Чешката централна банка призовава за по-малко разходи, за да не повишава лихвите

Най-важното нещо за нас сега е домакинствата наистина да започнат да спестяват, да спрат да харчат, каза управителят на банката

18:18 | 8 януари 2023
Автор: Петер Лака
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Управителят на Националната банка на Чехия  Алеш Михл засилва призива си към хората и правителството да помогнат за овладяване на инфлацията, като харчат по-малко, за да не се стига до по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

Инфлацията ще се забави значително от пролетта нататък и ще се приближи до целевата стойност от 2% през следващата година, като основният сценарий на централната банка предвижда стабилни разходи по заемите и силна валута, заяви Михл в дебат по новинарския канал CNN Prima News в неделя. Той повтори неотдавнашните си предупреждения, че банката може да затегне допълнително паричната си политика, ако забележи сериозен скок на вътрешния ценови натиск.

Чешката централна банка поддържа стабилни лихвени проценти, откакто Алеш Михл пое поста през юли, след като се противопостави на бързото повишаване на лихвите, въведено от предишното ръководство. Той заяви, че по време на шестгодишния му мандат лихвите ще останат по-високи, отколкото през последното десетилетие, за да насърчи спестяванията и призова за умерени искания за заплати. 

"Най-важното нещо за нас сега е домакинствата наистина да започнат да спестяват, да спрат да харчат", каза Михл. "Засега това се случва, разходите на домакинствата са все по-малки и по-малки. Това е първата добра новина, защото това е антиинфлационно явление".

Той посочи охлаждането на пазара на недвижими имоти и забавянето на ръста на кредитите като допълнителни признаци, че инфлацията ще отслабне, въпреки че ръстът на цените може временно да се ускори през първите два месеца на тази година.

Въпреки че силната крона спомага за потискане на инфлацията, като прави вноса на суровини по-евтин, според управителя централната банка ще трябва да затегне политиката, ако голямото увеличение на заплатите предизвика скок в потреблението на домакинствата.

Той също така призова правителството да бъде предпазливо по отношение на увеличаването на разходите за субсидии и социални помощи, тъй като това би противоречало на рестриктивната парична политика.

"В интерес на Чешката република е да апелира към политиците да поддържат дефицита на възможно най-ниско ниво", каза Михл.

Друг член на управителния съвет, Томаш Холуб, се съгласи, че инфлацията ще се забави рязко, макар че видя риск растежът на цените да се стабилизира през следващата година на "неприятно високи нива" - над два пъти по-високи от целевите. Ето защо паричната политика трябва да бъде "малко по-строга", заяви Холуб, член на ястребово настроеното малцинство в централната банка, в дебат по обществената телевизия в неделя.