Разходите за междинните избори в САЩ ще поставят нов рекорд

Демократите са събрали повече пари за изборите за федерални служители, но Републиканската партия е похарчила повече

10:00 | 5 ноември 2022
Автор: Бил Алисън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Общите разходи за щатски и федерални състезания по време на междинния изборен цикъл през 2022 г. ще надхвърлят 16,7 милиарда долара, разбивайки предишния рекорд от 13,7 милиарда долара, коригирани с инфлацията, похарчени преди четири години, според оценки на OpenSecrets.

Федералните кандидати и комисии ще отделят 8,9 милиарда долара, докато републиканците и демократите се борят за контрол над тясно разделените Камара на представителите и Сенат.

Ранното и агресивно набиране на средства, съчетано със скъпи предварителни избори, подхранвани от богати донори като милиардера Питър Тийл, главния изпълнителен директор на крипто борсата FTX Сам Банкман-Фрайд и количествения търговец Джефри Яс, допринесоха за увеличението на разходите.

„Виждаме рекордни суми, изразходвани за избори навсякъде по картата“, каза Шийла Крумхолц, изпълнителен директор на OpenSecrets, непартийна група, която изучава парите в политиката.

10-те най-скъпи състезания за Сената на САЩ включват Пенсилвания, Джорджия, Аризона, Невада и Уисконсин, всички оценени като "твърде близки за прогнозиране" от Cook Political Report. Само в тези пет щата 1,8 милиарда долара вече са похарчени от кампании и външни групи, включително партии и супер-PAC.

Демократите са събрали повече пари за изборите за федерални служители, но Републиканската партия е похарчила повече, изчислява OpenSecrets.

Като цяло външни групи са похарчили 1,9 милиарда долара до края на октомври. Най-големите харчещи са супер-PAC, водени от републиканците. Лидерският фонд на Сената, който е свързан с републиканския лидер Мич Макконъл, е отделил 205,4 милиона долара, докато Лидерският фонд на Конгреса, който подкрепя кандидатите за Камарата на републиканците, е похарчил 188 милиона долара.

За сравнение, PAC на мнозинството в Сената, подкрепено от лидера на демократите Чък Шумър, е похарчил 131,5 милиона долара, а PAC на мнозинството в Камарата на представителите е похарчил 93,6 милиона долара.

На щатско ниво вече са събрани 7,8 милиарда долара, надхвърляйки коригираните с инфлацията 7,1 милиарда долара, събрани през 2018 г. Кандидатите за губернатори са събрали 1,7 милиарда долара, като републиканците представляват 57% от тази сума. Те включват губернатора на Републиканската партия на Флорида Рон ДеСантис, който събра рекордните 164 милиона долара за преизбирането си.

Държавното набиране на средства се увеличи в надпревари, които исторически не са привличали толкова много пари. Надпреварите за щатски секретар, например, излязоха на фокус след фалшивите твърдения на бившия президент Доналд Тръмп, че е загубил президентските избори през 2020 г. поради измама.

Кандидатите в тези надпревари са събрали рекордните 55,4 милиона долара. Демократите са събрали 31,8 милиона долара в сравнение с 23,3 милиона долара за републиканците.