си да ликуват за вътрешния разрив.

„Слушаме ги да говорят за това“, каза служителят. „Трябва да сме сигурни, че нашата репутация и възпиране няма да бъдат накърнени.“

През нощта Галант публикува туит, че сигурността на Израел „винаги е била и винаги ще остане“ негов приоритет.

Друг аспект, който разтревожи Галант, е нарастващото движение сред резервистите за отказ от призовка като средство на протест. В речта си той поиска не само спиране на законодателството, но и спиране на протестите и актовете на отказ.

Яир Лапид, лидер на опозицията, осъди уволнението на Галант по най-суров начин, като каза, че това е „ново ниско ниво“ от правителство, „което подкопава националната сигурност и пренебрегва предупрежденията на служителите по сигурността“.