Нулевият Covid разруши системата на китайските фабрики и тяхната надеждност

Взаимоотношенията между работодатели и работници във фабриките в Китай може да се окажат безвъзвратно променени

18:30 | 20 февруари 2023
Обновен: 18:46 | 20 февруари 2023
Автор: Алън К. Уан, Даниела Вей, Чунинг Джан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай заявява, че икономиката му скоро ще се върне към нормалния си ход след три години на политиката за нулев Covid. Но сянката на тази разрушителна политика все още тегне над производственото сърце на страната и поставя под съмнение темпа на възстановяване. 

В центъра на Гуанджоу, южния мегаполис, в който се намират най-големите китайски пазари за търговия на едро с дрехи, собствениците на фабрики и работодателите казват, че работниците не желаят да се върнат, наранени от преживяното с дългите престои, липсата на заплати и бурните протести по време на миналогодишните усилия на Китай да изкорени вируса. Някои от работодателите държат картонени табели с обяви за свободни работни места, а други тичат след бъдещите служители и молят за няколко минути, за да поговорят за условията и обезщетенията.

Covid Zero
Хора обявяват свободни работни места в Гуанджоу на 9 февруари. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

Тан Нин, служителка по набиране на персонал в квартал Хайджу - който в края на миналата година беше блокиран за един месец - казва, че не е успяла да наеме нито един работник в продължение на седмица. Във фабриката за облекло, в която тя работи повече от десетилетие, преди неотдавнашната лунно-новогодишна ваканция е имало повече от 30 служители, но само 10 са се върнали от традиционното си пътуване до дома, за да се видят с близките си. 

Тяхното нежелание, казва тя, е разбираемо.

"Представете си, че сте далеч от дома в мегаполис, където заплатата ви за целия ви живот не може да купи къща, живеете в малка стара стая с обща тоалетна с много други и работите по 12 часа на ден. Единствената цел е да изкараш и спестиш колкото се може повече пари", казва в интервю в началото на февруари Тан. "Но след това дойде блокирането. Не знаеш докога няма да имаш никаква заплата".

Нежеланието на работниците мигранти да се върнат в големите фабрични центрове, които осигуряват около една трета от световната производствена продукция, изостря дългосрочните структурни проблеми на китайския пазар на труда. Преди нулевия Covid работната сила вече намаляваше поради застаряването на населението, а младите хора все по-малко желаеха да работят в по-нископлатени и трудоемки отрасли.

Макар да няма данни колко от 296-те милиона мигриращи работници, които захранват китайската експортна икономика, не се завръщат в производствените цехове, интервюта със служители и мениджъри показват предизвикателствата, пред които са изправени някои сектори, за да възстановят работата си, което принуждава компаниите да предлагат бонуси и да повишават заплащането.

Това е една от най-тежко засегнатите работни групи от политиката на президента Си Дзинпин за борба с пандемията, която постави фабриките, включително тези, които снабдяват големи марки като Tesla Inc. и Apple Inc. в условия на продължаващи цикли от локдауни. Работниците не получаваха заплати в продължение на месеци или бяха принудени да живеят в "затворени цикли", където не можеха да контактуват с никого извън обекта и бяха разделени от семействата си.

"След като изпитаха несигурност по време на блокирането на Covid, все повече работници мигранти решиха да останат в родните си градове", казва Брус Пан, главен икономист за Голям Китай в Jones Lang LaSalle Inc. "Подобряването на инфраструктурата и подкрепящите политики на правителствата в селските райони успяха да убедят повече работници да търсят работа на място."

Близо 40 % от работниците, завърнали се в родината си за Нова година, искат да потърсят работа там, като около 15% от тях вече са го направили, сочи проучване, проведено от онлайн сайта за набиране на персонал Zhaopin Ltd.

Освен че предлагат увеличение на заплатите, някои производствени центрове разстилат "червен килим". Град Фошан в икономическия център Гуандун изпрати делегации в провинция Гуейджоу в края на януари като част от кампанията за набиране на персонал. Някои фирми използват чартърни полети и влакове, за да преместват служителите си, а длъжностните лица в Пекин, Шанхай, Джъдзян и Фудзиен предлагат парични субсидии, за да накарат фирмите да възобновят производството.

Covid Zero
Собственици на фабрики и фирми за набиране на персонал търсят работници в Гуанджоу. Нежеланието на работниците мигранти да се върнат в големите фабрични центрове изостря дългосрочните структурни проблеми на пазара на труда в Китай. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

Но работниците, интервюирани от Bloomberg News в сърцето на текстилния център на Гуанджоу, заявиха, че основното им изискване към работодателите е стабилност, дори ако тя е свързана с по-ниска заплата.

Търсещите работа вече не са толкова ентусиазирани да търсят повече пари за сметка на времето със семейството си, каза мъж, който помоли да бъде посочен само с фамилията си Джан. Той търси работа с месечно възнаграждение от около 7000 до 8000 юана, което е по-ниско от това, което е получавал преди, тъй като иска по-малко интензивна работа с надежден шеф и работна среда с по-малко несигурност, каза той. 

50-годишна жена, която помоли да бъде назована само с фамилията си Чен, заяви, че е готова да посвети на Гуанджоу още една година, за да види дали нещата ще се подобрят.

Обикновено тя печели по 7000 юана месечно, като около 1000 юана отиват за наем и други разходи, но внезапното спиране на производството по време на избухването на Covid и забавянето на поръчките означава, че през някои месеци заплатата ѝ е намалена наполовина. Ако се върне в родния си град в провинция Хубей, тя ще има по-малко разходи. А между работата във фермата и друга работа на непълно работно време, например в супермаркет, спестяванията ѝ могат да се равняват на тези, които управлява в Гуанджоу, казва тя.

Covid Zero
Обяви за набиране на персонал от фабрики за облекло, публикувани в Гуанджоу. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

Засега изглежда, че недостигът на работници не засяга еднакво всички сектори и области. Доставчикът на Apple Foxconn Technology Group, който раздаде бонуси, за да накара персонала да се върне в заводите си, заяви, че дейността му се нормализира след поредицата от блокирания заради Covid миналата година, които накараха работниците да напуснат кампуса в Джънджоу, известен като iPhone City. Фабриките в други центрове в Джъдзян и Фудзиен също твърдят, че не са изправени пред недостиг на работна ръка, въпреки че някои от тях съобщават, че слабите поръчки означават, че нямат намерение да увеличават значително броя на служителите си.

Според Йорг Вутке, председател на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, по-високите заплати, необходими за привличане на работници в някои трудоемки отрасли, вероятно ще навредят на дългогодишното предимство на страната като доставчик на евтина работна ръка.

"Китай определено, за много кратък период от време, ще загуби всички възможности, които е имал в областта на трудоемките дейности", каза той, посочвайки страни като Бангладеш, Виетнам и Индонезия като бенефициенти. "Ако Китай иска да бъде конкурентоспособен, трябва да се погрижи за работниците мигранти. И това е много просто предложение."

Covid Zero
 Ударът на Covid. Продажбите и производството на облекло в Китай бяха засегнати от Covid през 2022 г.

Вики Ву, която е собственик на фабрика за облекло, в която работят 60 души, заяви, че едва е реализирала печалба през миналата година, след като разходите за труд и суровини са се увеличили, ограниченията на Covid са ограничили производството, а поръчките са намалели. Въпреки това тя е предпазлива оптимистка за следващата година. Въпреки че има въпросителни относно възстановяването на потребителските нагласи в Китай, а търговците на дребно правят по-малко големи поръчки в полза на по-строг контрол на запасите, неотдавнашният скок на новите поръчки я окуражава, каза тя.

"Сега всички тук работят усилено, за да си върнат обратно инвестициите", казва тя.

Бавното завръщане на работниците мигранти показва как икономическите перспективи на Китай остават несигурни, въпреки желанието на Пекин да остави хаоса от нулевия Covid зад гърба си. Доверието на потребителите остава близо до рекордно ниските нива, като продажбите на стоки за дълготрайна употреба като автомобили продължават да се сриват, а жилищният сектор остава основна спирачка. И въпреки че отрасли като ресторантьорството и туризма се възстановиха по време на Лунната нова година, разходите остават доста под нивата отпреди пандемията.

Covid Zero
Нежеланието на работниците да се върнат в големите фабрични центрове изостря дългосрочните структурни проблеми в китайската икономика. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

Обратно в страничните улички на Хайджу, Тан чака с нетърпение някой да пожелае да чуе предложението ѝ: 9 юана за чифт панталони, което означава, че работниците могат да печелят повече от 10 000 юана на месец, казва тя. Ако Тан продължава да няма късмет с наемането на работници, фабриката ще обмисли повишаване на заплатите, но увеличението ще бъде ограничено, тъй като печалбите и без това са малки.

Родом от провинция Съчуан, тя работи в Гуанджоу повече от десетилетие и смята града за дом за нея, съпруга ѝ и петгодишното им дете. Знае, че това чувство не се споделя от някои от по-младите ѝ колеги, които се присъединиха към миналогодишните протести срещу блокирането на сградите и се опитаха да съборят барикадите, които ги държаха изолирани от останалата част на града. За тях пандемията разкрива трудностите на работата далеч от дома.

" На младите работници, които дойдоха едва през последните три години, Гуанджоу даде само преживяването да живеят в малки стаи, да бъдат заключени и да не успеят да спестят нищо", каза Тан. "Какъв е смисълът да останат?"