Ердоган продължава да държи на датата за изборите въпреки новите трусове

Очаква Върховният избирателен съвет на Турция да се произнесе как и дали изобщо може да се провеждат избори в засегнатите райони

14:45 | 23 февруари 2023
Автор: Селчан Хачаоглу, Фират Козок
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да ускори усилията за възстановяване след двете смъртоносни земетресения и да се придържа към обявения по-рано график за изборите, като се стреми да укрепи популярността си преди вероятния удар върху икономиката, предава Bloomberg.

Според запознати с разговорите, Ердоган и висши членове на неговата партия АК са провели срещи миналата седмица, за да обсъдят плюсовете и минусите на отлагането на изборите, за да се справят с последиците от природното бедствие. Заключението им е било да се придържат към предложения график за гласуване на 14 май, въпреки че остава възможността и за връщането към първоначалната дата 18 юни, казаха те.

Решенията не бяха променени, дори след като в понеделник Турция беше засегната от още два труса в същия район, в който се случиха и първите два, казаха лицата.

Земетресенията, които опустошиха Югоизточна Турция и Сирия преди две седмици, отнеха живота на повече от 42 000 души и разрушиха цели градове, прекъсвайки предизборните кампании, които вече бяха започнали. В зоната на земетресението живеят около 8 млн. регистрирани гласоподаватели, или 14% от избирателите, и се очаква Върховният избирателен съвет на Турция да се произнесе как и дали изобщо може да се провеждат избори там. По данни на правителството около 2 млн. избиратели са напуснали района.

Бизнес група оценява икономическите щети от земетресението в Турция на 84 млрд. долара

Турско национално знаме, поставено на мястото на срутена сграда в Хатай, Турция, в неделя, 12 февруари.

Очаква се това да бъде една от най-трудните изборни надпревари през двете десетилетия на управлението на Ердоган. Скоростта на реакция на страната при извънредни ситуации и качеството на строителните работи през годините на мащабно строителство доведоха до нарастващи критики към президента, който в отговор на това обеща многомилиардно строителство на защитени от земетресения сгради и раздаде помощи на пострадалите от земетресението.

Ердоган призна, че първоначалното забавяне при изпращането на спасителните екипи се дължи на тежките зимни условия, но неговото правителство и армията отричат цялостната реакция да е била неадекватна.

След земетресенията Ердоган публично се въздържа от поемане на ангажимент за спазване на предварително обявения от него предпочитан график за провеждане на изборите. Правителството отказа да коментира.

Въпреки че отлагането на вота може да даде на правителството повече време за определяне на приоритетите и справяне с кризата, Ердоган смята, че бързото започване на усилията за възстановяване и ангажиментът към графика за изборите са начин да покаже сила, казват лицата. Той също така се опасява, че отлагането на вота може да съвпадне с по-нататъшно влошаване на икономиката, тъй като голяма част от населението се бори с най-тежката криза на разходите за живот от две десетилетия насам, казаха те.

Лидерите на турската опозиция настояват изборите да се проведат по първоначалния график на 18 юни, а президентът не иска да създава впечатление, че се опитва да избегне гласуването, казват лицата.

Какво казват от Bloomberg Economics...

„Очакваме Турската централна банка да продължи с намесата зад кулисите и смятаме, че тя е достигнала 108 млрд. долара през 2022 г. - за да ограничи въздействието върху валутата. Що се отнася до инфлацията, централната банка може да разчита на силни базови ефекти, за да осигури механично забавяне".

По-рано президентът заяви, че ще задейства официално изборния процес до около 10 март, за да може гласуването да се проведе в средата на май. Ако той се въздържи да направи това, гласуването ще трябва да се проведе на първоначално предвидената дата 18 юни.

Отлагането на гласуването за по-късна дата не е допустимо съгласно действащата конституция на Турция, която позволява на президента да прави такива действия само по време на война.