В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Не точно балон: как технологичният сектор преживя космическите загуби от 2022 г.

Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, "В развитие", 02.12.2022 г.

17:50 | 2 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Нито една от 15-те технологични компании с най-висока пазарна капитализация в САЩ не генерира положителна възвръщаемост през 2022 г. Технологичният сегмент вече не е сигурната инвестиция, която беше през 2021 г. Бъдещето им през 2023 г. ще зависи от ефекта на инфлацията върху покупателната нагласа на потребителите, политиките на централните банки за лихвените проценти и енергийната криза и войната в Европа. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев

"Microsoft изтри близо 700 млрд. долара от капитализацията си. Meta се раздели с над 70% от стойността си спрямо пиковете, които достигна, като само за тази година се сбогува с над 600 млрд. долара от капитализацията си. Общо инвеститорите са загубили приблизително 7,4 трилиона долара въз основа на 12-месечния спад на Nasdaq."

Повишаването на лихвените проценти задуши достъпа до лесен капитал, което попари мечтите на много старъпи. Ускоряващата се инфлация направи всички тези компании, които преди обещаваха бъдеща печалба, далеч не толкова ценни днес. Акциите на облачните компании се сринаха заедно с тези в сектора на криптовалутите.

"Болката на пазара е голяма. Компании в индустрията свиват разходите си, не планират да наемат нови кадри или директно съкращават служители. Работниците, които се присъединиха към тези някога нашумели компании преди IPO-тата им и получиха голяма част от компенсациите си под формата на опции за акции, сега са дълбоко разочаровани и могат само да се надяват на бъдещо възстановяване."

Директорите на технологичните компании се подведоха по инерцията на пазара от 2021 г. и сега освен съкращенията започнаха да правят директни промени в мениджмънта, както се видя от завръщането на Боб Айгъr начело на Disney.

Проблемите с любовта към риска при големите компании се виждат добре при Meta, коментира Кирилова. Освен че смени името на компанията от Facebook на Мета, Марк Зукърбърг реши да промени и фокуса и започна да инвестира в бъдещето на метавселената.

"Зукърбърг не вижда бъдещето по начина, по който го виждат инвеститорите. Желанието му да харчи милиарди долари годишно за метавселената обърка "Уолстрийт", който просто иска компанията да си върне силните позиции в онлайн рекламата."

След спад на цената на акциите на Meta с две трети, компанията е напът да запише трето поредно тримесечие със спад на приходите и вече обяви, че съкращава 13% от работната си сила.

Друго сътресение в сектора бе навлизането на Илон Мъск в социалните мрежи с хаотичната сделка за Twitter.

"Мъск на бърза ръка уволни половината работна сила на Twitter и приветства обратно в социалната мрежа Доналд Тръмп след неформална анкета сред онлайн потребителите дали това трябва да се случи. Много рекламодатели си тръгнаха."

Подобен хаос в мениджмънта се видя и при внезапния банкрут на криптоборсата FTX, а инвестиционни гиганти като Sequoia, BlackRock и Tiger Global видяха как инвестициите им се изпариха само за една нощ.

Съкращенията в Cisco, Meta, Amazon и Twitter засегнаха близо 29 хил. служители, каза Кирилова. В технологичната индустрия като цяло работата си са загубили над 130 хил. души. HP обяви, че ще се раздели с между 4000 и 6000 работни места в следващите три години

"За много инвеститори това беше просто въпрос на време. В Силициевата долина е слабо пазена тайна, че компании могат да постигнат подобни нива на приходи с много по-малко хора“, каза Кирилова, цитирайки писмо на Брад Герстнер, технологичен инвеститор в Altimeter Capital.

"Трудно е да се каже, че говорим за пукане на балон - нещата не са сравними с дотком балона, но много компании се разделиха с космическите си оценки и може да видим корекции в следващите години. Миналата година инвеститорите са налели 325 млн. долара в компании, подкрепяни от рисков капитал, според екипа за рисков капитал на EY, като сумата е достигнала своя връх през четвъртото тримесечие на 2021 г. Тези лесни пари отдавна ги няма. Сега компаниите са много по-отбранителни, отколкото нападателни в своето финансиране, набирайки капитал, защото имат нужда от него и често при неблагоприятни условия."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.