TSMC планира да произвежда по-усъвършенствани чипове в САЩ по настояване на Apple

През 2024 г. компанията ще прави в Аризона усъвършенствани 4-нанометрови чипове в новия си завод на стойност $12 млрд.

13:21 | 2 декември 2022
Автор: Иън Кинг,Деби Ву,Марк Гърман
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ще започне да предлага усъвършенствани 4-нанометрови чипове при откриването на новия си завод в Аризона на стойност 12 млрд. долара през 2024 г., което е напредък в сравнение с предишните ѝ публични изявления, след като американски клиенти като Apple Inc. настояха компанията да го направи, твърдят запознати.

Очаква се TSMC да обяви новия план, когато президентът Джо Байдън и министърът на търговията Джина Реймондо посетят Финикс за церемония следващия вторник.

Заводът на TSMC е предвиден за производство на 5-нанометрови полупроводници - стандарт, който до 2024 г. ще бъде далеч от върховите постижения. Тайванската компания ще се ангажира и с добавянето на втори завод наблизо, който ще произвежда още по-усъвършенствани, 3-нанометрови чипове.

По-рано TSMC заяви, че ще произвежда по 20 000 пластини месечно в завода в Аризона, въпреки че продукцията може да се увеличи в сравнение с тези първоначални планове. Apple ще използва около една трета от произведената продукция в момента на започване на производството.

Apple и други големи технологични компании разчитат на TSMC за своите нужди от чипове и промяната означава, че ще могат да получават повече от своите процесори от САЩ. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук по-рано заяви пред служителите, че компанията му планира да се снабдява с чипове от завода в Аризона. Той ще присъства на събитието през следващата седмица, твърдят хората.

Представител на TSMC е отказал коментар. Apple не е отговорила веднага на молбата за коментар.

Нарушенията във веригата на доставки и търговското напрежение с Китай подхранват усилията за преместване на повече производства в САЩ и Европа. Тази година американските законодатели приеха и Закона за чиповете и науката, който предлага 50 млрд. долара под формата на стимули за компании, които искат да създават полупроводници в страната. TSMC вероятно ще получи милиарди под формата на субсидии. 

Възможността Китай да завладее Тайван също породи опасения относно разчитането на този регион за толкова голяма част от настоящите доставки за полупроводниковата индустрия. TSMC, със седалище на острова, е световният доставчик на чипове, които захранват всичко - от смартфони до електрически превозни средства. По-голямата част от производството му все още е съсредоточено в Тайван. 

Освен Apple, клиенти на TSMC като Advanced Micro Devices Inc. и Nvidia Corp. са поискали от тайванската компания да произвежда по-сложни чипове в завода в Аризона, според хора, запознати с дискусиите. 

Очаква се главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су и ръководителят на Nvidia Дженсън Хуанг да присъстват на събитието. Представители на AMD и Nvidia отказаха коментар.

Клиентите на TSMC са поискали от компанията да внедри най-новите си технологии едновременно в САЩ и Тайван, казват запознатите, което би помогнало да се изпълни целта на администрацията на Байдън най-модерните чипове в света да се произвеждат на територията на САЩ. Но TSMC не се е ангажирала с този подход, а тайвански и фирмени служители са заявили, че възнамеряват да запазят най-новите технологии у дома.