Бивш генерал от НАТО печели победа над популист на президентския вот в Чехия

Петр Павел обяви победа, след като спечели 57,9 % при преброени 98 % от избирателните райони, а Андрей Бабиш, химически, земеделски и медиен магнат има 42,1 % 

13:00 | 29 януари 2023
Автор: Кристоф Шамониколас, Деана Кюка
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бивш генерал от НАТО, който обещава непоколебима подкрепа за Украйна, ще стане следващият президент на Чехия, след като постигна убедителна победа над войнствен бивш премиер милиардер. 

Петр Павел, който някога е служил като най-високопоставения военен в НАТО, обяви победа, след като спечели 57,9 % при преброени 98 % от избирателните райони, според данни, публикувани от Чешката статистическа служба. Андрей Бабиш, химически, земеделски и медиен магнат, известен със сблъсъците си с Европейския съюз, има 42,1 %. 

"Убеден съм, че това, което ни обединява, е много повече от различията", заяви Павел пред поддръжници в Прага в събота в призив за единство. 

Победата може да засили единството на Запада срещу руската агресия с европейски лидер, който подкрепя доставките на оръжие за Украйна и санкциите на ЕС срещу Кремъл. Тя също така бележи поражение срещу популисткия бивш премиер, който имаше спорни отношения с ЕС и чешката политическа върхушка.

Павел ще наследи президента Милош Земан - поляризираща фигура, която разгневи съюзниците от ЕС с подкрепата си за Владимир Путин (допреди той да нахлуе в Украйна) и за Китай. 

"Спечели граждански кандидат", заяви по-рано министър-председателят Петр Фиала. "Ценностите, които той представлява, спечелиха и това е много важно послание в тези политически и икономически сложни времена."

61-годишният Павел изтъкна своя опит в Организацията на Северноатлантическия договор като гаранция за евроатлантическата лоялност на нацията. Бившият член на специалните сили се кандидатира като независим и обеща да заеме по-малко конфронтационна позиция по вътрешните въпроси. 

В обувките на Хавел
Като новак в чешката политика, Павел е принуден да отговаря на въпроси за членството си в комунистическата партия на Чехословакия през 80-те години на миналия век и за стремежа си да се присъедини към военното разузнаване на страната от Варшавския договор. Павел е нарекъл партийната си принадлежност в младежките си години грешка, за която е компенсирал със служба в армиите на НАТО. 

Но имиджът му на хладнокръвен и непоколебим лидер му помогна да спечели популярност сред чешките избиратели. Павел служи в мироопазващите сили на ООН по време на кървавия разпад на бивша Югославия в началото на 90-те години на миналия век. Веднъж отрядът му спасява повече от 50 френски войници, попаднали под минометен обстрел, което му носи френския Croix de Guerre. 

Чешкият президент, който някога е заемал поста на покойния комунистически дисидент Вацлав Хавел през десетилетието след отделянето на Чешката република от съседна Словакия през 1993 г., има влияние при съставянето на кабинета и назначаването на централни банкери и съдии. 

"Президентският пост ще бъде зает от човек, който е недвусмислено прозападен и който няма да провежда двусмислената политика на своя предшественик", заяви по телефона Иржи Пехе, директор на Нюйоркския университет в Прага, който някога е бил съветник на Хавел.

По-голямата част от властта е в ръцете на правителството, оглавявано от министър-председателя Фиала, който подкрепи Павел. Двата петгодишни мандата на Земан обаче бяха белязани от многократни опити да наруши конституционните конвенции, за да си осигури по-голямо влияние, както и от пренебрежителни забележки по отношение на мюсюлманските имигранти и ЛГБТИ общностите. 

Павел е привърженик на приемането на еврото, което е рядкост сред чешките политици, които смятат, че общата европейска валута представлява риск за ориентираната към износ икономика на стойност 300 млрд. долара. 

68-годишният Бабиш се стреми да се върне на високия пост, след като на изборите през 2021 г. беше отстранен от поста министър-председател. Един от най-богатите чехи, той нападна правителството на Фиала, че не помага на гражданите в най-тежката криза на разходите за живот от три десетилетия.

Като министър-председател Бабиш прегърна антиимиграционна програма и стана близък съюзник на унгарския националистически лидер Виктор Орбан. Бабиш си спечели и репутацията на човек, който влиза в конфликт с ЕС по отношение на миграционните политики и твърденията за конфликт на интереси във връзка с неговите компании.