ЕЦБ вдигна лихвите с 0,5% и обеща още "значителни" повишения

Банката представи и нови прогнози за инфлацията, която ще остане висока и през 2025 година

17:10 | 15 декември 2022
Обновен: 17:20 | 15 декември 2022
Автор: Александер Вебер, Яна Рандоу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка увеличи лихвите с по-малък темп, но посочи, че те все още трябва да се увеличат „значително“ и разшири усилията си за борба с инфлацията, като взе решение и да свие своя портфейл от облигации на стойност 5 трилиона евро.  

Днешното увеличение беше с 50 базисни пункта след 2 поредни затягания с по 75 пункта, като така лихвата достигна 2%, което съвпадна с очакванията на икономисти.  

"Управителният съвет преценява, че лихвените проценти все още ще трябва да се повишат значително и със стабилен темп, за да достигнат нива, които са достатъчно рестриктивни, за да осигурят своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%", се казва в изявление на ЕЦБ.

Длъжностните лица очертаха планове за количествено затягане – продажба на държавен дълг, който беше закупен в миналото като мярка за подпомагане. Планът предвижда от март частично спиране на реинвестирането на облигации с настъпващ падеж по програмата за закупуване на активи. През второто тримесечие обемът ще бъде средно 15 млрд. евро месечно, като темпът след това предстои да бъде определен. 

Еврото спря спада си от по-рано през деня, а облигациите поевтиняха. Трейдърите увеличиха залозите за повишаване на лихвените проценти, като определиха максимална стойност на депозитната лихва от 3% през следващата година спрямо предходните очаквания от 2,93%.

ЕЦБ е

По-бавният темп на повишаване на лихвите от страна на ЕЦБ, заедно с подобни стъпки тази седмица от страна на Федералния резерв и Английската централна банка, може да отразява убеждението, че най-високата инфлация от едно поколение насам поне е близо до своя връх, въпреки че още не може да се каже, че е под контрол.

Последният доклад за инфлацията в еврозоната показа, че тя е намаляла за първи път от година и половина, но идва на фона на вероятна рецесия за валутния блок.

Подобно на Фед обаче посланието беше, че затягането на паричната политика има накъде да продължи - въпреки че политиците във Франкфурт вече пристъпиха към най-голямото повишаване на лихвите в историята на ЕЦБ.

ЕЦБ значително

Новите прогнози, също публикувани в четвъртък, ще помогнат да се определи как ще се процедира оттук нататък. При все още бушуващата война в Украйна в Русия прогнозите потвърдиха предизвикателния фон, който включва икономическа експанзия от едва 0,5% през 2023 г. Същевременно прогнозите за инфлацията бяха повишени за следващите две години. През 2025 г. тя все още се разглежда като по-висока от целевата.

Депозитната лихва от 2% е близо до теоретичното неутрално ниво, което нито ограничава, нито стимулира икономиката. Няколко официални лица обаче се обявиха за по-нататъшно преминаване към рестриктивна територия, тъй като високите цени на енергията продължават да подхранват инфлацията.

Колко високи ще бъдат в крайна сметка разходите по заемите, е основният въпрос за инвеститорите, макар че това е тема, по която политиците са резервирани. Икономистите, анкетирани от Bloomberg преди решението, предвиждат само още едно увеличение - през февруари до 2,5%.

Планираното намаление на притежаваните облигации добавя нов елемент в преговорите за лихвените проценти между членовете на Управителния съвет, които скоро ще бъдат 26, и може да е убедило по-настъпателно настроените членове на комисията да подкрепят по-малко затягане на паричната политика.

Няколко от тях настояваха за по-ранно начало на количественото затягане, докато техните колеги, които са настроени по-миролюбиво, изразиха безпокойство от влошаващата се икономическа картина и предпочетоха по-малко агресивни действия по отношение на лихвите.