Германия е новият враг в борбата за власт в Полша

Антигерманската игра на премиера Качински е начин да се раздвижи ядрото на партията и да се търси нова подкрепа, защото резонира повече от нападките срещу ЕС

20:15 | 4 ноември 2022
Автор: Наталия Оевска и Патрик Донахю
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На фона на половин дузина червено-бели полски знамена на Ярослав Качински не му отне много време, за да възбуди поддръжниците си срещу това, което според него е най-голямата заплаха за бъдещето на страната им.

Но вместо Русия на Владимир Путин, която ескалира войната си в Украйна, или рекордната инфлация, изяждаща бюджетите на домакинствата, най-могъщият политик на Полша нападна съюзник в Европейския съюз: хората трябва да се тревожат за Германия, каза той на около 150-те гости, докато те кимаха в знак одобрение.

За външния свят западният съсед на Полша е нейният най-голям финансов благодетел чрез милиарди евро европейска помощ и инвестиции и най-големият ѝ търговски партньор. За Качински и неговата управляваща националистическа партия "Право и справедливост" Германия е поредният удобен враг, тъй като популярността им намалява година преди избори, чийто резултат може да се окаже критичен за единството на ЕС.

"Право и справедливост" се представя като защитник на полските консервативни католически ценности на континент, доминиран от Брюксел, Париж и Берлин. Тя е атакувала „либералните елити“, мюсюлманските бежанци, ЛГБТК общността и правата на жените от идването си на власт след убедителна победа през 2015 г. и е причина за спора на Полша с ЕС за ерозията на върховенството на закона.

Сега с Доналд Туск, бивш президент на Европейския съвет, който отново оглавява основната опозиционна партия, Качински очертава нова линия на атака, представяйки своя основен противник като марионетка на Германия.

Контролираните от държавата медии засипаха зрителите с изображения на Туск, докато говори на немски или хвали бившия канцлер Ангела Меркел. Заглавие на неотдавнашен вечерен новинарски бюлетин предупреди, че германците искат да вземат въглищата за отопление от полските домове.

„Имаме една полска партия и имаме германска партия“, каза 73-годишният Качински на 26 октомври в обръщението си в компактна университетска аудитория в Радом, на около час път с кола южно от Варшава. „Това е избор, пред който сме изправени сега. Това е избор, който ще реши съдбата на страната ни.” След господството на Съветския съюз Полша рискува да попадне под „игото“ на Германия, каза той.

В центъра на усилията на партията му е искането Германия да плати 1,3 трилиона долара компенсация за военновременни щети – сума, равняваща се на два пъти брутния вътрешен продукт на Полша. Представен на богато украсена церемония в кралския замък на Варшава на 1 септември - 83-ата годишнина от началото на войната - законопроектът е подробно описан в три тома, макар и все още не на немски език.

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли твърдението, повтаряйки позицията на Берлин, че претенциите за войната отдавна са уредени. „Винаги има място за диалог между Берлин и Варшава, но полският начин за представяне на нови сметки за стари рани всъщност не води в тази посока“, каза Томас Багер, посланик на Германия в Полша, в интервю във Варшава. „Това е път към никъде.“

Туск, който търси път към премиерския пост в Полша, след като беше министър-председател от 2007 г. до 2014 г., каза, че Качински просто е агитирал преди избори. „Качински е открит относно факта, че иска да използва тази антигерманска кампания, за да изгради подкрепа за управляващата партия“, каза Туск, когато беше представен докладът за репарациите.

Това се подкрепя от отношенията между двете страни далеч от политиката. Енергийните разговори са сърдечни при закрити врата, според двама високопоставени германски служители. Подробните преговори за осигуряване на доставките на петрол през Полша до германската рафинерия на полската граница, за да се замени руският внос, се очаква да приключат до края на годината.

Междувременно антигерманската игра на Качински е начин да се раздвижи ядрото на партията и да се търси нова подкрепа, защото резонира повече от нападките срещу ЕС, според Алекс Шчербяк, професор по политика в университета в Съсекс в Обединеното кралство. Наистина спомените за разрушенията, причинени от нацистите през Втората световна война, са все още живи в Полша.

Под ръководството на Качински като лидер и министър-председател Матеуш Моравецки, "Право и справедливост" запази властта си над полската политика с консервативни социални политики, подкрепяни от Католическата църква и щедри социални плащания за семейства и възрастни хора. Те се възползваха от недоволството сред обикновените поляци, изоставени по време на премиерството на Туск, и се възползваха от разцепената опозиция.

Но социологическите проучвания показват, че хватката ѝ може да отслабва. Проучване на Kantar от 14-19 октомври даде на "Право и справедливост" 28% подкрепа, три процентни пункта зад коалиция, водена от Гражданската платформа на Туск. Това се случва, докато Брюксел задържа 35,4 милиарда евро помощ след пандемията за Полша, а върховният съд на ЕС глобява нацията с 1 милион евро на ден заради механизма ѝ за дисциплиниране на съдиите.

Докато поляците се борят с растящите цени на енергията и недостига на въглища, който може да принуди мнозина да горят боклук тази зима, войнствените приказки са привлекателни. Скорошно проучване на German Marshall Fund показа, че възприемането на надеждността на Германия е спаднало в Полша с 15 процентни пункта, най-много сред 14 страни, участващи в проучването.

50-годишната Беата Дуржинска, служителка в кметството в Радом, която присъства на митинга на Качински, каза, че подкрепя искането му Германия да плати, въпреки че не е член на партията му. „Подкрепям исканията за репарации, защото по време на войната Полша пострада най-много“, каза тя.

"Право и справедливост" има и други канали за подсилване на кампанията си. Управителят на централната банка Адам Глапински, съюзник на Качински, каза, че натискът на Германия Полша да се присъедини към еврото е част от териториални амбиции за земи, изгубени след 1945 г.

Начинът, по който Туск ще отговори през следващите месеци, ще бъде от ключово значение, тъй като управляващата партия поставя „капани“ за Гражданска платформа, за да се представи като защитник на германските интереси, пише Шчербяк в публикация в блог, публикувана на 18 октомври.

При гласуване в парламента всички, с изключение на четирима депутати от партията на Туск, подкрепиха резолюция, призоваваща Германия да поеме финансова отговорност за последствията от Втората световна война.

Въпросът за репарациите „е силно емоционален и се разглежда от "Право и справедливост" предимно като ефективен начин за укрепване и мобилизиране на собствената си, в момента доста демотивирана, електорална база“, каза Шчербяк.