Полша подписа с Южна Корея за втора АЕЦ дни след като подписа със САЩ за първата

Първата АЕЦ на Полша ще бъде построена от Westinghouse Electric Co.

09:01 | 1 ноември 2022
Обновен: 09:50 | 1 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полша постигна споразумение с Южна Корея за изграждането на втората атомна електроцентрала на европейската нация, ускорявайки усилията си да стане енергийно независима след нахлуването на Русия в Украйна.

Споразумението идва само няколко дни след като Полша избра Westinghouse Electric Co. да построи първата си ядрена централа, като така задълбочава отношенията си с Вашингтон.

В понеделник Korea Hydro & Nuclear Power Co., държавен оператор на ядрени централи, подписа писмо за намерения с полското дружество за комунални услуги PGE SA и ZE PAK SA, се казва в изявление на енергийното министерство на Южна Корея. Консорциумът ще построи няколко реактора APR-1400 близо до въглищните централи на ZE PAK в Патнов.

„Инициативата на ZE PAK и PGE е изключително интересна, защото изпълнява стратегическите цели на Полша и поляците – евтина енергия и енергийна независимост“, каза вицепремиерът на Полша Яцек Сасин, цитиран в изявлението.

Най-зависимата от въглища страна в Европейския съюз настоява за ядрена енергия, за да осигури стабилно електричество, като същевременно ограничава необходимостта от внос на въглища и природен газ. Сделката е и успех за правителството на Корея, което насърчава износа на атомна технология като част от по-широк натиск за намаляване на емисиите.

Компаниите ще излязат с по-подробен план за развитие до края на тази година, определящ очаквания бюджет и финансиране, се казва в съобщението. Броят на реакторите, които ще бъдат построени, ще бъде определен на по-късна дата.

Министерството на енергетиката на Южна Корея заяви, че също така е подписало отделен меморандум за разбирателство с Министерството на държавните активи на Полша, като се съгласява да предостави подкрепа на компаниите при разработването на проекта и да обмени информация за по-нататъшно разширяване на сътрудничеството между двете нации.

Все пак амбицията на Южна Корея да се превърне в основен износител на ядрени технологии е изправена пред предизвикателство, след като Westinghouse заведе дело в САЩ, за да попречи на Korea Electric Power Corp и нейното подразделение Korea Hydro от „неоторизирано“ споделяне на технологията с други страни. Правният спор може да попречи на способността на Корея да развива заводи в други нации, включително Полша, Саудитска Арабия и Чехия.

Под управлението на президента Юн Сук Йол правителството настоява за дългосрочно изграждане на ядрена енергия у дома, като същевременно обещава да бъде основен износител на ядрени технологии. През август азиатската нация осигури поръчка от 3 трилиона вона (2,1 милиарда долара) за доставка на оборудване и материали за изграждането на ядрени централи в Египет, първата подобна задгранична сделка на Корея от 2009 г. насам.

Сделката с Westinghouse ще бъде за три реактора и има очаквания, че в крайна сметка Полша ще построи шест реактора тип AP1000 с официално решение на по-късна дата, според високопоставен служител на правителството на САЩ.

След години на обсъждане членката на НАТО Полша се стреми да пусне първия си ядрен реактор веднага след 2033 г. като част от план за изграждане между 6 и 9 гигавата капацитет. Правителството определи Чоцзево близо до Балтийско море като място за първоначална централа с три реактора.

Полша също купува военно оборудване на САЩ, за да подсили отбранителната си способност в лицето на войната в Украйна.

„Това решение от страна на Полша не само укрепва нашите двустранни отношения с Полша по отношение на енергийната сигурност за поколения напред, но мисля, че изпраща ясно послание към Русия, че Атлантическият алианс стои заедно“, каза министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм в коментар на конференция на Международната агенция за атомна енергия във Вашингтон.

Сделката ще помогне „да се противопоставим на руското въоръжаване на енергията“, каза тя.

Ядрената енергия ще осигури стабилно производство на електроенергия за Полша, която също планира да построи офшорни вятърни паркове и да инвестира в слънчева енергия в целта си да постигне целта на ЕС за нулеви нетни емисии до 2050 г. Шест реактора ще помогнат на Полша да спести 54 милиона тона емисии на въглероден диоксид годишно, според високопоставен американски служител.