Доставчиците на Apple ускоряват излизането от Китай

Apple вече направи своя дизайн на продукта iPhone по-модулен и възможен за производство в повече съоръжения

11:11 | 19 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индия и Виетнам се очертават като следващите производствени центрове на Apple Inc., тъй като партньорите по монтажа се стремят да добавят устойчивост към веригата за доставки, силно съсредоточени върху Китай и разклатени от геополитическите и здравословни предизвикателства в страната.

Основните производители на електроника сега действат по-бързо, за да диверсифицират капацитета си в световен мащаб, като се възползват от местните политики за стимулиране, според анализаторите на Counterpoint Research Иван Лам и Шенгао Бай. Мултигодишното усилие, започнало преди Covid-19 и задушаващите икономиката локдауни в Китай, могат да доведат водещият партньор Hon Hai Precision Industry Co., да премести до 30% от капацитета си към тези азиатски нации и Бразилия, казаха те.

Те предупреждават, че директното заместване на Китай не може да се случи веднага, но фирми като Hon Hai, известна още като Foxconn, и тайванският асемблер Pegatron Corp. поставят основите, за да се справят с повече от окончателното събрание и опаковане на продукти извън Китай.

„Водени от Foxconn и Pegatron, компаниите вече са инвестирали във фабрики, производствени линии, сравнително напреднали производствени процеси и обучение на персонала в Индия“, написаха те. Огромното население и високата раждаемост на страната я правят привлекателен пазар за крайни продукти, както и за производствена база, докато работната сила на Виетнам предлага по-ниски разходи за труд, отколкото в Китай. Виетнам привлече 21 доставчици на Apple, които да работят в страната, според доклада, въпреки че му липсва възможността да произвежда най-важния продукт - iPhone.

Според изследванията на Counterpoint, смартфоните, произведени в Индия, са нараснали с 16% през второто тримесечие на тази година, достигайки над 44 милиона бройки.

В Китай от друга страна се наблюдава, че работната сила се свива от 2020 г., според данни на Световната банка. Легион от квалифицирани работници, които са получили някакво образование и обучение, бе основата на възхода на Китай като световна фабрика.

Apple изпълни своята роля за намаляване на разчитането на отделни фабрики или квалифицирана работна ръка, като направи своя дизайн на продукта iPhone по-модулен и възможен за производство в повече съоръжения, каза Counterpoint. Компанията постави фокус върху лекотата на поддръжка и внедряването на сглобяване на нови продукти.

Трудността на производството е намалена значително с моделите iPhone 14 и iPhone 14 Plus, според анализаторите. „Сега е възможно заводите в Индия да произвеждат iPhone 14 почти едновременно със заводите в Китай“, написаха те. Apple започна производството на iPhone в Индия много по-бързо тази година, отколкото при предишните поколения.