Унгария блокира съвместното изявление на ЕС за заповедта за арест на Путин от МНС

В понеделник 26 министри на правосъдието от ЕС направиха изявление в подкрепа на разследването на Международния наказателен съд, което Унгария не подписа

10:10 | 21 март 2023
Автор: Алберто Нардели, Хорхе Валеро, Сами Адгирни
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария е блокирала издаването на съвместно изявление на държавите - членки на Европейския съюз, относно международната заповед за арест на руския президент Владимир Путин, твърдят запознати.

Ветото на Будапеща доведе до това, че вместо общо изявление главният дипломат на ЕС Жозеп Борел публикува декларация от свое име, в която "отчита" решението на Международния наказателен съд.

"ЕС разглежда решението на Международния наказателен съд като начало на процеса на търсене на отговорност и подвеждане под отговорност на руските лидери за престъпленията и жестокостите, които те нареждат, позволяват или извършват в Украйна", се казва в изявлението на Борел, публикувано в неделя вечерта. В понеделник министрите на правосъдието на ЕС публикуваха собствено изявление в подкрепа на решението на МНС, което Унгария не подписа.

МНС издаде заповеди за арест на Путин и неговия комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова за предполагаеми военни престъпления, свързани с отвличането на деца от Украйна. Служителите в Киев разследват над 16 000 предполагаеми случая на принудително депортиране на малолетни и непълнолетни, заяви миналата седмица президентът Володимир Зеленски, и досега само около 300 са били върнати у дома.  

Засега заповедите са предимно символични, а Москва отхвърли този ход. Унгария не успя да отговори веднага на молбата за коментар, а говорител на Борел заяви, че външната служба на ЕС не коментира вътрешните методи на работа.

Позицията на Будапеща вероятно ще бъде обсъдена по време на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел тази седмица. Проектът за заключения, видян от Bloomberg, в момента гласи, че Съветът на лидерите "взема под внимание заповедите за арест, издадени наскоро от Международния наказателен съд, срещу президента на Русия и неговия комисар по правата на детето за военното престъпление на незаконно депортиране и прехвърляне на украински деца от окупираните райони на Украйна в Русия". Това е подобно на формулировката, която използва Борел.

Няколко лидери вероятно ще призоват за по-силна формулировка, казаха хората. Редица лидери от ЕС вече приветстваха решението на МНС поотделно, когато то беше публикувано миналата седмица.

В понеделник 26 министри на правосъдието от ЕС направиха изявление в подкрепа на разследването на МНС, което Унгария не подписа.