Китай нарече връзките си с Русия „здрави като скала“, докато търси мир в Украйна

Пекин заяви, че скоро ще оповести подробности за план за постигане на мир в Украйна

15:05 | 22 февруари 2023
Автор: Даниел Тен Кейт
Китай нарече връзките си с Русия „здрави като скала“, докато търси мир в Украйна

Първият дипломат на Китай Ван И заяви, че отношенията на страната с Русия са „солидни като скала“, въпреки че Пекин се опитва да се представи като неутрален играч, който може да посредничи за мир в Украйна.

На среща във вторник с руския секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев Ван каза, че Китай се стреми да „насърчава взаимноизгодното сътрудничество във всички области“, докато двете страни защитават националните си интереси. Той се срещна и с руския външен министър Сергей Лавров  и президента Владимир Путин.

Отношенията между Китай и Русия са „солидни като скала и ще издържат на изпитанията на променящата се международна ситуация“, изтъква Ван в коментар, излъчен по руската държавна телевизия.

Руският президент каза, че отношенията с Китай се развиват добре и добави, че двете страни могат да достигнат нови нива на търговия тази година.

Путин заяви на китайския първи дипломат, че очаква с нетърпение да говори с него за настоящата международна ситуация, която той описва като "трудна".

Преди да завърши с изявлението си, Путин каза, че сътрудничеството с Китай е много важно за Русия и че очаква посещение на китайския президент Си Дзинпин

Ван обеща, че отношенията между Китай и Русия няма да се поддадат на натиск от други страни и добави, че двете страни са готови да задълбочават стратегическото си сътрудничество.

Посещението на Ван в Москва, приблизително година, откакто руският държавен лидер Владимир Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна показва, че Китай няма особено намерение да изостави своя твърд дипломатически партньор въпреки усилията на Пекин да ограничи щетите, причинени от войната. Китай заяви, че скоро ще оповести подробности за план за постигане на мир в Украйна - предложение, което беше посрещнато със скептицизъм в САЩ и Европа.

Wall Street Journal съобщи, че китайският президент Си Дзинпин се готви да посети Москва през следващите месеци, за да настоява за многостранни мирни преговори и да позволи на Китай да повтори призивите си да не се използват ядрени оръжия. Потенциално посещение се предлага от месеци, като Путин се обърна към Си по време на видео разговор през декември, изтъквайки, че очаква с нетърпение да посрещне китайския лидер в Русия през пролетта.

Си все още не е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски след началото на инвазията, въпреки че е говорил с Путин около четири пъти в този период. Пекин също многократно е защитавал някои от причините, изтъкнати от Русия за стартиране на войната – най-вече да се противопостави на разширяването на НАТО – като същевременно настоява, че не подкрепя самата инвазия.

Въпреки че Пекин запазва близки връзки с Русия, цената на тяхното партньорство продължава да нараства. Отвъд краткосрочните щети за глобалната икономика, Китай все повече се възприема в САЩ и Европа като стратегически конкурент, който трябва да бъде възпиран от собствените му амбиции да поеме контрола над Тайван – перспектива, която прави Пекин по-уязвим за многостранен контрол върху износа, инвестиционни ограничения и други мерки, които биха могли да попречат на дългосрочните му перспективи за растеж.

В телефонен разговор със Сергей Лавров в началото на януари новият китайски външен министър Чин Ган заяви пред руския си колега, че връзките се основават на „трите „Не“: без съюз, без конфронтация и без насочване към трета страна. Китайските участници в конференция по сигурността в Германия миналия уикенд също се опитаха да омаловажат значението на партньорството „без ограничения“, за което Си и Путин се споразумяха миналата година, само седмици преди руският държавен глава да обяви инвазията в Украйна.

Във вторник Ван и Патрушев потвърдиха, че страните са обединени в общата си позиция спрямо САЩ и съюзниците им, обещавайки „съвместно да практикуват истински мултилатерализъм, да се противопоставят на всички форми на едностранен тормоз и да насърчават демокрацията в международните отношения и многополюсния свят”.

Япония, ключов съюзник на САЩ в Азия, изрази загриженост относно съвместните военни учения на Китай с Русия около своите брегове в първия диалог по сигурността между дипломати от Токио и Пекин от 2019 г. насам, става ясно от изявление, публикувано от японското Министерство на отбраната. Китай и Русия проведоха съвместни учения във водите край Япония няколко пъти миналата година.

От своя страна китайските служители заявиха, че са изключително притеснени от това, което смятат за негативни японски действия по отношение на Тайван.