Решаването на паричните проблеми на чехите обръща тенденцията на прокремълските протести

Чехия наложи специален данък на енергийните компании и банките и иззе извънредните приходи на производителите на електроенергия

14:00 | 3 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Страната, разтърсена от протести заради Украйна, откри начин да противодейства на промосковската пропаганда: Хвърлете пари в икономическите проблеми на хората.

Парична инжекция в размер на 8,5 млрд. долара в Чешката република ефективно разсея някои от най-големите антиправителствени демонстрации в Европейския съюз. След като през септември 70 000 души излязоха по улиците на Прага в разгара на протестите, на митинга на 26 ноември присъстваха само няколкостотин души.

Решението не беше лесно за министър-председателя Петър Фиала. Неговата партия спечели властта през 2021 г. с обещанието да намали разходите и от месеци отхвърля идеята за общи програми за подпомагане.

Но с наближаването на президентските избори през януари и спадането на популярността на партията му, кабинетът отприщи стимули на стойност около 3% от брутния вътрешен продукт, за да предпази хората и компаниите от повишените енергийни разходи.

"Мерките на правителството за овладяване на енергийната криза облекчиха икономическото безпокойство и отслабиха антисистемното движение", казва Йозеф Млейнек, политолог в Карловия университет в Прага.

Организаторите на протестите - смесица от твърдолинейни националисти, антиваксъри и други крайнодесни политици - бяха заявили, че митингите са продиктувани от гнева срещу нарастващите сметки за комунални услуги и хранителни стоки. Но групите, развяващи знамена срещу ЕС, и десните оратори от цяла Европа, осъждащи НАТО, подчертаха предупрежденията на служителите на разузнаването за усилията на Кремъл да раздели обществото.

Протестиращите призоваха за преговори с Москва за осигуряване на нови доставки на по-евтин природен газ. Те също така нападнаха подкрепата на чехите за около 400 000 украински бежанци в страната, като я нарекоха източване на публични ресурси в момент, когато се разгръща най-тежката криза на разходите за живот от три десетилетия насам.

Проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството от чехите подкрепят Украйна. Но антиправителствените аргументи намериха отклик в страната с население от 10,5 млн. души, където официалните лица често предупреждават за дългова криза от гръцки тип, въпреки че задълженията са сред най-ниските в ЕС.

Администрацията на Фиала нямаше голям избор. Тя смекчи натиска си за затягане на фискалната дисциплина, но също така смекчи удара по бюджета, като наложи специален данък на енергийните компании и банките и иззе извънредните приходи на производителите на електроенергия, които протестиращите обвиниха, че са спечелили от войната.

Сега правителството очаква бюджетен дефицит от около 4% от БВП през следващата година.

"Хибридната война винаги експлоатира теми, които предизвикват безпокойство в обществото, които имат непосредствено въздействие върху живота на хората", заяви в интервю миналия месец Маркета Пекарова Адамова, председател на чешкия парламент. "Не можем да кажем със сигурност, че тези усилия няма да се засилят с наближаването на президентските избори."

Западните служители предупреждаваха за усилията на Русия да подкопае подкрепата за Украйна много преди нахлуването на президента Владимир Путин.

Москва е похарчила над 300 млн. долара за оказване на влияние върху политици и избори по целия свят, включително в Европа, съобщи Държавният департамент на САЩ през септември.

Чехите се борят срещу това влияние от години. През 2021 г. те изгониха повече от 80 руски дипломати, обвинявайки бившия господар от съветската ера Русия, че управлява шпионски център в голямото си посолство в Прага. Членът на НАТО също така обвини агентите на Путин за смъртоносния взрив в склад за боеприпаси.

Москва отхвърли обвинението и отвърна на удара, като съкрати максимално чешката дипломатическа мисия  и определи страната като "неприятелска" държава, наред със САЩ.

Чешката полиция разследва един от лидерите на протеста за предполагаемо разпространяване на обществен страх с дезинформация. Други двама мъже бяха осъдени за реч на омразата, след като публикуваха антиукраински видеоклипове в YouTube.

Правителството също така подготвя законодателство, което ще даде на държавата повече правомощия да регулира съдържанието на уебсайтове, които смята за дезинформация.   

Макар че чешките власти не са разкрили финансови връзки между Русия и лидерите на протестите, Министерството на вътрешните работи описа най-големия от митингите като популяризиращ "прокремълски пропагандни разкази".

Михал Куделка, ръководител на чешката агенция за контраразузнаване, заяви, че Русия остава "много активна" в Чехия през последните години. И една от основните ѝ цели е да създава социално разделение, за да подкопае усилията за наказване на Москва за нейните действия.

"Единствената проста цел е да се отслабят европейските правителства, които подкрепят Украйна", каза той на конференция миналия месец.