Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple намали амбициите за самоуправляващи се коли и отлага дебюта им до 2026 г.

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 07.12.2022 г.

13:04 | 7 декември 2022
Обновен: 18:24 | 7 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Apple Inc. смали амбициозните планове за самостоятелно управление на бъдещото си електрическо превозно средство и отложи целевата дата на пускане на автомобила с около година до 2026 г. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Проектът за автомобил, наречен Titan, беше в безизходица през последните няколко месеца, тъй като ръководителите на Apple се бореха с реалността, че визията им за напълно автономно превозно средство - без волан или педали - не е осъществима с настоящата технология.

Сега компанията планира по-малко амбициозен дизайн, който ще включва волан и педали и ще поддържа пълни автономни възможности само по магистрали, казаха източници на Bloomberg.

Последните промени подчертават предизвикателството, пред което е изправена Apple, при навлизането си в изцяло нова продуктова категория и да се справи с технологичните пречки, които измъчваха някои от най-големите компании в света. Тайният проект, който се изпълнява от години, има за цел да предостави на Apple още един голям източник на пари, но също така може да тества границите на възможностите на производителя на iPhone.

В момента Apple планира да разработи превозно средство, което позволява на шофьорите да изпълняват други задачи - да речем, да гледат филм или да играят игра - на магистрала и да бъдат предупреждавани с достатъчно време, за да преминат към ръчно управление, ако стигнат до градските улици или се натъкнат на лошо време. Компанията е обсъдила стартирането на функцията първоначално в Северна Америка и след това подобряването и разширяването ѝ с течение на времето.

Акциите на Apple, които вече се понижиха с около 2% във вторник, паднаха до най-ниското си ниво, след като Bloomberg News съобщи за промените. Те са намалели с 19% тази година, въпреки че това е по-добро представяне от повечето акции в технологичния индекс Nasdaq Composite.

 Сърцевината на технологията на Apple е мощна система за бордови компютър - с кодово име Denali по името на най-високия планински връх в Северна Америка - и персонализиран набор от сензори. Производителността на процесора се равнява на около четири чипове за Mac на Apple от най-високия клас, взети заедно, и се разработва от групата за силициево инженерство на компанията. Чипът е достигнал напреднал стадий и се счита за почти готов за производство, въпреки че Apple може да намали производителността му преди пускането на автомобила на пазара, за да намали разходите.

Наличието на бордови компютър, който да се справя с автоматизираните задачи, е подобен на подхода, използван от други производители на автомобили, включително Tesla Inc. Apple обаче планира различен подход от този на Tesla, като използва комбинация от лидарни и радарни сензори, както и камери. Тази конфигурация помага на автомобила да определя местоположението си, да вижда лентите за движение и да преценява на какво разстояние се намира от други обекти и хора. Tesla разчита на камери, докато Waymo на Alphabet Inc. и други използват комбинация.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.