Турските футболни фенове скандираха за оставка на Ердоган в рядък протест

Феновете на Бешикташ обсипаха терена на отбора в Истанбул с хиляди играчки и шалове в полза на децата, засегнати от трусовете

17:33 | 27 февруари 2023
Автор: Селджан Хаджаоглу и Угур Йълмаз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кипещият гняв от реакцията на турското правителство на опустошителните земетресения този месец се разля по футболните стадиони през уикенда, когато хиляди фенове призоваха президента Реджеп Тайип Ердоган да се оттегли.

„Лъжи, лъжи и още лъжи, изминаха 20 години, подай си оставката“, скандираха хиляди фенове на Фенербахче по време на мача срещу Коняспор в събота, показват кадри от мача. На следващия ден привържениците на съперника Бешикташ крещяха „оставка на правителството“, показаха видеоклипове, циркулиращи в Twitter и други социални медийни платформи.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу предупреди феновете да не подлагат на изпитание толерантността на правителството, докато националистическият съюзник на Ердоган Девлет Бахчели призова президентите на клубовете да предотвратят повторение на подобни сцени, като играят мачове без публика. Рядкото обществено недоволство срещу ръководството на Ердоган замъглява перспективите за изборите, насрочени за май, когато президентът се стреми да удължи рекордното си управление до трето десетилетие.

„Спортните терени не са политически терени. Спортните състезания не са центрове за правене на политика“, каза министърът на младежта и спорта Мехмет Мухаррем Касапоглу в понеделник. „Провокациите никога няма да бъдат позволени“, каза той, като предупреди да не се възпрепятства „единството и солидарността“.

Реакция при бедствията

Ердоган, който дава приоритет на бързото възстановяване на пострадалите градове в навечерието на вота, е изправен пред критики за предполагаемо забавяне в реакцията на правителството на бедствието, при което повече от 44 000 души загинаха само в Турция. Една от държавните хуманитарни организации в страната, Турският червен полумесец, е обвинена в продажба на палатки на цивилна неправителствена организация, вместо да ги изпрати в зоната на земетресението. Групата казва, че са били продадени по себестойност.

Ердоган призна първоначалните предизвикателства в отговор на опустошенията, причинени от това, което той описа като „най-лошото бедствие през последния век“. Правителството и всички хуманитарни организации в крайна сметка бяха напълно мобилизирани, каза той.

В проява на национална солидарност с жертвите на земетресението феновете на Бешикташ обсипаха терена на отбора в Истанбул с хиляди играчки и шалове в полза на децата, засегнати от трусовете по време на мача с Анталияспор в неделя вечерта.

Vodafone Park беше пълен с 40 000 фенове, много от които откликнаха на молбата на клуба да донесат играчки на стадиона. Мачът беше отложен от ноември заради терористична атака на улица Истиклял в Истанбул.

Играта беше спряна в 4:17, за да се запомни земетресението.

Привържениците също отдадоха почит на десетките хиляди жертви преди началото. Загиналите включват футболистите Кристиан Ацу и Ахмет Еюп Туркаслан, а някои играчи се разплакаха на терена по време на церемонията.

Играчките бяха събрани от персонала и ще бъдат изпратени в засегнатите от бедствието райони.

Преките щети са 34 милиарда долара

Двете смъртоносни земетресения, които опустошиха югоизточната част на Турция в началото на този месец, се оценяват на 34,2 милиарда долара физически щети, или около 4% от брутния вътрешен продукт за 2021 г., според предварителна оценка на Световната банка.

Кредиторът също така ще преразгледа прогнозата си за БВП за Турция за 2023 г. надолу с половин процентен пункт от първоначалната си оценка от 3,5%-4%, каза директорът на Световната банка за Турция Умберто Лопес пред репортери в понеделник след представяне на оценката.

Докладите за въздействието на бедствието варират значително. Bloomberg Economics и JPMorgan Chase & Co изчислиха, че земетресенията могат да свалят съответно 1% и 2,5% от БВП за тази година.

Повече от половината разходи произтичат от жилищни сгради, каза Световната банка, добавяйки, че са взети предвид и „обширните“ щети на инфраструктурата, включително железопътни линии, магистрали и мостове.

Анализът изключва косвени или вторични ефекти от трусовете.

Групата каза, че разходите за възстановяване и строителство могат да се удвоят, когато се вземат предвид други фактори като повишени цени и разходи за спешни реакции. „Въз основа на глобалния опит разходите за възстановяване и реконструкция ще бъдат много по-големи“ от прогнозите.

Данните за БВП за миналата година трябва да бъдат обявени във вторник.