Полша води преговори със САЩ за разполагане на ядрени оръжия

Великобритания ще разшири разполагането на система за противовъздушна отбрана в Полша

10:42 | 5 октомври 2022
Обновен: 17:00 | 5 октомври 2022
Автор: Войчех Москва
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полша преговаря със САЩ за участие в програмата за споделяне на ядрени оръжия, за да се противопостави на нарастващите заплахи от Русия, каза президентът Анджей Дуда пред вестник Gazeta Polska.

Най-големият източноевропейски член на НАТО увеличава военните разходи след нахлуването на Русия в съседна Украйна, но досега официални лица не са повдигали темата за търсенето на ядрени оръжия като възпиращ фактор.

„Проблемът на първо място е, че нямаме ядрени оръжия“, каза Дуда в коментари, публикувани в сряда. „Винаги има потенциална възможност за участие в ядрено споделяне. Говорихме с американските лидери дали САЩ обмислят подобна възможност. Темата е отворена.”

Той добави, че няма „индикации, че в близко бъдеще“ Полша ще се сдобие с ядрени оръжия.

Споделянето на ядрени оръжия е част от политиката на НАТО за ядрено възпиране, която позволява на страни членки без такива оръжия да участват в планирането на използването им от НАТО.

Коментарите повдигат въпроси дали американските ядрени оръжия могат да бъдат приютени за първи път от член на НАТО, който някога е бил зад Желязната завеса. Tова би се противопоставило на предупрежденията на президента Владимир Путин, че Русия ще отговори на всяко разширяване на военния капацитет на алианса в бившия му заден двор.

Ядреното споделяне може да включва всичко - от предлагане на ескортни или разузнавателни самолети за ядрена мисия или предлагане на самолети с двоен капацитет, налични за ядрени роли, до реално разполагане на ядрени оръжия на съюзник. Съюзници като Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция разполагат на своя територия с ядрени оръжия на САЩ, според Центъра за контрол на оръжията и неразпространение.

Високопоставен дипломат във Варшава каза, че коментарите на Дуда потенциално биха могли да включват някоя от тези дейности. Дипломатът, който отказа да бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори публично по въпроса, каза, че разполагането на оръжията би било в интерес на сигурността на Полша, региона и цяла Европа.

През април де факто лидерът на Полша Ярослав Качински, който оглавява управляващата партия "Право и справедливост", каза пред германския вестник "Велт ам Зонтаг", че Полша е "отворена" да приеме американски ядрени оръжия.

През изминалите дни руският президент Владимир Путин се опита да посее страх с намеци, че по-нататъшната ескалация в Украйна може да включва оръжия, които не са били използвани във война от 1945 г. Досега американски и европейски служители казаха, че няма признаци за подобни приготовления и ядрените заплахи останаха чисто риторични.

Полша, един от най-твърдите поддръжници на Украйна в седеммесечната война с Русия, води отделни преговори с редица страни, включително САЩ, за придобиване на технология за атомна енергия.

Великобритания ще разшири разполагането на система за противовъздушна отбрана в Полша, каза министърът на отбраната на Обединеното кралство по време на посещение в южния полски град Замошч във вторник.

„Имам удоволствието да съобщя, че ще удължим текущото разполагане на нашата средна противовъздушна отбрана... за още един период, за да сме сигурни, че е безопасно за Полша да продължи логистичната подкрепа за Украйна“, каза Бен Уолъс по време на пресконференция.