Полша официално поиска репарации от Германия за 1,3 трлн. долара

Германските власти неколкократно отхвърлят исканията на Полша и твърдят, че въпросът с репарациите е приключен.  

10:13 | 4 октомври 2022
Обновен: 10:15 | 4 октомври 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Полша е подала официално искане за военни репарации до Германия на стойност 1,3 трилиона долара за щети и загуби нанесени от нацистите по време на окупацията на страната през Втората световна война, предава Financial Times.

Полският външен министър Збигнев Рау заяви късно в понеделник, че е подписал дипломатическа нота адресирана до Берлин с искане за плащането. Сумата се базира на изчисления на парламентарна комисия, която миналия месец публикува своя дългоочакван доклад.

Германските власти неколкократно отхвърлят исканията на Полша и твърдят, че въпросът с репарациите е приключен.  

Рау заяви, че ще повдигне въпроса пред своя колега Аналена Бербок по време на посещението ѝ във Варшава във вторник. „Двете страни трябва да предприемат незабавни действия за постигане на постоянно, всеобхватно и окончателно правно и материално решение на този въпрос,“ казва полският министър.  

Някои полски историци и други експерти обвиняват дясното правителство на Полша, че използва жестокостите от войната, за да подклажда национализма преди тежките избори през следващата година.

Те също така предупредиха, че Полша се опитва да съживи въпрос, който е бил решен през 50-те години на миналия век, когато тогавашното комунистическо правителство на Полша се е отказало от претенциите си към Германия за репарации. През последните десетилетия Германия изплати и директни компенсации на някои полски жертви на войната, особено на оцелелите от Холокоста.

В интервю за Financial Times миналия месец полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че правителството му не е обвързано с изявленията на предишни администрации, които са били част от съветския блок, и настоя, че няма правни документи, които да пречат на Полша да предяви нов иск за репарации. Премиерът подчерта, че Полша е готова за дълга съдебна битка с Германия.

"Ще използваме всички правни аргументи", каза Моравецки. "Хората от племената хереро и нама са чакали 120 години, за да получат обезщетение, ние също имаме време", каза още той във връзка с дарението от 1,1 млрд. евро, обещано миналата година от Германия за избиването на десетки хиляди души от племена в Намибия по време на колониалната епоха.

Стремежът на Полша за репарации засилва дипломатическото напрежение между Берлин и Варшава, като напоследък то се дължи на полските оплаквания, че германското правителство е отстъпило от обещанията си да предостави военно оборудване след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Правителството обаче е подложено на критики и от страна на някои бивши полски дипломати. Наскоро те се прегрупираха в асоциация и наскоро публикуваха нота, в която се твърди, че парламентарният доклад е използвал "доста произволни критерии" за изчисляване на претенциите на Полша.

Бившите посланици също така обвиниха правителството, че се фокусира върху нацистките престъпления като "част от интелигентна стратегия, която разчита на провокирането на антигерманско недоволство като начин за отклоняване на общественото внимание от други проблеми и за запазване на властта".

Отделно от това испанска асоциация, която проведе успешна кампания за ексхумацията на генерал Франсиско Франко през 2019 г., призова испанския министър-председател Педро Санчес да използва посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Испания тази седмица, за да поиска и "символичен акт на обезщетение" и някакво германско извинение за подкрепата, оказана от Хитлер на Франко по време на испанската гражданска война, която включва бомбардирането на град Герника от германски самолети.

"Не може да има приятелски отношения между двете страни... без да се признаят ужасните щети, нанесени от войниците и военната техника на нацистка Германия", заяви Емилио Силва, председател на Асоциацията за възстановяване на историческата памет.