Петролът поевтиня преди решението за лихвения процент в САЩ

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуваха близо до 69 долара за барел,

09:30 | 22 март 2023
Обновен: 10:21 | 22 март 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижиха преди решението за лихвените проценти от Федералния резерв след двудневно рали, което беше водено от отслабване на безпокойството относно банковите кризи в САЩ и Европа.

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуваха близо до 69 долара за барел, след като добавиха почти 4% през предходните две сесии, докато американски служители проучваха начини, по които биха могли временно да разширят защитата за всички депозити. В оценката на пазарите е включена приблизително 80% вероятност Фед да повиши лихвените проценти с четвърт пункт на заседанието в сряда.

Банковите сътресения доведоха петрола до 15-месечно дъно миналата седмица и засилиха нестабилността на световните пазари. Множество наблюдатели на пазара остават оптимистични по отношение на перспективите, отчасти поради възстановяването на Китай от ограниченията за борба с Covid, като прогнозите за цените през втората половина варират между 80 и 140 долара за барел.

Русия реши да запази производството си на намалено ниво до юни, като вземе предвид настоящата ситуация, каза вицепремиерът Александър Новак. Страната обеща да намали производството си с 500 000 барела на ден през март.

„Ралито в цените на суровия петрол си поема глътка въздух преди съобщението на Федералната комисия по отворени пазари“, каза Чару Чанана, пазарен стратег за Saxo Capital Markets Pte. Все пак фючърсите остават подкрепени от мерките на САЩ за покриване на всички депозити и Русия, която удължава намаляването на производството си, добави тя.