Централната банка на Чехия вдига лихвата до 7%

Растящата инфлация принуждава членовете на борда да затегнат още паричната си политика

09:00 | 23 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Чешката централна банка обяви последното от поредица от безпрецедентно големи увеличения на лихвените проценти, за да потуши огромната инфлация. Следващия месец предстои промяна на управлението  на банката и се очаква то да не е толкова настъпателно, пише Bloomberg.

Служителите на банката вдигнаха основния лихвен процент със 125 базисни пункта до 7% в сряда, в съответствие с прогнозите на повечето анализатори, опровергавайки някои пазарни залози за увеличение от цели 150 базисни точки. Това беше девето поредно увеличение от общо 6,75 процентни пункта през последната година.

Кроната поевтиня с 0,2% спрямо еврото до 24,75 към 14:59 часа в Прага.

„Кроната отслабва, защото пазарът се надяваше на още по-голямо увеличение“, каза анализаторът на Raiffeisenbank AS Вратислав Замис. „Но като се има предвид колко високи вече са ставките, както и по-меката нагласа на бъдещите членове, които се присъединяват скоро към борда, очакваме днешното повишение да е последното.“

Централноевропейската нация се бори с инфлация от 16%, най-голямата от три десетилетия. Тя е движена от нарастващите световни цени на суровините и вътрешния натиск от прегрятите пазари на труда и имотите. Централната банка се намеси сериозно на пазара през последните седмици, за да предотврати отслабването на валутата, което би могло да повиши още повече цените на вноса.

Пазарните залози за затягане на Чехия нараснаха, след като ръстът на потребителските цени за май надхвърли прогнозата на централната банка и перспективите за лихвените проценти в САЩ и еврозоната станаха по-неблагоприятни. Societe Generale SA изчислява, че централната банка е използвала приблизително 3% от валутните си резерви само през изминалия месец, за да защити кроната от спад.

Интервенциите бяха предизвикани от спада на кроната след като Алес Михл, член на борда, който гласува против всички повишения на лихвите през последната година, беше назначен за управител от юли. Президентът Милош Земан също направи още три назначения, като замени членове, които подкрепяха агресивната кампания за затягане на паричната политика.

Новите членове на борда дадоха сигнал, че ще подкрепят по-широк подход към паричната политика, който ще бъде повлиян от фискалната ситуация и въздействието върху бизнеса. Самият Михл каза, че разходите по заемите трябва да са достатъчно високи, за да овладеят вътрешните инфлационни рискове, когато той поеме управлението, но остави вратата отворена за още потенциално затягане, ако се появят силни заплахи заради търсенето.

Чешките лихвени проценти може да са достигнали пика си, но не могат да бъдат изключени още увеличения при новото ръководство, според Радомир Жак, главен икономист в Generali Investments CEE в Прага.

„В момента е трудно да се предвиди дали ще има мнозинство в банковия борд за повишаване на лихвените проценти и през август“, каза той. "Но можем да предположим, че новата прогноза на централната банка ще препоръча повишаване на лихвите."