Акциите на Манчестър Юнайтед поскъпват след сигнал за възможна продажба на клуба

За момента се проучват всички опции - включително свежи инвестиции, продажба или друг вид споразумение

15:41 | 23 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Световното първенство не е единственото място, на което могат да се открият драми и обрати на всяка крачка, когато става въпрос за футбола, пише Barron’s.

Акциите на Манчестър Юнайтед поскъпват с над 8% в предборсовата търговия в сряда, след като английският футболен клуб заяви, че проучва стратегически опции, включително потенциална продажба.

Изненадващото съобщение стана ясно само часове, след като Кристиано Роналдо потвърди, че напуска отбора по взаимно съгласие след противоречиво интервю с Пиърс Морган, в което той критикува собствениците и мениджъра Ерик тен Хаг.

Манчестър Юнайтед, най-успешният клуб в историята на английската Висша лига, е собственост на американското семейство Глейзър от 2005 г.

„Ще проучим всички налични опции, за да сме сигурни, че правим най-доброто за нашите фенове и за да може Манчестер Юнайтед да максимизира значителните възможности за растеж, налични за клуба днес и в бъдеще“, заявиха късно във вторник съпредседателите Аврам Глейзър и Джоел Глейзър.

Бордът на директорите посочи, че ще обмисли всички опции – включително нови инвестиции в клуба, продажба или друг вид споразумение.

Ако клубът се продава, вероятно ще има множество желаещи да купят. Продажбата на Челси по-рано тази година подчерта силния интерес към притежанието на клуб от Висшата лига. Консорциум, ръководен от собственика на Лос Анджелис Доджърс Тод Бойли, спечели надпреварата, купувайки клуба за 5,05 милиарда долара от руския олигарх Роман Абрамович.

Манчестър Юнайтед вероятно ще привлече по-висока цена предвид глобалната си търговска сила.

Мандатът на Глейзър начело на 144-годишния клуб беше помрачен от протести срещу тяхната собственост, както и от все по-малкото успехи на терена през последните години. Отборът, който не е печелил трофей от 2017 г., в момента се намира на 5-то място на 11 точки зад лидера Арсенал.

След като се преборят за клуба, потенциалните нови собственици вероятно ще трябва да инвестират сериозно в отбора, за да може той да се върне към предишната си слава.