Десетки хиляди протестират в Прага заради енергийната криза

Протестиращите поискаха повече държавна помощ за покриване на нарастващите сметки

09:05 | 4 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Десетки хиляди чехи протестираха в Прага срещу правителството с искане за повече държавна помощ за покриване на нарастващите сметки за енергия - най-мащабната проява на обществено недоволство във връзка с най-тежката от три десетилетия насам криза в цените на живота, съобщи Bloomberg.

По оценки на полицията около 70 000 души изпълниха Вацлавския площад в центъра на чешката столица в събота, като някои от тях носеха плакати, осъждащи членството на страната в Европейския съюз и военния алианс НАТО.

Инфлацията в Чешката република, която се дължи главно на нарастващите разходи за жилища и  цените на енергията, понастоящем е най-високата от 1993 г. насам и централната банка прогнозира, че през следващите месеци тя ще достигне около 20%.

Правителството съобщи, че общият размер на държавната помощ ще възлезе на 177 млрд. крони (7,2 млрд. долара), или около 3% от икономическото производство на страната. Пакетът от мерки включва увеличение на пенсиите, повишаване на заплатите на държавните служители и 66 млрд. крони енергийни субсидии.

Според уебсайта на организаторите на митинга бе предвидено да говорят членове на крайнодесни политически групи, които настояват за излизане от ЕС и НАТО, включително крайнодясната партия "Свобода и пряка демокрация" и Комунистическата партия.

В онлайн петиция, публикувана на уебсайта, се призоваваше за осигуряване на евтини доставки на природен газ чрез пряк договор с Русия, военен неутралитет и по-голяма подкрепа за чешкия бизнес. Тя също така отхвърля постоянното заселване на украински бежанци в Чешката република.

Премиерът Петр Фиала, чийто кабинет е сред най-активните европейски поддръжници на украинската борба срещу руската агресия, заяви, че демонстрацията е организирана от проруски симпатизанти, повлияни от пропагандата на Кремъл.