За първи път ЕС ще разположи агенти по границите в Балканските страни

Служители на Frontex ще бъдат изпратени извън своята юрисдикция в страни, които искат да се присъединят към блока

14:12 | 6 декември 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз смята да изпрати гранични служители в страните от Западните Балкани според договорки с регионалните правителства, които искат да се присъединят към ЕС. Това е първият случай, в който служители на Frontex се разполагат извън границите на съюза.
Инициативата беше започната на фона на среща между лидери на ЕС и на страни от Западните Балкани, която се провежда в Албания във вторник. Целта на срещата е продължаване на преговорите за присъединяване, които до голяма степен са в застой.

Очаква се основната тема да бъде миграцията, сфера, в която Брюксел настоява за po-значително сближаване с европейските правила.

Брюксел е притеснен от споразуменията за безвизово пътуване, които Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Косово са сключили със страни с ниски доходи и които според официални лица представляват задна врата за влизане в ЕС. Разположенията на Frontex, които ЕС се надява да започнат в началото на следващата година, ще помогнат за "по-доброто управление на границите по целия миграционен маршрут" съвместно с националните гранични служби "за намаляване на незаконните потоци", заяви изпълнителният директор на блока.

Западните Балкани, регион, опустошен от войните през 90-те години на миналия век, от десетилетия са обявявани за основна цел на усилията на ЕС за разширяване. Той включва държави, които са официални кандидатки за членство в ЕС от 17 години, и други като Босна и Херцеговина, които все още чакат този статут.

Брюксел върви по труден път, опитвайки се да успокои раздразнението в регионалните столици от времето, което отнема присъединяването към европейския клуб, като същевременно се опитва да запази прозападната им ориентация на фона на усилията на Русия и Китай да изградят влияние. Нараства напрежението в отношенията с ЕС заради броя на нелегалните мигранти, които използват шестте страни от Западните Балкани, за да влязат в ЕС; през първите 10 месеца на тази година броят им нарасна до почти 130 000 души, което е ниво, невиждано от 2015 г. насам.

Към това се прибавят и други проблеми, свързани с корупцията и забавените реформи, които според някои държави от ЕС означават, че членството все още не е възможно. Лидерите на всичките шест балкански партньори ще се срещнат с лидерите на страните от блока в албанската столица за първата съвместна среща на върха, която ще се проведе в региона. "Всички партньори от Западните Балкани имат значителни пропуски, когато става въпрос за... привеждане в съответствие с визовата политика на ЕС, и ето защо те трябва да бъдат преодолени", заяви в понеделник Илва Йохансон, комисар на ЕС по вътрешните работи. Агенцията за миграция на блока Frontex ще разположи служители на граничните пунктове на Балканите, каза Йохансон, след като получи окончателно одобрение от съответните държави.

"За нас уеднаквяването на визовия режим е задължително", заяви Маргаритис Схинас, заместник-председател на Комисията, отговарящ за миграцията. "Немислимо е, неприемливо е страните от Западните Балкани да имат безвизови споразумения с трети държави, които след това използват пропуските, за да получат нелегален достъп до Европейския съюз."

Използването на служители на Frontex извън ЕС е "огромна по значение", заяви един от служителите на ЕС, участващи в преговорите, и добави, че тя подчертава както колко сериозно ЕС приема въпроса, така и ангажимента му към региона. Втори служител на ЕС заяви, че "са видели много положителни сигнали" от балканските страни относно уеднаквяването на визовия режим.

"Това би трябвало да помогне за облекчаване на част от натиска върху миграционните маршрути, който наблюдаваме." Наред с миграцията разговорите ще се съсредоточат върху по-тясното съгласуване на външната политика и политиката на сигурност с ЕС, включително натиска от страна на Брюксел Сърбия да приеме западните санкции срещу Москва.

На срещата "недвусмислено ще бъде потвърдена перспективата за членство за всички и ще бъде отправен призив за ускоряване на преговорите за присъединяване", заяви вторият служител на ЕС. "Тя представлява нова динамика в нашите отношения."