Петролът спада след новия ръст на лихвите в САЩ

Фючърсите на West Texas Intermediate за май поевтиняха до $70 за барел, след като поскъпнаха с около 6% през първите три дни от седмицата

09:30 | 23 март 2023
Обновен: 09:34 | 23 март 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола падна, тъй като инвеститорите претегляха перспективите за политиката на Федералния резерв след поредното повишение и усвоиха разнопосочната картина на търсенето и предлагането в САЩ.

Фючърсите на West Texas Intermediate за май поевтиняха до $70 за барел, след като поскъпнаха с около 6% през първите три дни от седмицата. Председателят на Фед Джером Пауъл прогнозира, че може да има още по-строги мерки след покачването с 25 базисни пункта в сряда и добави, че лихвите няма да бъдат намалени тази година. Коментарите дойдоха по-малко от две седмици след най-тежката банкова криза от 2008 г.

Привлекателността на рисковите активи, включително суровините, също беше засегната, след като министърът на финансите Джанет Йелън каза, че регулаторите не се стремят да осигурят „всеобхватна“ застраховка на депозитите, за да стабилизират банковата система, без да работят със законодателите, връщайки фокуса отново върху крехкостта на финансовите институции.

„Ясно е, че макросредствата ще останат ключовият двигател за посоката на цените в краткосрочен план“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия за ING Groep NV. „Коментарите на Йелън, свързани с общата застраховка на депозитите, изглежда оказват подновен натиск върху рисковите активи, включително петрола.“

Суровият петрол се насочва към най-стръмния спад през първото тримесечие от 2020 г., когато пандемията удари търсенето. Спадът е предизвикан от опасения за потенциална рецесия в САЩ, стабилни руски потоци въпреки западните санкции и банковите сътресения. Все пак има признаци на силно търсене в Азия, тъй като Китай се възстановява, след като нацията се отказа от политиката си за нулев Covid в края на миналата година.

Националните запаси от суров петрол в САЩ се увеличиха до най-високото ниво от май 2021 г., след като по-големите обеми в хранилищата по крайбрежието на Мексиканския залив превъзмогнаха спада в центъра за съхранение в Кушинг, Оклахома, показват данните на Администрацията за енергийна информация. Все пак износът на петрол скочи до рекорд, а запасите от бензин отново се свиха.